Isărescu: În ultimii 6 ani a fost un abuz de politici fiscale în mod evident – Cronica dimineții

1. Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări, între care și România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor. Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că interzic unilateral importurile. (Profit.ro)

2. România aşteaptă planul de acţiune al Ucrainei cu privire la exportul de cereale, urmând să ia decizii în consecinţă pentru protejarea agricultorilor români. ”Guvernul îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor”, a transmis Executivul. (News.ro)

3. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că în cazul modificărilor legislative din domeniul fiscal realizate în ultimii ani a fost vorba de un „abuz de politici fiscale”. “Aici a fost vorba de un abuz de politici fiscale în mod evident. Ai în șase ani atâtea modificări. Pe ce stabilitate poţi să ai cu asemenea chestiuni? (…). Noi avem acum un sistem de taxe regresive care apasă mai mult pe micii contribuabili.” (Economica)

4. Dupa ce Romania a anunțat, prin vocea premierului, ca va da in judecata Austria pentru refuzul acceptării in Schengen, ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler, a declarat ca „poziția noastră nu a fost niciodată îndreptată împotriva partenerului nostru UE, România, a guvernului român sau a poporului român. Poziția noastră ar trebui să servească drept un semnal de alarmă: Mulți migranți neînregistrați ajung în Austria prin țările Schengen (asociate), în special Bulgaria, România și Ungaria”. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Filmul mexican “A Million Miles Away” cu Michael Peña în rolul principal poate fi urmărit pe platforma de streaming Amazon Prime Video. Producția este inspirată din povestea adevărată a astronautului José Hernández și prezintă modul în care acesta a ajuns într-un interval de 10 ani de la viața la țară în Mexic până pe Stația Spațială Internațională. Filmul are la bază cartea “Reaching for the Stars: The Inspiring Story of a Migrant Farmworker Turned Astronaut” scrisă de José Hernández.

5. În procesul cu statul român, compania Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a cerut despăgubiri duble față de cele solicitate inițial. Suma finală solicitată de firma canadiană, prin recalcularea dobânzilor, a ajuns la $6,5 miliarde. (G4Media)

6. Președintele AUR, George Simion, a cerut un vot din partea participanților la Conferința Națională AUR dedicată alegerilor din 2024, prin care să se excludă orice formă de alianță cu vreunul dintre partidele aflate în acest moment la putere. (Hotnews)

7. Ministrul chinez al apărării Li Shangfu, care a dispărut din peisajul public de mai bine de două săptămâni, a fost plasat sub investigaţie de către autorităţile chineze, potrivit Reuters.
Ancheta asupra lui Li se referă la achiziţia de echipamente militare. (News.ro)

8. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că ambasadorul țării sale în Niger este ținut ostatic de junta militară, care a preluat puterea. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Echipa feminină a României de tenis de masă s-a calificat în semifinale la Campionatul European, trecând în ”sferturi” de Spania, scor 3-2.

9. X/Twitter i-a acordat procurorului care anchetează sabotarea alegerilor de către fostul președinte american Donald Trump acces la cel puțin 32 de mesaje private ale acestuia transmise pe platformă. Compania a predat mesajele după ce a primit un mandat de percheziție. (CNN)

10. Italianul Giovanni Kessler, fostul șef al OLAF, a fost condamnat vineri, la Bruxelles, la un an de închisoare cu suspendare, pentru o interceptare ilegală a unor convorbiri telefonice care urmăreau să-l incrimineze pe fostul comisar european pentru sănătate, maltezul John Dalli. (G4Media)

Fotografia dimineții – Aurore boreale surprinse încercuind muntele Hustinden, din Norvegia. Andreas Ettl:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – bulgarii au decis că tratatul european pentru combaterea violenței împotriva femeilor încalcă constituția
România a importat în Mai o cantitate de gaze de 353 de ori mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău