INS: Peste 4 milioane de români au fost afectați de sărăcie în 2022 – Cronica serii

1. În anul 2022, unu din cinci români era afectat de sărăcie, numărul persoanelor considerate sărace ridicându-se la 4,02 milioane. Cea mai înaltă incidenţă a sărăciei s-a întâlnit în rândul persoanelor de 0-17 ani şi al celor de 18-24 ani. (News.ro)

2. Un raport al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că fenomenul fotovoltaicelor ia amploare de la lună la lună. Numărul prosumatorilor racordați la rețelele de distribuție depășise 96 mii în luna septembrie, iar puterea electrică instalată era de 1.226 MW. (Hotnews)

3. Germania a cerut celorlalte state membre Schengen să accepte România și Bulgaria în spațiul de liberă circulație. „Bulgaria și România au muncit din greu în acest sens. Iar acum este rândul țărilor din spațiul Schengen să se țină de cuvânt și să accepte cele două țări”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la o conferință de presă comună cu omoloaga ei din Bulgaria, Maria Gabriel. (Profit.ro)

4. Ungaria, Cehia și România sunt țările UE cu cea mai ridicată rata inflației în octombrie. Rata anuală a inflației în zona euro și Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna octombrie, însă România se numără printre țările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflației, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

Știrea Hope.ro: Producția de autoturisme din România a crescut în octombrie cu 14,48% față de perioada similară a anului trecut, atingând un număr de 49.230 de unități.

5. România va achiziționa sisteme antiaeriene cu rachete pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD), conform unei licitații de aproape 2 miliarde de euro lansate vineri de către Romtehnica. (Hotnews)

6. Guvernul are în vedere stabilirea pentru anul 2024 a unui contingent de 140.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, în creștere substanțială față de nivelul de 100.000 stabilit pentru ultimii doi ani. (Profit.ro)

7. PNL și-a asumat că pe lista de la următoarele alegeri va fi un procent de 30% alocat femeilor din partid. (Adevarul)

8. Zeci de mii de ucraineni au rămas fără electricitate în zone din sudul şi estul Ucrainei situate în apropierea liniei frontului, în urma unor atacuri ruseşti asupra unor infrastructuri energetice. Ministerul ucrainean al Energiei se aşteaptă la o nouă campanie de atacuri asupra reţelei energetice, ca iarna trecută. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Forțată de legislația DMA, Microsoft va permite utilizatorilor europeni de Windows 11 să schimbe motorul de căutare din Edge și chiar să dezinstaleze, dacă doresc, browser-ul web. În plus, vor putea fi dezinstalate o serie de aplicații preinstalate, printre care Camera și Photos. (The Verge)

9. Eliminarea unei lingurițe de sare din alimentația zilnică poate scădea tensiunea arterială maximă la fel de mult ca un medicament pentru hipertensiune arterială, chiar dacă nu sunt semne de tensiune arterială ridicată, potrivit unui nou studiu. (G4Media)

10. Sute de oameni au fost prezenți, miercuri seară, la inaugurarea primului McDonald’s din Drobeta-Turnu Severin, din județul Mehedinți. Mulți dintre aceștia s-au călcat în picioare pentru a prinde un loc în față, după ce au așteptat câteva ore deschiderea restaurantului. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână creşte riscul unui deces – Cronica serii
Studiu MedLife: Gradul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60% din populaţie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău