Iohannis: România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, că România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie şi să devină un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare. (News.ro)

2. Lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare trebuia să fie deschisă de Ramona Chiriac, fosta şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, însă aceasta a anunţat că nu doreşte să mai candideze. (News.ro)

3. Piața auto din Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 10,1% în luna februarie 2024, în condițiile în care toate piețele principale au avut creșteri solide. Piața auto din România a înregistrat una din cele mai importante scăderi din rândul statelor membre UE, conform cifrelor publicate joi de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). (Profit.ro)

4. Premierul Olandei Mark Rutte a declarat, joi la Bruxelles, despre contracandidatul său la şefia NATO, Klaus Iohannis, că acesta este „un om minunat”, „este preşedintele României de 10 ani şi a lucrat bine aproape mereu cu acesta. „Este un lider credibil pentru ţara lui”, a adăugat Rutte, care nu a vrut să comenteze ce şanse ar avea şeful statului român să devină secretar general al NATO. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Autoritățile române nu au decis încă dacă minorii vor trece sau nu prin controale de frontieră după data de 31 martie, când România va intra în Air Schengen. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus ca minorii români să treacă prin controalele de frontieră, astfel că părinții ar urma să meargă împreună cu copiii minori în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, de unde vor obține o autorizație de călătorie pentru copii. Reprezentanții aeroporturilor din România au propus ca minorii să poată călători fără să mai treacă prin controale de frontieră. (Europa Liberă)

5. Uniunea Europeană este departe de a-și respecta promisiunea de a planta cel puțin 3 miliarde de copaci până la sfârșitul deceniului, a declarat un înalt oficial al Comisiei Europene. (Profit.ro)

6. Imaginile din satelit analizate de Centrul de Sateliţi al Naţiunilor Unite (UNOSAT) arată că 35% din clădirile din Fâşia Gaza au fost distruse sau avariate în urma ofensivei Israelului în enclava palestiniană. (G4Media)

7. Departamentul de Justiție al guvernului american a dat în judecată Apple pentru că și-a folosit puterea în sectorul smartphone-urilor pentru a înlătura concurență. Procurorii acuză Apple că impune limitări contractuale dezvoltatorilor, în timp ce îngreunează schimbarea dispozitivelor pentru utilizatori. (FT)

8. Banca Națională Elvețiană a redus în mod neașteptat dobânda de referință cu 25 de puncte de bază. Este prima bancă centrală mare care operează o reducere de la ieșirea din pandemie. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Comisia Europeană a lansat primul set de reguli obligatorii pentru combaterea dezinformării electorale. Regulile, care vor intra în vigoare săptămâna viitoare, prevăd amenzi de până la 6% din cifra globală de afaceri pentru platformele sociale care nu gestionează adecvat dezinformarea realizată cu AI sau deepfake-uri. (FT)

9. Warner Bros. Discovery a anunţat joi că Max, serviciul său îmbunătăţit de streaming, va fi lansat în primele ţări europene, inclusiv în România, în 21 mai. Max aduce, pentru prima oară într-un singur loc, emisiuni TV în premieră, filme noi şi sporturi. “House of the Dragon” va fi disponibil pe Max din 17 iunie. (News.ro)

10. Şcolile din Sectorul 5 al Capitalei vor fi închise, luni, pentru activităţi de dezinsecţie, după ce a fost semnalată prezenţa ploşniţelor în Şcoala Gimnazială ”I.C. Brătianu” şi Şcoala Gimnazială ”Petrache Poenaru”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Modificarile Codului Penal au fost aprobate si de Camera Deputatilor
Secretarul de stat Ioana Mihăilă este noul ministru al Sănătății – Cronica serii
Un comentariu
  • LevSt.
    mart. 21,2024 la 2024-03-21T19:01:16+02:000000001631202403

    „Este un libder credibil pentru tara lui…”__–___adica ” chiorul ajunge imparat, in tara orbilor!”Cazul Ursu, este ilustrativ: nici nu mai este vorba de justitie in sine, este vorba de a arata cine conduce tara, adica asa-zisa justitie spune clar ca poate sa calce pe oricine in picioare, doar pentru a-si salva prietenii, care oricum, sunt varstnici si -precum cazul iliescu- se asteapta pana acestia mor, si apoi se va da un verdict…Romania ar face bani frumosi daca si-ar edita o Carte a Recordurilor, numita Guineac(de la gonac), , iar aceasta Carte s-ar umple din prima zi de recorduri absolute, procese ce dureaza de peste 30 ani, timp in care criminalii benchetuiesc cu pensii speciale, peste O MIE sase sute de generali, pensii speciale (cea mai mare de 42 ori , raportat la cea medie), cele mai multe institutii guvernamentale si cei mai multi angajati ai guvernului, cel mai plimbaret sef de stat din lume , cei mai multi copii inecati in haznalele scolii, cei mai multicetateni plecati din tara, pe timp de pace, mai multi decat din Siria, cea mai mare mortalitate infantila si cele mai multe decese prin boli tratabile oriunde, etc.etc…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău