INS: Investiţiile realizate în economia României au depășit 150 de miliarde de lei anul trecut, creșterea fiind de 8,5% – Cronica serii

1. Investițiile nete realizate în economia națională au însumat, în anul 2022, 150,098 miliarde lei, în creștere cu 8,5%, comparativ cu anul 2021, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024, iar vacanţa de primăvară va include perioada Paştelui. Viitorul an şcolar va începe în 11 septembrie 2023, iar cursurile vor fi finalizate în 21 iunie 2024. (News.ro)

3. 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană, se arată în cea de-a noua ediție a eurobarometrului realizat de Parlamentul European, tendințe sociodemografice 2007 – 2022. Potrivit sondajului, în 2015 numărul românilor care spuneau că apartenența la UE este un lucru bun era mai mare, 68%, comparat cu media UE de la cea vreme, de 54%. (G4Media)

4. Un număr de 73.332 de locuințe au fost terminate în anul 2022, în creștere cu 1.927 de locuințe, față de anul 2021, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

Promo: Telefoanele vechi devin fapte bune pentru natură prin programul Orange de economie circulară “Re”. Vino cu telefonul pe care nu-l mai utilizezi în orice magazin Orange și poți primi un voucher de reducere. În plus, cu fiecare telefon adus până pe 15 martie, contribui la plantarea Pădurii “Re”. Mai multe detalii: https://oran.ge/FaptaBuna

5. Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a fost condamnat, vineri, la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. Decizia definitivă a Curţii de Apel Braşov reduce din condamnarea iniţială, primită la Bacău, care era de opt ani şi patru luni. (News.ro)

6. Economia Statelor Unite a adăugat 311.000 noi locuri de muncă în februarie. Șomajul a crescut la 3,6%. (WSJ)

7. Iranul şi Arabia Saudită au convenit vineri să-şi restabilească relaţiile, după şapte ani de ostilitate care au ameninţat stabilitatea şi securitatea în Golf şi au contribuit la alimentarea conflictelor din Orientul Mijlociu, din Yemen până în Siria. Înţelegerea, mediată de China, a fost anunţată la Beijing după patru zile de discuţii secrete între înalţi oficiali de securitate din cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu. (News.ro)

8. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a insistat că ţara să nu vă „capitula” şi nici nu va recunoaşte vreodată independenţa Kosovo, dar s-a arătat dispus să accepte unele compromisuri. Vucic a spus că NATO este peste tot în jurul Serbiei. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Reality-show-ul “Outlast” are astăzi premiera pe Netflix. Emisiunea propune o luptă pentru supraviețuire între 16 oameni în mediul sălbatic din Alaska. Jocul are o singură regulă: pentru a câștiga premiul cel mare de un milion de dolari, fiecare concurent trebuie să facă parte dintr-o echipă.

9. O echipă de cercetători americani a creat un material supraconductor, capabil să transmită electricitate fără rezistență. Numit reddmatter, acest material ar putea fi folosit în cadrul unor rețele electrice capabile să transmită energie în mod omogen, economisind până la 200 de milioane de megawați pe oră, care sunt pierduți în prezent din cauza rezistenței. (Digi 24)

10. Șeful OpenAI, Sam Altman, finanțează startup-ul de longevitate Retro Biosciences cu $180 de milioane. Misiunea asumată a startup-ului este de a lungi viața oamenilor cu 10 ani. (Business Insider)

Ți-ar mai putea plăcea
PSD propune și votează un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei/luna pentru cadrele didactice – Cronica serii
Curtea Supremă a SUA a acceptat intrarea în vigoare a celor mai dure restricții asupra avorturilor – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău