Italienii au votat pentru reducerea cu o treime a numărului de parlamentari – Cronica Externă

Europa

1. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că ”este în joc” credibilitatea politicii externe a UE, după ce miniștrii de externe ai UE au eșuat din nou să sancționeze Belarus. Decizia necesită aprobarea unanimă a statelor membre, însă Cipru s-a abținut, în încercarea de a forța UE să sancționeze Turcia. (Politico)

2. Electoratul italian a aprobat referendumul privind reducerea mărimii Parlamentului, prin limitarea numărului de parlamentari de la 945 la 600 de locuri. Decizia poate salva bani, însă există temeri că va submina autoritatea parlamentară. În alegerile regionale, o coaliție de dreapta a câștigat controlul regiunii de est Marche. (BBC)

SUA

3. Departamentul de Justiție al SUA a declarat statele New York, Portland și Seattle ca ”jurisdicții anarhice”, citând factori legați de reacțiile orașelor la protestele privind brutalitatea poliției față de Afro-americani. Decizia este inclusă într-o directive prezidențială de revizuire a fondurilor pentru guvernele locale care nu au contracarat violența și vandalismul din timpul protestelor. (NBCNews)

4. Republicanii americani au obținut voturile necesare pentru a asigura că nominalizarea președintelui Donald Trump pentru un nou judecător în Curtea Supremă a SUA (SCOTUS), care să o înlocuiască pe judecătoarea Ruth Bader Ginsburg, decedata vineri, va primi votul de confirmare în Senat. Trump a declarat că va anunța nominalizarea sa sâmbătă. (BBC)

Orientul Mijlociu

5. Uniunea Europeană a sancționat doi bărbați libieni și trei companii, una din Iordania, celelalte două din Kazahstan și Turcia, pentru violarea embargoului ONU din 2011 pe arme împotriva Libiei. (DW)

Asia

6. Președintele Filipine Rodrigo Duterte a declarat că a extins starea de calamitate pentru țară cu un an, pentru a permite guvernului să obțină fonduri de urgență mai rapid pentru lupta împotriva pandemiei și pentru a permite poliției și armatei să mențină legea și ordinea. (AP)

Africa

7. Junta militară din Mali l-a numit pe fostul ministru al apărării Ba N”Daou ca președinte interimar al guvernului de tranziție al țării. Liderul grupului, Assimi Goira, va fi vicepreședinte. Numirea vine ca urmare a presiunii Comunității Economic a Statelor Vest Africane pentru instalarea unui leadership civil. (Link)

America Latină

8. Mii de oameni s-au adunat pe întreg cuprinsul Columbiei pentru a protesta împotriva crizei economice, brutalității poliției și războiului. Poliția și protestatarii s-au ciocnit în Bogota, însă protestele au fost în mare parte pașnice. (Link)

9. Amnesty International a acuzat El Salvador, Paraguay și Venezuela de deținerea a mii de oameni în condiții ”revoltătoare” în centrele de carantină aflate în administrarea statului. (Link)

Global

10. Sediul central al ONU din New York va găzdui evenimentul anual al Națiunilor Unite, însă în acest an va putea participa un singur reprezentant al fiecărei țări membre, iar ceilalți prin videoconferință. Liderii vor avea declarații preînregistrate, fiind anunțați, printre alții, președintele SUA Donald Trump, președintele Braziliei Jair Bolsonaro, președintele Chinei Xi Jinping și președintele Rusiei, Vladimir Putin. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Casa Albă a autorizat sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale – Cronica Externă
Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul rusesc anti COVID-19 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău