În șase săptămâni, județul Argeș a trecut de la 100 de cazuri pe zi la 7 – Cronica Știrilor Pozitive

1. Piaţa de capital din România va trece azi de la statulul de piaţă secundară la cel de piaţă emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell. Este de aşteptat ca România să devină de interes pentru mai mulţi investitori. (Adevarul)

2. Numărul pacienților declarați vindecați la nivel global va depăși azi 23 milioane.

3. Pe 2 august, județul Argeș era cel mai afectat din țară, cu 100 de cazuri noi în 24 de ore, cu 17 mai multe decât înregistra la acea vreme Capitala. Situația devenise alarmată, mai ales că bilanțul urma după alte șase zile cu peste 100 de infectări cu COVID-19. Duminică, 20 septembrie, după șapte săptămâni, județul Argeș se regăsește, cu șapte cazuri noi, printre județele care au înregistrat cele mai puține îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. (Libertatea)

4. Coreea de Sud a anunțat în această dimineață 70 de noi cazuri, cel mai mic număr din ultimele 5 săptămâni.

5. Canadienii au lansat BioCloud, un aparat care detectează prezența noului coronavirus în aer și declanșează un sistem de alertă în timp real pentru atenționarea oamenilor. (G4Media)

6. Cei care poartă ochelari permanent prezintă riscuri mai mici de a contracta noul coronavirus, relevă un nou studiu. (Link)

7. Luna iulie a venit cu o accelerare a creditării în lei. Volumul de împrumuturi nou-acordate a ajuns la aproape 6,8 miliarde de lei, cel mai ridicat din ultimul an și al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Dobânzile au continuat să scadă și au ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2017. (Profit.ro)

8. Premierul Ludovic Orban a anunţat că a fost finalizată achiziţia de măşti de protecţie pentru persoanele aflate în situaţii materiale dificile şi că acestea au fost trimise Direcţiilor de Sănătate Publică, care urmează să le distribuie beneficiarilor prin intermediul autorităţilor locale. (News.ro)

9. Ministrul Sănătății a declarat că Spitalul Regional Iași este cel mai avansat dintre cele trei care vor fi construite, aflându-se în faza de proiect. Spitalul Regional Iași va avea 850 de paturi, la care se vor adăuga paturile din Unitatea de Primiri Urgențe și 45 de paturi pentru spitalizare de zi. (Profit.ro)

10. Piaţa pensiilor private a depăşit €14 miliarde active administrate. Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut, la sfârşitul lunii iunie, a fost de 6,39%. (News.ro)

11. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să majoreze la 65 milioane de lei schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, de la 54,04 milioane lei cât era prevăzut inițial. (Profit.ro)

12. Gigantul american Amazon, cel mai puternic retailer online, prezent pe piața din România de 15 ani, a înființat la București o nouă firmă, a treia, care va desfășura „alte activități de servicii privind tehnologia informației (cod CAEN 6209). (Profit.ro)

13. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că vor fi considerate ”voturi valabile” buletinele de vot în care ştampila depăşeşte patrulaterul, dar opţiunea este evidentă. De asemenea, vor fi ”voturi valabile” şi dacă alegătorul scrie orice pe buletin, dar ştampila este aplicată corect, dar şi dacă sunt mai multe ştampile însă doar una atinge un patrulater. (News.ro)

14. În SUA s-au raportat, pentru prima oară de la începutul pandemiei, peste 1 milion de teste efectuate pentru Covi-19, la nivelul unei zile. (Link)

15. Rusia aprobă medicamentul antiviral Coronavir, care tratează forme ușoare și moderate de COVID-19. Medicamentul va fi distribuit în farmaciile ruseşti de săptămâna viitoare. (G4Media)

16. Oficialii germani au declarat că Germania va accepta 1553 solicitanți de azil, aflați acum în Grecia și că va prelua și alți migranți, dacă efortul de ajutor regional este actualizat. Guvernele europene sunt sub presiunea publică de a acționa, după ce incendiile din tabăra de refugiați Moria, din insula grecească Lesbos, au lăsat pe drumuri mii de migranți. (DW)

17. Compania aeriană Qantas a vândut în numai 10 minute toate locurile pentru un ”zbor către nicăieri”, care pe 10 octombrie va survola unele dintre principalele atracții turistice ale Australiei, o modalitate prin care această companie încearcă să compenseze din pierderea veniturilor provocată de restricțiile de călătorie în contextul pandemiei de COVID-19. (Profit.ro)

18. Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 1, s-a calificat, duminică, în finala turneului de categorie Premier 5 de la Roma, după ce a învins-o, cu scorul 6-3, 4-6, 6-4, pe spaniola Garbine Muguruza, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 9. Este finala cu numărul 39 din carieră, a treia consecutivă în acest an, pentru Halep. (News.ro)

Din Cronica de Carte:

19. Revista Time a realizat o listă cu cele mai așteptate 42 de cărți ale toamnei anului 2020, una care se anunță foarte bogată ca urmare a întârzierilor cauzate de pandemie. Printre recomandările lor, se regăsesc cărți precum primul roman semnat de Elena Ferrante din ultimii cinci ani (cu titlul ”The Lying Life of Adults”), cea mai recentă colecție de poezie semnată de Margaret Atwood (”Dearly: New Poems”), povestirile lui Nicole Krauss din ”To Be A Man” sau ”The Kingdom” semnat de Jo Nesbø. (Time)

20. Faridah Àbíké-Íyímídé, o studentă din Marea Britanie de doar 21 de ani, autoarea romanului ”Ace of Spades”, a semnat un contract cu o editură americană în valoare de 1 milion de dolari (The Guardian);

21. În Danemarca, există biblioteci unde se poate „împrumuta” o persoană în locul unei cărți,  pentru a-i asculta povestea de viață timp de 30 de minute. Este, de altfel, un proiect activ în  15 țări, inițiator fiind organizația The Human Library (Link);

22. Suedia a anunțat o investiție substanțială în sectorul artelor și culturii, în urma pandemiei, ”cel mai mare buget cultural prezentat vreodată”: 3,4 miliarde coroane suedeze în plus pentru anii 2020-2021 (Kunstkritikk);

23. Editura Gallimard din Franța a donat 40.000 de euro pentru reabilitatea catedralei Notre Dame de Paris (Livres Hebdo).

Extra:

Un grup de excursionişti care au vizitat parcul naţional Khao Yai, din estul Thailandei, vor primi acasă, prin poştă, deşeurile din plastic şi ambalajele lăsate în urma lor, o acţiune prin care autorităţile doresc să dea un exemplu întregii lumi. (Hotnews)

O femeie din județul Suceava care și-a abandonat pisica a fost amendată de polițiști cu 3.000 de lei. La jumătatea lunii august, respectiva femeie a fost fotografiată când a coborât din mașină și a lăsat pe stradă un sac în care se afla un motan. (Link)

Cazurile de „revenge porn” din Marea Britanie au revenit la normal, după ce înregistrasere o creștere în timpul perioadei de izolare. (BBC)

Fotografia dimineții – Simona Halep ieri, după ce s-a calificat în finala turneului de la Roma:

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a dezvăluit dovezi concludente privind existenţa apei pe Lună – Cronica Știrilor Pozitive
Un anticorp care ar putea neutraliza coronavirusul a fost descoperit de Universitatea din Pittsburgh – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău