Institutul Naţional de Sănătate Publică: România se află în stadiu pre-epidemic, neexistand încă dovezi de transmitere intra-comunitară sustinută – Cronica serii

1. România se află în stadiu pre-epidemic, neexistand încă dovezi de transmitere intra-comunitară sustinută, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică. (News.ro)

2. România ar urma să testeze mai mulți suspecți de coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a decis să lărgească categoriile de persoane testate, după numeroase apeluri ale medicilor în acest sens. Toți pacienții internați în spitale care au simptome de infecții respiratorii acute vor fi testați, la fel și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus. În țara noastră au fost făcute puțin peste 10.000 de teste, în timp ce în alte țări, numărul persoanelor testate este de ordinul zecilor de mii. (Hotnews)

3. Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că PFA-urile şi Întreprinderile individuale care şi-au întrerupt activitatea vor beneficia de o indemnizaţie fixă la nivelul unui salariu minim brut pe perioada stării de urgenţă. (Profit.ro)

4. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că nu este nevoie de niciun fel de certificat de stare de urgenţă pentru IMM-urile care vor să acceseze linia de credit pentru investiţii sau capital de lucru. De asemenea, Cîţu a anunţat că, în cel mult 48 de ore, va anunţa o soluţie pentru clienţii băncilor. (News.ro)

5. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut puternic, la 2,61%, cel mai redus atins după 8 mai 2018, faţă de nivelul de vineri de 3,24%. (News.ro)

Scurte: a) Internările pentru operaţii şi investigaţii medicale sunt suspendate pentru 14 zile începând de marţi, iar în termen de 48 de ore vor fi externaţi toţi pacienţii care nu sunt urgenţe. b) PSD, ALDE şi Pro România au depus, luni, la Parlament, un proiect de lege care prevede o serie de facilităţi fiscale pentru persoane fizice şi companii, între care amânarea plăţii contribuţiilor sociale aferente salariilor, eşalonarea acestor plăţi şi amânarea plăţii utilităţilor pentru 3 luni. c) Primăriile vor avea acces la baza de date din Registrul electoral, pentru a întocmi lista persoanelor cu vârsta peste 65 de ani care ar putea avea nevoie de ajutor. d) Aproape 47.000 de români au intrat în țară cu mașina în ultimele zile pe la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, după crearea unui culoar special de către autoritățile ungare, prin care românii au acces zilnic.

6. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că ministerul nu ia în calcul sub nicio formă îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor naţionale cu un an, precizând că specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei lucrează la mai multe scenarii. Afirmaţia vine după ce vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că sunt luate în calcul trei scenarii în privinţa anului şcolar, în contextul coronavirusului: evaluările au loc conform calendarului iniţial, evaluările sunt decalate sau anul şcolar va fi repetat. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Livrările de smartphone-uri au scăzut la nivel global cu 38% față de anul trecut, de la 99.2 milioane de unități în februarie 2019, la 61.8 în februarie 2020. (Strategy Analytics)

7. Un test clinic european menit să evalueze patru tratamente experimentale în lupta împotriva noului coronavirus a început în Franţa, a anunţat Institutul Naţional francez de Sănătătate şi Cercetare Medicală. Intitulat ”Discovery”, testul priveşte clorochina, un tratament împotriva malariei, care a obţinut rezultate promiţătoare în cadrul unui studiu efectuat pe un număr redus de pacienţi la Marsilia, dar care provoacă o dezbatere în interiorul comunităţii medicale. În Franţa, testul include cel puţin 800 de pacienţi atinşi de forme severe de noul coronavirus. În total, aproximativ 3.200 de pacienţi europeni sunt incluşi în studiu, la care s-au asociat Belgia, Olanda, Luxemburgul, Regatul Unit, Germania şi Spania. (News.ro)

​8. Banca americană de investiții Goldman Sachs se așteaptă ca Produsul Intern Brut mondial să se contracte cu aproximativ un procent în 2020, un declin economic mai important decât cel înregistrat după criza financiară globală din 2008.  (Profit.ro)

Cronica de Business va lua o pauză săptămână aceasta, cele mai importante știri se vor regăsi în cronicile de dimineață și seara. Mulțumim.

9. Un sfert dintre americanii care câștigă mai mult de $150.000 pe an nu au nici un cont de economii. (Axios)

10. Ministerul Sănătăţii din Israel a dezvoltat şi a pus în funcţiune o aplicaţie pentru telefonul mobil care avertizează atunci când cineva se apropie de zona prin care a trecut o persoană contagiată cu COVID-19. (Hotnews)

Fotografia serii – Un preot din Curitiba, Brazilia a pus fotografiile enoriașilor pe scaune pentru slujba care a fost transmisă online și pe tv. Rodolfo Buhrer/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1% față de 2018 – Cronica serii
Cronica serii – PSD nu a reușit să treacă la vot legea offshore, în Camera Deputaților

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău