Iohannis: Starea de urgenţă nu va fi prelungită. Din 15 mai va fi înlocuită de starea de alertă – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgenţă nu va fi prelungită, iar din 15 mai va fi înlocuită de starea de alertă. Conform preşedintelui, deplasările vor fi permise în interiorul localităţii, ”dar nu e bine să exagerăm”, iar purtarea măştii în spaţii publice închise şi în mijloacele de transport în comun și în spațiile publice închise va fi obligatorie. Din 15 mai se deschid saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice şi muzeele. Deplasările între localităţi rămân restricţionate. (News.ro)

2. Împrumuturile Guvernului prin emisiuni de obligațiuni au totalizat pentru primele patru luni ale anului, ianuarie-aprilie, circa 39 miliarde de lei, din care 5,67 miliarde de lei sunt sume luate de la bănci și investitori pe piața locală în luna aprilie. Statul împrumută bani pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată, proces numit rostogolire a datoriei. Pentru obligațiunile ajunse la plată, Guvernul a alocat în primele patru luni, din ce a împrumutat, suma de 19,2 miliarde de lei. Necesarul de finanțare la patru luni a depășit, cel mai probabil, suma împrumutată în aceeași perioadă. (Profit.ro)

3. Majoritatea ţărilor europene au depăşit perioada de vârf a epidemiei noului coronavirus – cu excepţia a cinci ţări, România, Bulgaria, Polonia, Suedia şi Marea Britanie – a anunţat directoarea agenţiei sanitare a Uniunii Europene. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Uber Eats, cea mai mare platformă de livrare de mâncare la nivel mondial, exceptând China, controlată de compania americană de ridesharing Uber, iese din România la începutul lunii viitoare. Simultan, Uber iese de pe alte 7 piețe. (Profit.ro)

4. O persoană din cinci infectate cu noul coronavirus nu prezintă simptome, arată un studiu efectuat într-unul dintre principalele focare ale pandemiei din Germania. O echipă de cercetători de la universitatea din Bonn a efectuat un studiu avansat pe bolnavii din Gangelt, o localitate cu circa 11.000 de locuitori din districtul Heinsberg, unul dintre principalele focare germane, după ce un cuplu infectat a participat la un carnaval. Acest studiu, efectuat pe interviuri și analize asupra a 919 persoane, provenite din 405 gospodării, permite astfel determinarea cu precizie a ratei de mortalitate a infecției. La Gangelt, circa 15% din populație a fost infectată. Rata de mortalitate în rândul acestor bolnavi a fost de 0,37%. (Hotnews)

5. Lucrările de reparație pe sectorul București – Fundulea al autostrăzii A2 către Constanța vor continua pe tot parcursul verii cu scopul ca acestea să fie finalizate în luna noiembrie. (Automarket)

6. Constructorii auto Automobile Dacia şi Ford România și-au reluat de azi activitatea, după ce au oprit producţia în 19 martie din cauza pandemiei de coronavirus. (News.ro)

7. China are 904 milioane de utilizatori de internet, conform unui raport oficial, dintre care 897 milioane (99.3%) accesează internetul de pe dispozitivele mobile. În timpul pandemiei, a crescut audiența serviciilor de live streaming și educație, dar a scăzut traficul serviciilor care livrează mâncare și de turism. (SCMP)

8. Unele companii vor să se asigure că angajații care lucrează de acasă chiar lucrează și impun reguli de supraveghere în acest sens, precum verificări zilnice și funcționarea în permanență a camerelor web. (Washington Post)

9. Cercetătorii au descoperit în zona lacului Victoria din Kenya un microb care protejează țânțarii de malaria. Această boală se transmite prin mușcătura țânțarilor, iar protejarea acestora înseamnă că s-ar limita transmiterea către oameni. (BBC)

10. Un bărbat a fost arestat după ce a fost prins pe o insulă din parcul Disney World din Florida, închis în această perioadă. Acesta a declarat că a intrat în carantină pe această insulă, unde s-a simțit ca într-un „paradis tropical”. (AP)

Fotografia serii – Statuia lui Isus din Rio de Janeiro a primit o mască de protecție împreună cu mesajul „Măștile salvează” scris în portugheză. Léo Corrêa/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Încrederea în economia românească scade spre zona de recesiune – Cronica serii
Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a crescut la 8,4% – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău