Inflația din Germania a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani – Cronica de Business

1. Inflația din Germania, în Mai, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani, din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente. Prețurile de consum au crescut, în ritm anual, cu 8,7%, a anunțat luni Biroul Federal de Statistică. Ultima dată când inflația a fost la fel de mare în Germania a fost în iarna anului 1973/1974, când prețurile petrolului au crescut ca urmare a primei crize ale petrolului. Prețurile la energie au crescut cu 38,3% în mai față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce prețurile la alimente au crescut și ele cu o rată de 11,1%. (CNBC)

2. Firmele listate pe bursele din toată lumea au câștigat, săptămâna trecută, $3600 miliarde în capitalizări, după mai multe săptămâni în care au înregistrat scăderi. (Link)

3. Indicele S&P 500 al bursei americane a câștigat 6,6% săptămâna trecut, întrerupând seria de pierderi care a durat 7 săptămâni. Este cel mai mare câștig înregistrat la nivelul unei săptămâni din noiembrie 2020. (Link)

4. Activitatea fabricilor din China s-a contractat într-un ritm mai lent în mai, deoarece restricțiile legate de Covid-19 în principalele centre de producție au fost relaxate. Indicele oficial care măsoară activitatea manufacturieră a crescut la 49,6 în mai, de la 47,4 în aprilie, a anunțat marți Biroul Național de Statistică. Este cel mai ridicat nivel atins în ultimele 3 luni. (CNBC)

Din Cronica diminetii: Prețul petrolului a crescut după decizia UE de a interzice importurile din Rusia. În această dimineață, pe piață asiatică, barilul de petrol american era cotat la aproape $118, în timp ce barilul de petrol Brent a depășit $122. (CNBC)

5. Exporturile de petrol ale Arabiei Saudite au atins $30 de miliarde în martie, cel mai mare nivel din ultimii șase ani. Creșterea prețurilor dar și creșterea producției au condus la acest rezultat. Valoarea exporturilor de petrol saudit, de aproape $1 miliard pe zi, a crescut cu 123% în ritm anual. (Bloomberg)

6. Orange România, liderul local al pieței de telecomunicații, a înregistrat anul trecut o creștere de 29,5% a profitului net, la 597,1 milioane de lei, cel mai ridicat nivel în intervalul 2014 – 2021. Afacerile companiei au sporit cu 3,9%, la 5,85 miliarde de lei. În intervalul 2008 – 2021, compania a consemnat profit net în fiecare an și totalizează 7,92 miliarde de lei. (Profit.ro)

7. Lanțul de magazine de tip cash&carry Selgros, prezent pe plan local cu o rețea de 23 de unități, a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri de 3,984 miliarde de lei (806 milioane de euro), un avans de 3% față de anul anterior. Profitul net al companiei a consemnat o creștere de 6%, de la 62,343 milioane de lei, la 66,318 milioane de lei (aproximativ 13,4 milioane de euro). (Profit.ro)

8. IBM a înregistrat anul trecut în România o cifră de afaceri de 984 milioane de lei, de la 952,4 milioane de lei în 2020, iar profitul net a avansat cu 5,6%, la 81,5 milioane de lei. (Profit.ro)

Promo: Unvinpezi.ro, magazin online de vinuri cu cele mai multe recenzii din România, lansat în 2012, oferă utilizatorilor nou intrați în Club acces gratuit până pe 30 iunie, livrare gratuită și 10% discount la orice comandă. Unvinpezi.ro trimite în fiecare an către experții colaboratori peste 500 de etichete de vin și listează pe site doar etichetele care trec de filtrul acestora. Vinul zilei de pe Unvinpezi.ro are mereu cel mai bun preț online.

9. China, care concura cu investițiile de tip venture din Silicon Valley, conduce acum declinul global al investițiilor de capital de risc. Valoarea tranzacțiilor de tip venture din China a scăzut cu 44%, până la $24,7 miliarde în primele patru luni ale anului, comparativ perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de cercetare Preqin. Comparativ cu SUA, declinul este dublu, iar comparativ cu ritmul global este de aproape patru ori mai mare. (Bloomberg)

10. Bill Gates are o „poziție scurtă” față de Tesla care ar avea nevoie minim $1,5 miliarde pentru a fi închisă, a declarat Elon Musk, fondatorul companiei. Poziția scurtă este o tehnică folosită atunci când un investitor anticipează că valoarea unei acțiuni va scădea pe termen scurt, poate în următoarele câteva zile sau săptămâni. Într-o astfel de tranzacție de vânzare, investitorul împrumută acțiunile de la firma de investiții pentru a le vinde unui alt investitor. (YahooFinance)

Ți-ar mai putea plăcea
Rezerva Federală a Statelor Unite a semnalat că este probabil să majoreze ratele dobânzilor din SUA în martie – Cronica de Business
IKEA, vânzări de peste €160 milioane în România – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău