Inflația în Germania a crescut la cel mai ridicat nivel de după unificarea din 1990 – Cronica de Business

1. Inflaţia a crescut, în martie, la 7,3% în Germania, alimentată de invazia Ucrainei, care scumpeşte puternic preţul energiei şi sporeşte tensiunile pe lanţurile de aprovizionare. Inflația din martie este mai mare cu 2,2% faţă de februarie, fiind un ”record” de la reunificarea Germaniei, în 1990, potrivit Institutului german de statistică. (News.ro)

2. Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și unul dintre cei mai mari furnizori de pe piața angro, se pregătește să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) prin intermediul terminalelor de profil din Grecia și Croația, pe fondul planurilor UE de reducere a importurilor de la gigantul rus de stat Gazprom. (Profit.ro)

3. Administrația Biden va anunța eliberarea a până la 1 milion de barili de petrol pe zi din rezervă strategică de petrol a SUA, pentru a contracara creșterea prețurilor din cauza sancțiunilor impuse Rusiei și a refuzului OPEC de a crește producția. (WSJ)

4. Producătorul de gaze Romgaz a semnat miercuri un contract de împrumut bancar în valoare de 325 milioane euro cu Raiffeisen Bank, în vederea acoperirii unei părţi din preţul de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited. (News.ro)

Din Cronica diminetii: Compania Black Sea Oil & Gas va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercuri directorul general de la BSOG, Mark Beacom. Acesta a avertizat că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile. (Digi24)

5. Creditarea arăta semne bune pentru bănci în februarie, lună care a marcat însă începutul războiului din Ucraina. Împrumuturile noi pentru consum și locuințe și-au continuat creșterea începută anul trecut după criza COVID-19, în timp ce suma împrumuturilor noi pentru firme se menține aproape de maximele istorice. Creditele noi în lei au crescut în februarie față de ianuarie cu 6%, la circa 6,4 miliarde de lei. Segmentul împrumuturilor pentru populație a avansat cu un sfert la 4 miliarde de lei, la maximul ultimelor trei luni. (Profit.ro)

6. Activitatea de producție a Chinei s-a contractat în martie, după ce autoritățile au închis orașele pentru a reduce creșterea cazurilor de Covid. Indicele oficial care măsoară producția a scăzut la 49,5, scăzând pentru prima oară în ultimele 5 luni sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție. (Bloomberg)

7. Acțiunile UiPath, primul “unicorn” fondat de antreprenori români, au scăzut după ce compania și-a anunțat rezultatele financiare pe anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie. Veniturile au crescut cu 47%, la peste $892 milioane însă pierderile au crescut puternic pentru compania tranzacționată public din aprilie anul trecut, depășind jumătate de miliard de dolari. (Profit.ro)

8. Aeroportul Henri Coandă – Otopeni negociază cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru obținerea unei finanțări de 150 milioane de euro, pe o perioadă de 30 de ani. (Profit.ro)

Promo: Start-up-ul DRESSINGZ, primul social-marketplace pentru fashion de lux second hand, anunţă că oferă comunităţii sale de utilizatori posibilitatea de a-şi vinde, printr-un proces uşor şi sigur, hainele pe care nu le mai poartă. Totodată, le oferă iubitorilor de branduri premium şansa de a cumpăra articole de lux pre-owned, autentificate de experţi, la un preţ cu pana la 80% mai mic faţă de preţul de retail.

9. Președintele Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Gary Gensler, a dezmințit speculațiile potrivit cărora se pregătește un acord pentru a împiedica delistarea de pe bursa americană a celor aproximativ 200 de companii chineze. El a menționat că doar respectarea totală a inspecțiilor de audit va permite companiilor să continue tranzacționarea pe pieța americană. (Bloomberg)

10. Tesla a semnat un acord secret cu compania minieră braziliană Vale pentru furnizarea de nichel producătorului american de maşini electrice. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Compania lui Warren Buffett, pierdere netă de $50 miliarde în primul trimestru – Cronica de business
Proprietarul Zara s-a întors pe profit – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău