În acest an şcolar şcolile şi universităţile nu se vor redeschide decât pentru elevii din anii terminali – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis anunţat azi că, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar grădiniţele, şcolile, universităţile nu se vor redeschide. Anul şcolar se va încheia pe 12 iunie, iar până atunci vor continua formele de învăţământ la distanţă. Examenele naţionale se vor organiza aşa cum au fost programate, cu respectarea măsurilor de distanţare socială. (News.ro)

2. Încasărilor bugetare în luna martie au scăzut cu 25,1%, comparativ cu luna martie a anului trecut, ca urmare a facilităților fiscale acordate pentru susținerea economiei. Deficitul bugetar pentru primele trei luni a crescut la 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB), de la 8,3 miliarde de lei (0,73% din PIB) în ianuarie-februarie anul acesta și 5,48 miliarde lei (0,54% din PIB) în primele trei luni ale anului trecut. Veniturile au însumat 72,23 miliarde lei în primele 3 luni ale anului 2020, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cheltuielile, pe de altă parte, de 90,3 miliarde lei (8,3% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 12,7% față de aceeași lună a anului precedent. (Profit.ro)

3. Ministrul Educației a anunțat azi cum se va închide anul școlar. Elevii care nu au acces la tehnologie vor primi de la școli „resurse de învățare și sarcini de lucru”, iar materia nepărcursă va fi recuperată în anul școlar următor. Nu vor mai fi susținute teze, iar mediile vor fi încheiate chiar și cu doar 2 note. Elevii din clasele terminale pot reveni la școală pe 2 iunie, pentru două săptămâni, doar pentru activități de pregătire și consiliere pentru examene. (Profit.ro)

4. Site-ul programului IMM Invest va deveni funcțional marți dimineața, începând cu ora 9:00, a anunțat azi ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Acesta a afirmat că antreprenorii care doresc să solicite credite garantate de stat se vor putea înscrie pe site începând de mâine dimineața. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Startup-urile din construcții analizează automatizarea parțială a proiectelor, folosind inteligența artificială și roboții, cu scopul ca, la un moment dat, acestea să se realizeze complet autonom. (VentureBeat)

5. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat că transmiterea virusului în comunitate a încetat iar acesta a fost „eliminat”. Noua Zeelandă a înregistrat foarte puține cazuri de persoane infectate în ultimele zile. (BBC)

6. Firmele președintelui american Donald Trump au luat în 2012, un credit de $211 milioane de la Bank of China, o bancă deținută de statul chinez, pentru refinanțarea necesară Trump Tower din Manhattan. Deși banca susține că a vândut acest credit în noiembrie 2012, un document din 2017 listează Bank of China ca o instituție ce are interese financiare în clădirea respectivă. (Politico)

7. Cheltuielile militare la nivel mondial au crescut în 2019 la $1917 miliarde, o creştere cu 3,6% faţă de 2018. Este cea mai importantă creştere înregistrată din 2010. Statele Unite domină acest clasament realizat de Institutul Internaţional de Cercetarea Păcii de la Stockholm. (News.ro)

8. În vreme ce eforturile de moderare ale rețelelor sociale se concentrează pe coronavirus, distribuirea materialelor sexuale cu minori în cadrul acestora a crescut semnificativ în timpul pandemiei. Centrul Național pentru Copii Pierduți sau Exploatați din Statele Unite a raportat peste 2.000.000 de cazuri în luna martie, un număr dublu decât până atunci. (NBC News)

9. Patriarhia Română susține că orele de educație pentru sănătate, inclusiv de educație sexuală pentru copii, ar trebui să fie opționale. ”Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață”. (Hotnews)

10. Căutările pentru rețete cu „bamboo shoots” au crescut, global, cu 4850%, în ultimele 30 de zile, conform datelor furnizate de Google. „Banana bread” rămâne cea mai căutată rețetă pe motorul de căutare. (BBC)

Fotografia serii – În Spania copiii au avut ieri voie să se joace o oră în aer liber, pentru prima oară de la instituirea măsurilor de izolare, de luna trecută. Alvaro Calvo/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor Publice: Revenirea în ”V” a economiei este o certitudine – Cronica serii
Ministrul Mediului: Dunărea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău