Iohannis: Șansele de a avea alegeri anticipate au scăzut sub 50% – Cronica serii

1. Curtea Constitutionala a admis sesizarea PSD şi a decis că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier sau să se asigure că Ludovic Orban are majoritatea parlamentară necesară în vederea formării unui nou Guvern. (News.ro)

2. Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în această seară ce șanse mai sunt în acest moment, după decizia Curții Constituționale, pentru organizarea alegerilor anticipate, el răspunzând: „Tocmai au scăzut, sub 50%. Au scăzut șansele”. (Hotnews)

3. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a făcut apel ca lumea să se pregătească pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus, caracterizând drept „foarte preocupantă creşterea bruscă” de noi cazuri în Italia, Coreea de Sud şi în Iran. (News.ro)

4. Şedinţa Parlamentului în care ar fi urmat să fie învestit Guvernul Orban 2 a fost suspendată din lipsă de cvorum. În sală şi-au anunţat prezenţa 188 de Parlamentari din 465, cvorumul de lucru fiind 233. (News.ro)

5. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru, după ce Curtea Constituțională a cerut reluarea procedurii de desemnare, motivându-și decizia prin „faptul că nu am fost luați în considerare prima oară” de președintele Klaus Iohannis. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Deutsche Bahn a participat într-o rundă de finanțare în valoare de $94 milioane pentru startup-ul de taxiuri aeriene autonome Volocopter, companie susținută de Intel. (Bloomberg)

6. Unul din trei locuitori din Venezuela suferă de foame, nereușind să atingă zilnic necesarul minim pentru supraviețuire. (AP)

7. Acțiunile europene s-au depreciat puternic azi, în contextul unui sentiment negativ în piețe cu privire la impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale, după ce mai multe state, printre care și Italia, au raportat creșterea numărului de persoane afectate de noul virus (Profit.ro). Și bursa americană a fost afectată, toți cei trei indici, Dow Jones Industrial (-2.8%), S&P 500 (-2.7%) și Nasdaq (-3.2%), deschizând ședința de tranzacționare pe minus. (WSJ)

8. Termenul de depunere a Declarației unice este 25 mai 2020. Formularul fiscal poate fi depus online, prin serviciul Spațiul privat virtual (SPV) ori pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, precum și pe hârtie, la registratura Fiscului ori prin poștă, cu confirmare de primire, a informat astăzi ANAF. (Profit.ro)

9. Comisia Europeană a constatat că operatorul de transport feroviar de marfă CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil în valoare de cel puțin 570 de milioane de euro din partea României, prin anularea datoriilor și prin neîncasarea unor datorii de la societate. România trebuie acum să recupereze de la CFR Marfă ajutorul ilegal și dobânzile aferente, potrivit Executivului UE. (Profit.ro)

10. Piața PC-urilor va scădea anul acesta, și din cauza coronavirusului, cu un procent cuprins între 3,4% și 8,5%. În cel mai pesimist scenariu, producția va reveni la normal abia în luna iunie. (Profit.ro)

Fotografia serii – Parlamentul astăzi, la votul de investitură al guvernului Orban 2. Inquam Photos, George Calin:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Verde de la Guvern pentru proiectul de lege care legiferează serviciile de tip Uber
Se închid restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din București – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău