J.K. Rowling va publica 4 cărți electronice despre cursurile predate la Hogwarts – Cronica de carte

1. În deschiderea Salonului Internațional de Carte Bookfest 2019, Henrique Mota, fost președinte al Federației Editorilor Europeni, a afirmat că românii citesc cel mai puțin dintre toți cetățenii Uniunii Europene: ”În anul 2011, 29,6% din populația României a citit o singură carte în ultimele 12 luni, în comparație cu 81,9% în Luxemburg și 75,3 în Germania. Tot în 2011, doar 2,8% dintre români au spus că au citit 10 cărți în ultimele 12 luni, comparat cu 24,4% în Luxemburg și în Finlanda și 22,1% în Germania”. (Profit.ro)

2. Fanii lui Harry Potter au motive de bucurie. Pe 27 iunie 2019, J.K. Rowling va publica 4 cărți electronice despre cursurile de la Hogwards, în care vom descoperi lecțiile de astronomie, de poțiuni, de apărare împotriva magiei negre: Harry Potter: A Journey Through Care of Magical Creatures, Harry Potter: A Journey Through Charms and Defence Against the Dark Arts, Harry Potter: A Journey Through Divination and Astronomy și Harry Potter: A Journey Through Potions and Herbology. (Mental Floss)

3. Procurorii din Turcia au început investigațiile împotriva scriitorilor de literatură de ficțiune, care vorbesc în scrierile lor despre abuzurile împotriva copiilor și violența sexuală. Printre cei mai importanți scriitori cercetați, se numără și Elif Shafak, tradusă și foarte iubită și în România. (The Guardian)

4. Luna mai a fost luna în care au fost omagiați americanii de origine asiatică sau care provin din insulele din Pacific. A fost un prilej pentru a (re)descoperi și cele mai importante cărți aparținând acestei lumi, într-un articol despre 25 de cărți ale autorilor din această regiune. Printre cărțile apărute și în limba română, se numără Simpatizantul, de Viet Thanh Nguyen (Editura Art), Pachinko, de Min Jin Lee (Editura Nemira) sau Mici focuri pretutindeni, de Celeste Ng (Editura Litera). (Mental Floss)

5. Pentru pasionații de cărți care au inspirat literatura, s-a redeschis Casa lui Peter Pan, casa în care a copilărit autorul acestui iubit personaj, J.M. Barrie. Sub titulatura de Centrul Național pentru Literatură și Povești pentru Copii, după o investiție de 8,5 milioane de lire sterline, puteți descoperi fosta Academie Dumfries, unde a născut mitul Peter Pan. (The Guardian)

6. A murit pe 27 mai, la doar 60 de ani, unul dintre cei mai bine vânduți scriitori din Statele Unite, Tony Horwitz. Se afla într-un turneu cu cea mai recentă carte, despre Frederick Law Olmsted, creatorul Central Park. A câștigat Premiul Pulitzer în 1995, pe când scria pentru The Wall Street Journal, însă scrierile lui, multe dintre ele fiind ficțiune istorică, nu au ajuns decât foarte rar în România. (The Washington Post)

7. Dacă doriți să cumpărați cărți cu autograf de la regretatul Philip Roth, direcția cea mai apropiată este spre Zabar, New York. Acolo se află un vânzător stradal, Enrico Adelman, care vinde doar cărți ale autorului american (dispărut în 2018), care conțin și autograf, grație prieteniei sale ce data din 1989 cu Roth. Volumele se găsesc însă și pe Amazon, pentru cei care nu ajung la New York. (Vulture)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, ”Where the Crawdads”, de Delia Owens (a 37-a săptămână în top); la categoria Non-Fiction, ”Unfreedom of the Press”, de Mark R. Levin (new entry, despre felul în care mass-media americană a fost subjugată, în mare parte, de ideologiile politice). Printre noutățile săptămânii intrate direct în top 5: Cari Mora, de Thomas Harris (cel mai recent roman al creatorului lui Hannibal Lecter și al Tăcerii mieilor; se spune că acest roman va fi tradus la Editura Rao) și Sea Series, de William H. McRaven (memoriile unui fost amiral american, care povestește inclusiv despre capturarea lui Saddam Hussein și raidurile împotriva lui Osama bin Laden). (New York Times)

9. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

-Democrația sub asediu. România în context regional, de Armand Goșu, Alexandru Gussi, Editura Corint

-8, de Tudor Ganea, Editura Polirom

-Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români, de Monica Broşteanu, Francisca Băltăceanu, Editura Humanitas

-De ce nu sunt românii ca nemții, de Jan Cornelius, Adina Popescu, Editura Paralela 45

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

-Robin Williams, de Dave Itzkoff, Editura Publica

-Planeta noastră, de Alastair Fothergill și Keith Scholey, Editura Litera

-Originea speciilor, de Charles Darwin, repovestită și ilustrată de Sabina Radeva, Editura Humanitas Junior

-O istorie a violenței, de Édouard Louis, Editura Litera

-Brâncuși și Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan și Tonton, Editura Vremea

Fotografia zilei: Casa lui Peter Pan. Fotografie de Graeme Robertson, The Guardian:

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai bine vândute cărți SF ale tuturor timpurilor – Cronica de Carte
Liste de cărți electronice și audio disponibile în mod gratuit și legal – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău