INS: Numărul deceselor înregistrate în luna martie a fost mai mic comparativ cu martie 2019 – Cronica serii

1. Guvernul a adoptat proiectul de lege care prevede măsurile ce vor intra în vigoare după 15 mai, în cadrul stării de alertă. Printre acestea se află obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, faptul că restaurantele şi mall-urile rămân închise, că firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi. (News.ro)

2. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) al României în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020 a fost de 4,46 miliarde de euro, mai mare cu 732,4 milioane euro decât cel înregistrat în primele trei luni din 2019. (Profit.ro)

3. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, un număr de 22.591 de decese au fost înregistrate în luna martie – când au apărut primele decese provocate de coronavirus – cu 892 mai multe decât în luna februarie. Numărul este cu 298 mai mic faţă de luna martie 2019. Sporul natural a fost negativ în luna martie 2020, decedaţii având un excedent faţă de născuţii-vii de 10.734 persoane. (News.ro)

4. Un număr de 928 de beneficiari ai sistemului de asistenţă şi protecţie a copilului sunt infectaţi cu coronavirus, între aceştia fiind şi 21 de copii, în timp ce numărul angajaţilor confirmaţi cu coronavirus este de 360. Aproximativ 10% din decesele cauzate de COVID-19 din România provin din centrele rezidenţiale pentru vârstnici şi persoane adulte cu dizabilităţi, arată Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, care a identificat şi unele disfuncţionalităţi în testarea beneficiarilor şi angajaţilor de către DSP între factorii care au dus la răspândirea virusului în centre. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Noul design al site-ului Facebook pentru desktop va fi activat treptat în cursul următoarelor săptămâni pentru toți utilizatorii. Facebook spune că noul design, care aduce un dark mode și elemente grafice foarte mari, se încarcă mai rapid și face mai fluente tranzițiile dintre pagini. (Profit.ro)

5. Producția de automobile din România a scăzut masiv, ca urmare a opririi celor două uzine, din Mioveni (Dacia) și din Craiova (Ford). În perioada martie-aprile au fost produse în Romania un număr de 32.033 autoturisme, o scădere de 62.82%, în comparație cu perioada similară din 2019, când au fost fabricate 86.152 de unități, conform datelor Asociației constructorilor de automobile. (Profit.ro)

6. Google le-a transmis angajaților că ar putea lucra în continuare de acasă până la sfârșitul acestui an. În prezent, 95% din angajații Google lucrează de acasă, iar un purtător de cuvânt al companiei se așteaptă ca măsura să se prelungească până la finele anului viitor. (Bloomberg)

7. Pentru prima oară de la înființarea biroului american pentru statistica muncii, în 1948, procentul femeilor care sunt somere a depășit 10%. La aprilie procentul era de 16,2%, cu aproape 3 puncte mai mult decât cel înregistrat în rândul bărbaților (13,5%). (WashingtonPost)

8. La împlinirea a 60 de ani, Bono, solistul trupei U2, a făcut publică o listă intitulată „60 Songs That Saved My Life” și a trimis o serie de „scrisori de la fani” în semn de recunoștință pentru Billie Eilish, Kraftwerk, David Bowie și alți artiști. (Urban.ro)

9. Mai mult protestatari anti 5G, anti măsuri de izolare și cei care sunt împotriva vaccinurilor au cerut, la Melbourne, Australia, arestarea lui Bill Gates, considerat răspunzător pentru pandemia generată de noul coronavirus. (Link)

10. Poliția Române a cumparat cu 4,779 milioane de lei, fără TVA, un sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse, precum camere de supraveghere și telefoane mobile. Sistemul IT va fi livrat in termen de 250 de zile și „va genera o creștere a calității serviciului de ordine și siguranță publică în beneficiul cetățeanului”. (Profit.ro)

Fotografia serii vine din Elveția, unde școlile au fost redeschise azi. Laurent Gilliéron/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Institutul Naţional de Sănătate Publică: România se află în stadiu pre-epidemic, neexistand încă dovezi de transmitere intra-comunitară sustinută – Cronica serii
BNR a crescut rezervele valutare cu 4,5 miliarde de euro în ultimele 12 luni – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău