Înmatriculările de autoturisme din România s-au prăbușit în luna martie – Cronica serii

1. Ministerul Finanţelor a împrumutat luni peste 1,939 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni – una de obligaţiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). (Digi24)

2. Înmatriculările de autoturisme din România s-au prăbușit în luna martie, în așteptarea demarării Programului Rabla. Românii au înmatriculat în luna martie mai puțin de 10.000 de autoturisme, ceea ce reprezintă un minim al ultimelor cel puțin 12 luni. Cu un total de 9.156 de autoturisme înmatriculate, piață a scăzut cu 25,25%. (Profit.ro)

3. Alegătorii români din Diaspora care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale şi/sau la alegerile parlamentare din acest an, prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reşedinţă, se pot înregistra, începând de luni, online pe portalul www.votstrainatate.ro. (Digi24)

4. Particulele de praf de origine sahariană ajunse în România la sfârşitul lunii martie se vor menţine în aer, în primele două zile ale lunii aprilie. Meteorologii anunţă că începând cu noaptea de luni spre marţi, în unele zone unde va ploua, se vor observa depuneri de praf. (News.ro)

Stirea Hope.ro: O femeie de 33 de ani aflată în comă a primit un ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală, operaţia de transplant fiind efectuată în premieră la spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iaşi.

5. Procurori europeni din cadrul Parchetului European, conduși de Laura Codruța Kovesi, investighează negocierile care au avut loc, pentru achiziția vaccinurilor anti-Covid, dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège. (Politico)

6. La 31 martie 2024, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 64,27 miliarde euro, față de 63,12 miliarde de euro la 29 februarie 2024, a transmis luni Banca Națională. (News.ro)

7. Militari ai Armatei Republicii Moldova participă în perioada 1 – 19 aprilie alături de contingente din România şi SUA la exerciţiul multinaţional „JCET-2024” (Joint Combined Exchange Training), care se desfăşoară pe teritoriul Republicii Moldova. (G4Media)

8. Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, va testa luni şi marţi, pentru prima dată, achiziţionarea de gaze naturale lichefiate din SUA. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: În ciuda vocilor care blamează rețelele sociale pentru problemele mintale ale tinerelor generații, nu există nicio dovadă științifică pe care să se bazeze această teorie. În plus, concentrarea pe această idee poate distrage atenția de la găsirea adevăratelor cauze. (Nature)

9. După Malta în 2021 și Luxemburg anul trecut, Germania a devenit luni a treia din UE – și cea mai mare țară – care a legalizat consumul de canabis în scop recreațional, printr-o lege care a stârnit la fel de multe așteptări ca și îngrijorări. (Hotnews)

10. „Contraofensiva ucraineană din 2022 a fost atât de reușită încât a creat o atmosferă prea optimistă și cred că acest optimism a venit în mare măsură nu din partea militarilor, ci a liderilor politici și a anturajului lor. Asta în timp ce lucruri importante nu au fost făcute, cum ar fi legea privind mobilizarea”, explică într-un interviu politologul ucrainean Olexii Haran. El spune că principala problemă a Kievului acum este lipsa de arme și de muniție și cere Occidentului să facă eforturi pentru a se mobiliza, inclusiv să ofere Ucrainei armele necesare pentru a lovi pe teritoriul Rusiei. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
BNR: Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a consemnat un minim istoric – Cronica serii
Cronica serii – Președintele USR nu exclude varianta unei liste comune de candidați la europarlamentare cu partidul lui Dacian Cioloș
2 comentarii la acest articol
  • Costi
    apr. 2,2024 la 2024-04-02T18:44:09+03:000000000930202404

    A venit seara repede tare astăzi.

  • Gabriel
    apr. 2,2024 la 2024-04-02T08:33:06+03:000000000630202404

    S-a publicat Cronica Serii putin prea repede…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău