Iohannis: Este nerealistă impunerea de sancțiuni pe gazul rusesc – Cronica dimineții

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după participarea la reuniunea Consiliului European, că a fost o zi în care s-a demonstrat din nou unitatea, aceasta fiind „arma cea mai puternică”. „Flancul Estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă”. (News.ro)

2. Ministerul Finanțelor a admis că a renunțat la propunerea de reducere temporară, cu 50%, a nivelului accizelor la carburanți, „o ipoteză de lucru care nu mai este de actualitate la acest moment”. (Profit.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a declarat că au existat discuții pro și contra pentru un pachet de sancțiuni pe energie, dar nu a existat o propunere concretă, formală și că este nerealistă impunerea de sancțiuni pe gazul rusesc. (Hotnews)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „este posibil” să se crească numărul de militari activi, el subliniind că nu a fost luată o decizie în acest sens. „Eu am discutat în CSAT şi i-am rugat pe cei responsabili să se gândească cum să folosim cel mai bine aceşti bani pentru a avea militari mai bine pregătiţi, deci pregătirea să fie de calitate, salarizarea să fie de calitate şi dotarea să fie la nivelul anului în care trăim”. (News.ro)

Promo: Start-up-ul DRESSINGZ, primul social-marketplace pentru fashion de lux second hand, anunţă că oferă comunităţii sale de utilizatori posibilitatea de a-şi vinde, printr-un proces uşor şi sigur, hainele pe care nu le mai poartă. Totodată, le oferă iubitorilor de branduri premium şansa de a cumpăra articole de lux pre-owned, autentificate de experţi, la un preţ cu pana la 80% mai mic faţă de preţul de retail.

5. Președintele american Joe Biden a atras atenția că unele crize de alimente în urma invaziei ruse în Ucraina și sancțiunilor impuse Rusiei vor fi ”reale” și a discutat acest subiect cu liderii europeni cu care s-a întâlnit la Bruxelles. Biden a subliniat că Ucraina și Rusia sunt ”grânarii” Europei și au o pondere importantă pe piața mondială, cele două țări însumând circa 30% din exporturile mondiale de grâu. (Profit.ro)

6. Ucraina a reușit să atragă aproximativ $4 miliarde de la începutul invaziei ruse, a declarat Rotislav Shurma, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Ucraina. El a precizat că economia ţării se confruntă în prezent cu un şoc major, pierzând între 35 și 60% într-o lună. (Hotnews)

7. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că a recomandat introducerea pe piaţă pentru persoanele peste 12 ani a tratamentului preventiv Evusheld de la AstraZeneca, destinat persoanelor al căror sistem imunitar este prea slăbit pentru a răspunde la vaccinare. (Digi24)

8. Parlamentarii din Arizona au adoptat un proiect de lege care interzice majoritatea avorturilor după 15 săptămâni de sarcină, devenind al doilea stat american care impune astfel de restricții. Avortul va fi permis în cazul urgențelor medicale, însă va fi interzis în cazurile de viol sau incest. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu , locul 70 WTA, a învins-o, vineri, cu scorul de 6-4, 6-4, pe Arina Sabalenka din Belarus, locul 5 WTA şi cap de serie numărul 1, calificându-se în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 Miami Open. În faza următoare, Begu va evolua cu o altă jucătoare din Belarus, Aliaksandra Sasnovici, locul 60 WTA

9. UE va prelungi cu încă zece ani schema „Roaming la tarife ca acasă”, conform planurilor adoptate de Parlamentul European. Potrivit legislației, consumatorii își vor putea folosi telefoanele mobile când călătoresc în interiorul UE fără taxe suplimentare față de cele plătite acasă. (Profit.ro)

10. În încercarea de a amâna analiza lucrării sale de doctorat, premierul Nicolae Ciucă a formulat în fața unei instanțe de judecată, prin intermediul unei case de avocatură, o teorie conform căreia Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) este investit ”nelegal” să îi verifice teza și că sesizările primite de această instituție ”sunt grav viciate şi nu respectă cerințele legale”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Părintele Gherasim Soca îmbrățișează o refugiată din Ucraina la mănăstirea Putna. Clodagh Kilcoyne/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Dan Barna: Alianța USR-PLUS îşi doreşte „categoric” să-l invingă pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale din toamnă – Cronica dimineții
Premierul Nicolae Ciucă anunţă o plafonare a preţului la energie şi gaz, de la 1 februarie – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău