Japonia a refuzat să participe într-o declarație comună a G7 care condamna acțiunile Chinei în Hong Kong – Cronica Externă

Europa

1. Ministrul de externe german Heiko Mass, aflat în vizită oficială în Israel, a reiterat opoziția Germaniei la anexarea unilaterală a unor părți din West Bank de către Israel, dar nu a anunțat niciun fel de măsuri punitive din partea Berlinului. Germania a exprimat doar îngrijorări legitime, ca prieten special al Israelului. (TimesofIsrael)

2. Nemulțumirile sociale s-au înmulțit în Europa ultimilor zece ani, iar pandemia coronavirus contribuie la creșterea tensiunilor, conform indexului Global Peace 2020. Recesiunea economică severă va conduce la înmulțirea demonstrațiilor, mai ales în Europa. (Euractiv)

Rusia

3. Accidentul din zona siberiană a Rusiei, lângă Norilsk, în care mai multe tone de combustibil au fost deversate accidental dintr-un rezervor săptămâna trecută se extinde către Oceanul Arctic și amenință rezerva naturală a zonei. Accidentul este similar cu revărsarea de petrol din Alaska în 1989 cauzată de Exxon Valdez, în opinia activiștilor de mediu. (NYTimes)

SUA

4. Republicanii din Comisia Serviciilor Armate a Camerei Reprezentanților l-au avertizat marți pe președintele Donald Trump împotriva retragerii trupelor americane din Germania. Într-o scrisoare semnată de 22 de reprezentanți republicani se arată că reducerea numărului de trupe din Europa va submina alianța NATO și va determina agresiuni ale Rusiei. (Politico)

Orientul Mijlociu

5. Autoritatea Palestiniană a transmis un plan pentru un stat palestinian către Uniunea Europeană, Rusia, ONU și SUA, în contrapondere la planul avansat de președintele american Donald Trump. Autoritatea Palestiniană a refuzat planul SUA, care ar permite anexarea unor părți din West Bank. (TimesofIsrael)

6. Premierul Benjamin Netanyahu va anunța inițial anexarea a trei zone din West Bank, dar nu și din Valea Iordanului sau alte zone ale coloniștilor, conform unui înalt offcial israelian care a vorbit sub condiția anonimității pentru Times of Israel. (Link)

Asia

7. Japonia a refuzat să participe într-o declarație comună a G7 care condamna acțiunile Chinei în Hong Kong. (JapanTimes)

Bonus: Premierul Japoniei Shinzo Abe a exprimat speranțele Japoniei de a coordona abordarea Grupului celor Șapte (G7) în privința legii impuse de China în Hong Kong privind siguranța naționașă. Japonia a fost foarte precaută în privința exprimării unei poziții prea dure față de China și punerea în pericol a relațiilor sale cu China. (JapanTimes)

Bonus: India și China au ajuns la un acord privind trupele de graniță LAC (Line of Actual Control), după zece zile de tensiuni. (Link)

Africa

8. Într-o declaratie comună cu Franța, Germania și Italia, șeful diplomației europene Josep Borrell a solicitat părților aflate în conflict în Libia să înceteze toate operațiunile militare. Borrell a cerut retragerea tuturor forțelor străine, mercenari și echipament militar extern. Declarația comună vine după eforturile susținute ale Germaniei de a găsi o soluție politică pentru criza libiană. Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat îngrijorarea marți, într-o discuție telefonică cu președintele Vladimir Putin, cu privire la escaladarea recentă a atacurilor în Libia. Luni, Merkel a discutat cu președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, pentru a sprijini soluția negociată de ONU, a guvernului libian actual sprijinit internațional. (AlJazeera)

Bonus: Sudan, Egipt și Etiopia au decis să discute zilnic despre construcția barajului pe Nil, a cărui finalizare este amânată din cauza disensiunilor dintre țări. (Euractiv)

America Latină

9. Președintele Venezuelei Nicolas Maduro acuză muncitorii migranți venezueleni de răspândirea coronavirus și le-a restricționat acestora reîntoarcerea în țară. Sute de venezueleni sunt blocați în tabere de muncă din Columbia. (Link)

Global

10. Reglementarea excesivă a platformelor de media socială de către China, prin ștergerea sau interzicerea referințelor la  pandemia COVID-19 și blocarea fluxului de informații au contribuit la încetinirea răspunsului global la pandemiei. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Schimb neobișnuit de prizonieri între Siria și Israel, mediat de Rusia – Cronica Externă
Comisia Europeană va lansa oficial noua sa politică privind alimentele – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău