India și Bangladesh au început evacuarea a peste două milioane de oameni din calea ciclonului Amphan – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Noi probe privind strategia Maltei de a împinge migranții ilegali înapoi către Libia au apărut recent, când o femeie care a supraviețuit traversării Mediteranei a făcut declarații pentru The Guardian, în care se arată că guvernul maltez folosește ambarcațiuni private care acționează la ordinele forțelor armate pentru a intercepta migranți și refugiați și a-i retrimite în centrele de detenție din Libia. (TheGuardian)

Bonus: Cancelarul german Angela Merkel a decis să îl susțină pe președintele francez Emmanuel Macron în propunerea de a împrumuta 500 miliarde euro pentru un fond european comun de revenire a economiei. Dacă celelalte state membre acceptă inițiativa va fi un pas major către o Europă mai unită. Principalele beneficiare ale acestui fond comun ar fi statele mai sărace din sudul Europei. (NYTimes)

Bonus: Un sondaj recent coordonat de think tank-ul Pew Research Center și de Korber Foundation (Link) arată că 64% dintre germani consideră relația cu Statele Unite proastă în perioada pandemiei, iar sentimentele negative față de SUA au crescut în aceasta perioada. În același sondaj 36% dintre germani au considerat că sunt necesare relații mai apropiate cu China. Diferențe semnificative au fost mai ales în cazul respondenților cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, care cred că relația cu China este mai importantă decât cea cu SUA. (Euractiv)

2. Marea Britanie va impune tarife asupra cărnii și mașinilor provenite din Uniunea Europeană, începând cu ianuarie 2021, dacă un nou acord comercial cu blocul european nu este finalizat până la finalul acestui an, a anunțat guvernul britanic marți. Tarifele britanice globale vor înlocui tarifele comune externe ale Uniunii, când se va face tranziția post-Brexit și se vor aplica tuturor țărilor cu care Marea Britanie nu are un acord comercial. (Euractiv)

3. Curtea administrativă a Franței a decis obligarea guvernului la ridicarea interdicției pentru adunările în locurile de rugăciune în următoarele opt zile. Consiliul de Stat a hotărât că interdicția a fost ”disproporționată în natura sa” și a cauzat „daune care au fost serios și evident ilegale”. Momentan toate adunările în locuri de rugăciune sunt interzise, cu excepția înmormântărilor, care sunt limitate la 20 de persoane. Judecătorul a adăugat și faptul că interdicția a fost ”disproporționată cu privire la obiectivul de a prezerva sănătatea publică”. (BBC)

Bonus: În Suedia, jumătate dintre persoanele din azilele de bătrâni au murit din cauza COVID-19. O parte din personalul medical crede că reticența de a accepta acești pacienți în spitale costă vieți. (BBC)

SUA

4. Președintele Donald Trump a declarat că ia hidroxiclorochină pentru a preveni coronavirus, în pofida avertismentului oficialilor din domeniul sănătății publice că această substanță ar putea fi nesigură. În declarațiile făcute la Casa Albă Trump le-a spus reporterilor că ia medicamentul prescris pentru malarie și lupus. (BBC)

5. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook a solicitat Uniunii Europne să preia leadership-ul în stabilirea unui cadru legal pentru reglementarea platformelor online, pentru a preveni preluarea altor modele de guvernare online, cum ar fi cele ale Chinei, care nu răspund unor valori occidentale. Zuckerberg a precizat că este inevitabilă reglementarea mediului online, dar că rămâne un vid în privința cadrului de guvernare cel mai influent. ”Cred că există un model care vine din țări cum este China, care au tendința de a avea valori foarte diferite decât țările vestice, care sunt mai democratice”. Acesta se teme că modelul chinez ar putea fi atractiv pentru anumite țări: ”Cred că acest lucru este foarte periculos și mă tem în legătură cu ce tip de model se răspândește către alte țări. Cel mai bun antidot pentru a preveni acest fapt este să avem un cadru legal clar care vin din țările vestice democratice. Atunci când Europa stabilește politici, de obicei devin standard pe glob”, așa cum este de exemplu reglementarea europeană privind datele private. (Euractiv)

Orientul Mijlociu

6. Mass media din Irak a relatat că un atac cu rachete a avut loc asupra ambasadei SUA din Bagdad marți dimineață, în jurul orei 2.00 a.m. (JPost)

Asia

Bonus: India și Bangladesh au început evacuarea a peste două milioane de oameni, întrucât ciclonul Amphan se apropie cu o viteză a vântului de până la 240 km/oră de Golful Bengal, unde se așteaptă să sosească miercuri. (AlJazeera)

7. Japonia a făcut o solicitare explicită în privința deținerii unui grup de insule din apropierea Hokkaido, între Oceanul Pacific și Marea Okhotsk, într-un raport de politică externă lansat marți, în acest moment în administrarea Rusiei. Problema acestor insule a împiedicat cele două țări să semneze un acord de pace chiar și după 75 de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Raportul arată că insulele, pe care Japonia le consideră Teritoriile de Nord, iar Rusia le numește Kurile de Sud, se află ”sub suveranitatea Japoniei”. Disputa legată de insule este o problemă ”de mare preocupare”și eforturile privind soluționarea acesteia vor continua. (JapanTimes)

Bonus: China ia în considerare modificarea tarifelor și regulilor pentru mai multe tipuri de exporturi din Australia, inclusiv pentru vin și produse lactate, fructe de mare, cereale și fructe, ceea ce marchează o deteriorare gravă a legăturilor dintre cei doi parteneri comerciali, cauzată de pandemia coronavirus. (Bloomberg)

Africa

8. Izolarea în carantină a determinat creșterea cazurilor de mutilarea genitală feminină (FGM) în Somalia, cu persoane care se ocupă de circumcizii mergând din ușă în ușă pentru a-și oferi serviciile. Eforturile de a eradica această practică în Somalia, țara care are o rată de 98% în FMG, sunt grav periclitate de măsurile de izolare luate pentru a combate noul coronavirus. ”FGM este una dintre cele mai extreme manifestări de violență împotriva fetelor și femeilor” a declarat Sadia Allin, directoarea Plan International, o asociație umanitară. ”Este o tortură pe viață pentru fete. Durerea continuă … până ce o fată ajunge în mormânt. Are impact asupra educației ei, ambiției ei … orice”. UNFPA a estimat că 290.000 de fete vor fi circumcise în Somalia în cursul acestui an, mai ales în timpul Ramadanului. (TheGuardian)

America Latină

9. Zeci de persoane s-au confruntat cu poliția în partea de sud a capitalei Santiago, Chile, luni, provocate de o anunțată criză a alimentelor în cartierele cele mai sărace. Municipalitatea locală a confirmat într-o declarație publică că familii întregi suferă de înfometare în zone din cartierul El Bosque, unde localnicii nu au loc de muncă sau lucrează la negru. Santiago se află în carantină de la jumătatea lunii aprilie. (Link)

Global

10. O cercetare publicată luni online de revista Science arată că impactul vremii nu a fost semnificativ în timpul pandemiei coronavirus, ceea ce contrazice speranțele că răspândirea virusului va fi încetinită de schimbarea anotimpului și creșterea temperaturii. Cercetători științifici de la universitatea Princeton și Institutul Național de Sănătate al SUA au construit un model de transmitere cu parametrii care includ și dependența de climat și durata imunității ca urmare a infecției. Concluzia acestora a fost că ”atât locurile cu temperaturi moderate și tropicale trebuie să se pregătească pentru focare ale bolii, iar temperaturile de vară nu vor limita în mod efectiv răspândirea infecțării”. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Analiza săptămânii 9 – 14 martie 2020 – Cronica Externă
CEDO a cerut Rusiei eliberarea imediată a liderului opoziției Alexei Navalnîi – Cronica Externă
3 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău