iOS 16 va avea un lock screen nou, cu numeroase opțiuni de personalizare și suport pentru widget-uri – Cronica de Tehnologie

1. iOS 16 va avea un lock screen nou, cu numeroase opțiuni de personalizare și suport pentru widget-uri. Vor putea fi modificate multe elemente, inclusiv wallpaper-urile și fonturile pentru dată și oră. Notificările vor fi grupate în partea de jos a ecranului, iar un nou tip de notificare, numit „live activity” va afișa informații în timp real din aplicații. (Profit.ro)

2. Apple a prezentat două noi laptopuri, un MacBook Air (de la $1,200, +$200 față de versiunea anterioară) și un MacBook Pro (de la $1,300). Noul MacBook Air împrumută elemente de design de la Pro și are un ecran mai mare, 13,6 inch, iar stocarea începe acum de la 256GB, în loc de 128GB. Noul MacBook Pro promite o autonomie de până la 20 de ore, iar dotările maxime vor ajunge la 24GB RAM, 2TB SSD stocare, 8 nuclee pentru procesor şi 10 nuclee pentru soluţia grafică. (News.ro)

3. Cele două noi MacBook-uri sunt și primele dotate cu M2, a doua generație a cipului dezvoltat intern de Apple. Construit pe un proces de 5nm cu 20 de miliarde de tranzistori, M2 va avea un procesor mai performant cu 18% și o placă video mai rapidă cu 35% decât M1. (The Verge)

4. iPadOS 16 va aduce un nou sistem de multitasking, numit Stage Manager. Acesta va afișa aplicația activă pe centrul ecranului, iar restul aplicațiilor și ferestrelor vor putea fi organizate în grupuri, afișate în stânga ecranului. Până la patru aplicații vor putea fi afișate simultan, iar ferestrele acestora vor putea fi redimensionate. Aplicația meteo de pe iPhone va fi adaptată pentru iPad. (Profit.ro)

5. watchOS 9 va oferi noi indicatori pentru alergare, precum forma, lungimea pasului sau timpul în care picioarele se află în contact cu solul. O altă noutate o reprezintă notificările pentru tratamentele cu pastile, care funcționează în legătură cu aplicația Health și oferă avertizări în cazul în care medicamentele luate au anumite interacțiuni. (The Verge)

Bonus: Safari va folosi autentificarea biometrică în locul logării cu nume și parolă pe toate dispozitivele Apple. Vor fi create așa-numite passkeys pe baza protocolului FIDO Alliance, iar logarea pe site-urile web se va face cu Face ID sau Touch ID. Dincolo de avantajele evidente pentru utilizatori, noua metodă este și mai sigură, deoarece cheile sunt stocate local, ceea înseamnă că datele de logare sunt mai puțin vulnerabile la phishing. iPhone va putea fi folosit pentru autentificarea fără parolă și pe alte dispozitive, precum PC-urile cu Windows. (Profit.ro)

6. CarPlay va oferi suport pentru mai multe ecrane și va afișa mai multe informații, precum viteza, numărul de rotații pe minut și rezerva de combustibil. Soluția Apple va facilita inclusiv reglarea temperaturii și a aerului condiționat. Primele mașini care vor suporta noua versiune, însă, vor fi anunțate abia pe finalul anului viitor. (MacRumors)

7. iPhone 6S și iPhone 7 nu vor putea trece la iOS 16. Viitoarea versiune de iOS va fi compatibilă cu iPhone 8 și modelele mai noi. (ArsTechnica)

8. iMessage va permite editarea mesajelor și retragerea acestora vreme de până la 15 minute după trimitere în iOS 16. În plus, va exista posibilitatea marcării ca necitite a mesajelor, pentru un răspuns ulterior. Totodată, Apple Mail preia trei funcții de la Gmail – schedule send, undo send și reminders pentru mesajele din Inbox. (The Verge 1, 2)

9. Noile versiuni ale sistemelor de operare prezentate de Apple la WWDC 2022 pot fi deja instalate și testate de către dezvoltatori. Din iulie, vor fi disponibile și primele versiuni beta publice ale acestora, care vor putea fi instalate și de utilizatorii obișnuiți. (MacRumors)

10. SUA investighează Binance în legătură cu vânzarea monedei digitale BNB în 2017, devenită între timp a cincea cea mai folosită criptomonedă. SEC vrea să constate dacă BNB reprezenta un titlu de valoare la vremea ICO-ului. (Bloomberg)

Safari va folosi autentificarea biometrică în locul logării cu nume și parolă pe toate dispozitivele Apple. Vor fi create așa-numite passkeys pe baza protocolului FIDO Alliance, iar logarea pe site-urile web se va face cu Face ID sau Touch ID. Dincolo de avantajele evidente pentru utilizatori, noua metodă este și mai sigură, deoarece cheile sunt stocate local, ceea înseamnă că datele de logare sunt mai puțin vulnerabile la phishing. iPhone va putea fi folosit pentru autentificarea fără parolă și pe alte dispozitive, precum PC-urile cu Windows. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Google va activa indexarea mobile-first pentru toate site-urile, din septembrie – Cronica de Tehnologie
Prima clinică pentru tratarea dependenței de jocuri a fost deschisă în Marea Britanie – Cronica de Tehnologie