Iohannis: Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în cazurile penale. Acestea se fac de către procurori – Cronica dimineții

1. România s-a situat în 2019 pe locul al treilea în UE la ponderea tinerilor care au părăsit școala și nu urmează o formă de pregătire profesională, cu un procentaj de 15,3%, după Spania (17,3%) și Malta (16,7%). (Cursdeguvernare)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat fiind despre modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete, că nu intenţionează să redea serviciilor atribuţii în cazurile penale. „Nu intenţionez să am iniţiativă şi să redau serviciilor atribuţii în cazurile penale. Acestea se fac de către procurori. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Ele se ocupă de problemele lor, iar dacă se sesizează posibile fapte penale, da, sesizează parchetul competent. Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a afirmat Iohannis. (News.ro)

3. O analiză arată că peste jumătate din primarii municipiilor-reședință de județ, aleși în 27 septembrie, au câștigat voturile a mai puțin de 15% din electoratul total al locurilor în care au candidat. O explicație este prezența extrem de scăzută la urne, media în municipiile-reședință fiind de 34,3%. (G4Media)

Una din Cronica de Business: IATA se așteaptă ca industria aeriană să înregistreze în semestrul doi din 2020 pierderi de până la $77 miliarde, în situația în care restricțiile legate de pandemia de coronavirus continuă să afecteze călătoriile globale. (Profit.ro)

4. Programul de guvernare al PSD, cu care va candida la alegerile parlamentare, prevede creşterea salariului minim brut la 3.500 lei până în 2024, a salariului mediu brut la 7.010 lei în următorii 4 ani şi a punctului de pensie cu 32% la valoarea de 2.340 lei. În document este precizat că pensia minimă va creşte de la 800 lei la 1.300 lei până în 2024, însemnând o majorare de 63%. PSD mai propune impozit zero la salariul minim. (News.ro)

5. Co-preşedintele USRPLUS Dan Barna a declarat că alegerile parlamentare ar putea avea loc în situaţia în care numărul de îmbolnăviri ar rămâne la un nivel la care sistemul sanitar să poată gestiona situaţia. “Însă, în momentul în care ai un număr mare de cazuri, amânarea lor devine o alternativă rezonabilă”. (News.ro). Preşedintele Iohannis declarase, mai devreme, că o democraţie nu funcţionează fără alegeri, iar actul de vot în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine. (News.ro)

6. 5,6 milioane de americani au votat până în prezent pentru alegerile prezidențiale din SUA. Comparativ, în 2016 votaseră 75.000 până pe 7 octombrie 2016. (Link)

7. Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente Ana Maria Pătru a fost achitată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care era acuzată de trafic de influenţă şi spălarea banilor, pentru că ar fi cerut mită 275.000 de euro. Instanţa a respins apelurile făcute la decizia Tribunalului Bucureşti atât de DNA, cât şi de Pătru, sentinţa fiind definitivă. Pătru a fost reţinută de procurorii DNA în data de 15/16.11. 2016 şi arestată preventiv la domiciliu în perioada 16.11.2016-17.02.2017. (News.ro)

Una din Cronica Externă: O instanță din Grecia a hotărât, după un proces de cinci ani, că partidul de extremă dreaptă Golden Dawn a operat ca o organizație criminala. Golden Dawn a fost fondat ca o organizație neo-nazistă în anii ’80, dar a devenit al treilea mare partid al Greciei în timpul crizei financiare din țară. (AP)

8. Guvernul italian a decis că purtarea măștii de protecție devine obligatorie în interior și în aer liber. Propria casă rămâne singurul loc exceptat de la această regulă. (BBC)

9. Facebook a anunțat că va interzice, pe termen nedefinit, toate reclamele politice în SUA. Rețeaua socială nu va mai permite rularea reclamelor după închiderea urnelor, pe 3 noiembrie, când au loc alegeri prezidențiale. (NYTimes)

10. TikTok a depășit Instagram devenind a doua cea mai preferată aplicație de social media a adolescenților americani, după Snapchat. (CNBC)

Fotografia dimineții – O muscă s-a așezat pe părul Vicepreședintelui Pence în timpul dezbaterii cu Kamala Harris, propunerea Democraților pentru poziția de Vicepreședinte SUA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Venezuela și-a retras cererea ca personalul Ambasadei SUA să părăsească țara în 72 de ore
Cronica dimineții – Britanicii vor să reglementeze internetul

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău