Ministrul turc al Apărării: Turcia este dispusă să facă un compromis cu privire la achiziționarea rachetelor rusești S-400 – Cronica Externă

Europa

1. În timpul unei intervenții în Parlamentul European, ministrul european pentru afacerile europene Josep Borrell a ridicat posibilitatea sancțiunilor împotriva Rusiei, despre care a spus că se află pe ”o traiectorie autoritariană îngrijorătoare”, după condamnarea liderului opoziției Alexei Navalnîi. În același timp, Borrell a avertizat împotriva unei confruntări pe termen lung UE-Rusia. (Link)

2. Ministrul apărării turc, Julusi Akar, a sugerat că Turcia este dispusă să facă un compromis cu privire la achiziționarea rachetelor rusești S-400, achiziție criticată dur de SUA. El a spus că în schimb se așteaptă ca SUA să își reevalueze sprijinul pentru milițiile kurde care au ajutat SUA în lupta împotriva auto-proclamatului Stat Islamic în Siria, dar pe care Turcia le percepe ca fiind parte a unei insurgențe militare. (Link)

SUA

3. Senatul american a votat cu 56-44 voturi continuarea procesului de acuzare a fostului președinte Donald J. Trump, respingând un argument al echipei de apărare a lui Trump că procedurile sunt neconstituționale, el nemaifiind în funcție. Înaintea votului, senatorii au arătat un video care juxtapune retorica lui Trump cu scene din insurecția asupra Capitoliului din 6 ianuarie, pentru care Trump este acuzat de incitare. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Ministrul informațiilor iranian, Mahmoud Alavi, a indicat că Iran va încerca să obțină arme nucleare, dacă sancțiunile SUA nu sunt ridicate. Un purtător de cuvânt al departamentului de stat al SUA a numit comentariile, care ies din narațiunea de negare că Iran ar dori arme nucleare, ”foarte îngrijorătoare”. Noi informații israeliene arată că Iran ar avea nevoie de aproximativ doi ani pentru a construi o bombă nucleară. (NYTimes)

5. Consiliul de Securitate al ONU a eșuat să negocieze o declarație comună despre Siria, după ce Rusia ar fi blocat discuțiile pe temă. Declarația intenționa să resuscite eforturile blocate de a aduce pacea în Siria, unde peste cinci sute de mii oameni au murit într-un conflict de aproape un deceniu. (AlJazeera)

Asia

6. Mai multe avioane americane au organizat explorări în comun în Marea Chinei de Sud, în contextul tensiunilor dintre Washington și Beijing, care pretinde mare parte din aceste ape. Operațiunea a fost prima de acest tip din iulie și a avut loc la câteva zile după ce o navă americană a coordonat așa-zisa operațiune de navigare liberă în mare, iritând China. (AlJazeera)

7. Un bărbat australian, născut în Coreea de Sud, a pledat vinovat în fața Curții Supreme New South Wales pentru violarea sancțiunilor internaționale, pentru că a încercat să intermedieze vânzarea de bunuri, inclusiv cărbune, arme și petrol, pentru Coreea de Nord, în 2017. Tranzacțiile au fost fără success. (Link)

8. Twitter a anunțat că va bloca majoritatea conturilor deja blocate anterior în India, apoi deblocate, după ce guvernul indian a spus că utilizatorii incită la violență în contextul protestelor de masă ale fermierilor. New Delhi a amenințat cu acțiuni legale împotriva companiei, dacă nu blochează conturile, care vor fi restricționate doar în India. (WSJ)

Africa

9. Un studiu recent a descoperit că în partea nordică a Africii sub-sahariene s-a îmbunătățit calitatea aerului în ultimii cincisprezece ani. (Link)

America Latină

10. Ambasada SUA în Port-au-Prince și-a exprimat preocuparea cu privire la posibila vătămare a instituțiilor din Haiti, după criza politică recentă și a spus că revizuiește legalitatea unui nou ordin executiv care a revocat trei judecători ai Curții Supreme (Link). Opoziția din Haiti l-a numit pe unul dintre judecătorii eliminați ca președinte interimar al țării, argumentând că mandatul președintelui Jovenel Moise este încheiat. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Statul Islamic și-a întețit atacurile în Irak – Cronica Externă
Ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite: Emmanuel Macron are dreptate cu privire la nevoia musulmanilor de a se ”integra” în societățile occidentale – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău