Iohannis a anunțat că va prezenta joi poziţia sa privind candidatura la şefia NATO – Cronica serii

1. Conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024, pregătit de Comisia Europeană, România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce a experimentat dezechilibre până anul trecut, deoarece se mențin vulnerabilitățile legate de conturile externe, și în principal de deficitele guvernamentale mari și în creștere. (Profit.ro)

2. Consumul individual efectiv (AIC – un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor) per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), varia în anul 2023 între 70% din media UE în Ungaria, 89% în România și 138% din media UE în Luxemburg, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

3. România va cumpăra 54 de obuziere autopropulsate K9 „Thunder produse de Coreea de Sud” în cadrul unui contract de achiziții a cărui valoare se ridică la peste 850 de milioane de euro, anunță miercuri Reuters, citându-i pe ministrul apărării Angel Tîlvăr și omologul său sud-coreean. (Hotnews)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va prezenta joi, în cadrul ședinței CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO, iar apoi va face o declarație publică pe acest subiect. (Digi24)

5. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, în primele patru luni ale anului, faţă de perioada similară din anul 2023, atât ca serie brută cu 5,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Los Angeles Unified School District, unde activează 400.000 de elevi, a interzis folosirea telefoanelor în școli. Autoritățile spun că dispozitivele mobile distrag atenția copiilor de la învățat, afectează socializarea și erodează sănătate mentală a acestora. (Bloomberg)

6. Aproape 6600 de cauze având ca obiect sesizări privind săvârşirea de infracţiuni sub influenţa unor substanţe interzise au fost înregistrate de către autorităţile judiciare, la nivel naţional, în ultimii trei ani şi cinci luni. Aproape o treime dintre acestea s-au finalizat cu rechizitoriu, peste o treime sunt încă în lucru, iar 27% au fost clasate. (News.ro)

7. România a fost din nou ținta mai multor grupuri de hackeri pro-ruși, inclusiv NoName, care au efectuat un atac masiv Distributed Denial-of-Service (DDoS) asupra unor site-uri web critice. (Profit.ro)

8. Zeci de muncitori români lucrează la negru pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona, arată o investigație a publicației spaniole El Periodico. Autoritățile spaniole au început o anchetă după ce trei dintre muncitorii români, neplătiți de două luni de firma care i-a adus în Spania, au făcut o sesizare oficială. (G4Media)

9. Peste 34.000 de cetățeni cer Parlamentului revenirea la alegeri locale în 2 tururi și au semnat, în doar câteva zile de la lansare, petiția Declic Vrem primari aleși în 2 tururi. Campania Declic vine după ce ultimele alegeri locale au confirmat că un singur tur de scrutin poate avea consecințe asupra democrației. Primarii aleși cu mai puțin de 50% din voturile celor prezenți la urne nu reprezintă voința majorității cetățenilor. Potrivit Declic, la alegerile într-un singur tur fraudele de câteva sute de voturi pot schimba rezultatul alegerilor. (G4Media)

10. Mai multe postere de campanie cu sigla NATO au apărut pe paginile de socializare ale candidatului la prezidențiale Mircea Geoană. Folosirea acestor materiale ridică semne de întrebare cu privire la susținerea pe care NATO, o organizație politico-militară internațională, o oferă unui candidat în alegerile electorale din România, țară membră a Alianței. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – In primele 6 luni platile electronice au crescut de trei ori fata de perioada similara a anului trecut
De mâine vaccinarea cu serul AstraZeneca se poate face fără programare – Cronica serii