Dacian Cioloș desemnat de președintele Iohannis pentru funcția de premier – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare pentru soluţionarea crizei politice, că a decis ca Dacian Cioloş să fie desemnat pentru postul de prim-ministru. (News.ro)

2. Prețul mediu al energiei electrice pentru ziua următoare (PZU) a atins un nou record, de peste 1.000 lei/MWh, în creștere cu 5,4% față de cel înregistrat sâmbătă. Precedentul record data de pe 4 octombrie, când fusese raportat un preț mediu de 957,8 lei/MWh. (Profit.ro)

3. Ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că decizia de a trece în online aparține conducerii fiecărei școli în parte. Există două reguli de bază referitoare la îmbolnăviri, dar dincolo de acestea școlile pot cere singure suspendarea prezenței fizice, susține Cîmpeanu. „Resping categoric fuga de răspundere din partea directorilor. O decizie centralizată nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite între cele 17.632 de școli din România”. (Digi24)

Din Cronica de Business: Dacă se păstrează ritmul actual, consumul de cărbune, gaze naturale și petrol va atinge, la mijlocul anului viitor, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. (Bloomberg)

4. Confruntată cu un val 4 al pandemiei extrem de agresiv, România a cerut sprijin internațional, solicitând imunomodulatorul Tocilizumab, folosit în tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19, și concentratoare de oxigen. (Hotnews)

5. Exporturile României au crescut cu 24,4% în primele opt luni, la 48,184 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 24,9%, la 62,787 miliarde euro, comparativ cu perioada similară din 2020, a anunțat Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că PNL are o singură variantă de premier, în persoana sa, şi a precizat că toţi cei care vin cu condiţia să nu fie el premier de fapt nu doresc să negocieze. (News.ro)

7. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis, care le-a spus că se ajunge greu la alegeri anticipate, nu poate bloca declanşarea acestora, pentru că în Parlament se va ajunge să fie demise toate Guvernele. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Laptopurile oferite de școlile americane elevilor din familii cu venituri mici pentru învățarea de la distanță conțineau, de multe ori, software de monitorizare. Școlile spun că rolul software-ului era de a proteja elevii și a-i ține atenți la lecții, însă părinții și profesorii cred că acesta a creat discrepanțe în ceea ce pot realiza unii dintre elevi. (Wired)

8. Merck și partenerul Ridgeback Biotherapeutics au depus cererea prin care solicită autorităților de reglementare din domeniul sănătății din SUA autorizarea în regim de urgență a medicamentului împotriva Covid-19. Tratamentul ar putea fi primul care se va aplica acasă, de pacient. (WSJ)

9. Facebook va bloca cumpărarea și vânzarea în cadrul Marketplace a terenurilor din rezervația ecologică a pădurii tropicale Amazon. Măsura vine după ce o investigație a arătat cât de ușor sunt vândute pe Facebook arii protejate ale pădurii de pe teritoriul Braziliei. (BBC)

10. Un exemplar Toyota Mirai a parcurs 1.360 de kilometri cu un singur plin de hidrogen. Noul record mondial a fost certificat de Guinness World Records. (Automarket)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Un startup co-fondat de o româncă ar putea deveni „unicorn”
Astronomii au descoperit posibile semne de viață în atmosfera planetei Venus – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău