Incendiu la parterul Institutului Matei Balș din București – Cronica dimineții

1. Indicatorul percepției asupra economiei (ESI – economic sentiment indicator) a crescut cu 2,7 puncte în decembrie, la 89,9 puncte, și a revenit astfel aproape de nivelul din septembrie, adică de maximele de după declanșarea pandemiei COVID-19. În octombrie și noiembrie, indicatorul a scăzut pe fondul creșterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și al restricțiilor noi impuse de autorități, care au lovit mai ales sectorul serviciilor. (Profit.ro)

2. Un incendiu a izbucnit în această dimineață la parterul Institutului Matei Balș din București, care tratează bolnavi cu COVID. Ministerul Sănătății a confirmat că trei persoane au murit carbonizate și o alta se află în resuscitare. Toți pacienții din pavilionul cinci au fost evacuați, fiind declanșat planul roșu de intervenție. Pacienții răniți urmează să fie transportați către alte spitale. În unitate erau tratați bolnavi Covid-19. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Blockchain-ul Elrond, dezvoltat de startup-ul sibian omonim, a depășit evaluarea de $1 miliard, ceea ce face din companie al doilea unicorn românesc, după UiPath. (Startup Cafe)

3. România se află pe locul 81 în lume, din 96 țări, într-un top care analizează felul în care a fost gestionată pandemia, timp de 36 de săptămâni după înregistrarea primei sute de cazuri confirmate. Raportul a fost făcut pe baza numărului total de cazuri, al deceselor, al cazurilor și deceselor raportate la un milion din populație, al cazurilor comparativ cu testele efectuate și al numărului de teste per 1000 de persoane. Singura țară din Europa clasată după noi e Ucraina. SUA se află pe 94, iar Brazilia ocupă ultimul loc. (Link)

4. Angajatorii români au început anul în forță și au scos în piață peste 20.000 de noi locuri de muncă în doar trei săptămâni lucrătoare, numărul de joburi ofertate apropiindu-se de cel înregistrat în luna ianuarie a anului trecut. Cele mai multe oportunități au venit din partea angajatorilor din retail – peste 4.300 de locuri de muncă au fost postate în luna ianuarie. (Profit.ro)

5. Medicul coordonator al centrului de vaccinare din Rădăuţi, care a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că în centru s-au vaccinat peste 500 de persoane care nu erau încadrate nici în prima, nici în a doua etapă, susţine că nu a vaccinat persoane care nu ar fi fost îndreptăţite să primească serul în această etapă, ci oameni care nu se putuseră prezenta la vaccinare atunci când fuseseră programaţi. El mărturiseşte că, după ce a aflat despre sancţiune, a aruncat mai multe doze de vaccin cu care ar mai fi putut fi vaccinate cinci persoane, deşi oameni aşteptau la rând pentru a fi imunizaţi. (News.ro)

6. Vaccinul dezvoltat de Novavax are o eficiență de aproape 90%, prin două doze, relevă datele testelor clinice efectuate în Marea Britanie. Eficiența scade însă sub 50% în testele din Africa de Sud, acolo unde s-a exista o altă tulpină a noului coronavirus. (NYTimes)

Promo: România a înregistrat, la ultimul val de teste PISA, unul dintre cele mai slabe scoruri din Europa: 44% analfabetism lingvistic și numeric, 45% analfabetism științific. Mai mult decât un indicator al nivelului scăzut al calității actului educațional în România, acesta este un descriptor al calității resursei umane ce va ajunge pe piața muncii în următorii 10 ani. În combaterea acestui fenomen, testarea internă, periodică și la toate nivelele școlare este primul pas. Brio a lansat testele de literație, cu ajutorul cărora oricine poate să testeze gratuit și nelimitat nivelul de alfabetizare (înțelegere a textului citit) al copilului.

7. China a anunțat, prin intermediul purtătorului de cuvânt al ministerului Apărării, ca “independența Taiwanului înseamnă război”. Avertismentul vine la două zile după ce avione chineze au zburat în apropierea insulei, iar SUA și-a reafirmat susținerea pentru administrația Taiwanului. China consideră Taiwanul o provincie separată a sa, în timp ce Taiwan se consideră un stat suveran. (BBC)

8. GM, unul dintre cei mai mari producători auto din SUA, a anunțat că din 2035 va vinde doar mașini electrice. (Bloomberg)

9. Short-sellerii care au cumpărat acțiuni ale companiilor americane listate pe bursă au pierderi, doar pe lună ianuarie, de $70,87 miliarde, conform unei analize. Pierderile vin în condițiile în care acțiunile companiei GameStop au crescut 1000% în ultima săptămână, fără să existe un motiv întemeiat. (Reuters)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep a împlinit șapte ani la rând de când se află în primele zece jucătoare ale lumii. Ea se află momentan pe locul doi în lume și a ajuns ieri la a 346-a săptămână la rând în top 10 WTA. După două săptămâni de carantină, Simona își va face prima apariție pe un teren de tenis în 2021 în turneul demonstrativ de la Adelaide, programat astăzi, când o va întâlni pe Ashleigh Barty, în direct pe Eurosport. (Treizecizero)

10. Liderii de afaceri europeni se aşteaptă să revină la valorile de dinainte de criză în aproximativ 18 luni, arată un studiu Accenture, potrivit căruia companiile care accelerează tranziţiile digitale îşi vor reveni mai repede. „Liderii de afaceri europeni se aşteaptă să revină la valorile de dinainte de criză în aproximativ 18 luni şi doar o treime (32%) dintre companiile europene estimează o creştere a profitabilităţii în următoarele 12 luni”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Opozantul rus Moscow Alexei Navalnîi a participat online la apelul depus împotriva arestării sale. Yuri Kochețkov/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: Nu este o boală foarte complicată, dar consumă foarte multe resurse logistice – Cronica dimineții
Avuţia netă a populaţiei a ajuns la un nivel record la finele lui 2020: 2.400 de miliarde de lei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău