Joe Biden: Alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al Treilea Război Mondial – Cronica dimineții

1. Preşedintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, că alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al Treilea Război Mondial. “Există două opţiuni: Începe al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia, sau te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut”. Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invazia Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape. (News.ro)

2. Țările occidentale au adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei, hotărând în special excluderea a numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift, a anunțat sâmbătă noapte Comisia Europeană. De asemenea, rezervele valutare ale Rusiei vor fi blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale. (Hotnews)

3. Poliţia de Frontieră Română a informat, sâmbătă seara, că în cursul zilei, până la ora 18,00, au intrat în România un număr de 11.183 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 4,5% faţă de ziua precedentă, iar din ţara noastră au făcut formalităţile de ieşire 4.459 de ucraineni. (G4Media)

4. Mai multe asociaţii civice au participat, sâmbătă, la o manifestaţie de solidaritate cu poporul ucrainean în faţa Ambasadei Ucrainei la Bucureşri. S-a scandat ”Ucraina” şi ”Zelenski”, fiind intonat imnul ţării vecine. Apoi, participanţii s-au deplasat la Ambasada Rusiei pentru a protesta faţă de invadarea Ucrainei şi pentru a cere oprirea războiului. Un tânăr a aruncat cu ouă înspre clădirea Ambasadei, fiind luat de jandarmi pentru verificări. (News.ro))

Din Cronica Spațială: Cercetătorii au descoperit două planete gazoase de mici dimensiuni care își pierd atmosfera și se transformă treptat în planete telurice. Este ca și cum o planetă gazoasă precum Neptun, dar de dimensiuni mai mici, s-ar transforma treptat într-un Pământ mai mare. Descoperirea ar putea explica motivul pentru care până acum astronomii au descoperit doar anumite tipuri de exoplanete, cu dimensiuni de până la 1.6 ori mai mari decât Pământul sau de peste 2 ori mai mari decât Pământul. În schimb, există foarte puține descoperiri de exoplanete care să aibă dimensiuni de 1.6 – 2 ori mai mari decât ale Pământului. (Universe Today)

5. Kremlinul a acuzat, sâmbătă, Ucraina, în a treia zi a invaziei ruse, de faptul că a făcut să eşueze un armistiţiu refuzând negocierile. ”Ieri (vineri), preşedintele rus (Vladimir Putin) care se aştepta la negocieri, a ordonat oprirea înaintării grosului forţelor” Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Dat fiind că partea ucraineană a refuzat negocierile, înaintarea forţelor ruse s-a reluat azi (sâmbătă)”. Rusia a anunţat vineri că a propus negocieri la Minsk, în Belarus, un aliat al Moscovei, de unde şi-a lansat ofensiva împotriva Kievului. (News.ro)

6. Președintele polonez Andrzej Duda a scris, pe Twitter, că Ucrainei trebuie să i se acorde imediat statutul de țară candidată la UE, iar negocierile de aderare să înceapă ulterior. “Ucraina trebuie să aibă acces la fondurile UE pentru reconstrucția țării. Ucraina merită acest lucru”. (Link)

7. Peste 120.000 de ucraineni au fugit din țară după ce Rusia a invadat Ucraina, a anunțat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR). Situația urmează se înrăutățească și mai mult, avertizează adjuncta Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați Kelly Clements, după izbucnirea unor lupte de stradă, la Kiev, între forțe ucrainene și ruse. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Danezul Christian Eriksen, care a avut un episod cardiac grav la Euro-2020, a revenit pe teren, sâmbătă, la meciul Brentford – Newcastle, scor 0-2, din etapa a XXVII-a a campionatului Angliei. Eriksen a intrat pe teren în minutul 52, în echipa gazdă. News.ro

8. Premierul ungar Viktor Orban a estimat sâmbătă că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi situaţia umanitară se va înrăutăţi în săptămânile următoare odată cu sosirea a tot mai mulţi refugiaţi. Cât despre sancţiunile occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei, Orban a confirmat că Ungaria nu va bloca niciuna dintre acestea, nici măcar excluderea Rusiei din sistemul interbancar SWIFT. (Hotnews)

9. Cei 13 poliţişti de frontieră de pe Insula Şerpilor, raportaţi ca fiind ucişi de militarii ruşi, ar putea fi, totuşi, în viaţă, a anunţat, sâmbătă, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei. Autorităţile încearcă să confirme informaţia. ”Credem cu tărie că toţi apărătorii ucraineni ai Insulei Şerpilor ar putea fi în viaţă”, este mesajul postat, sâmbătă, pe pagina de Facebook a Serviciului de Grăniceri al Ucrainei. Sursa citată precizează că, potrivit informaţiilor din presa rusă, poliţiştii de frontieră de pe insulă ar fi fost trimişi la Sevastopol, după atacul din 24 februarie. (News.ro)

10. Două studii internaționale susțin, “extraordinar de clar”, că o piață din Wuhan, China, este sursa coronavirusului care a alimentat pandemia de Covid-19 și nu un laborator al guvernului chinez. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – O fetița din Ucraina tragând o geanta la punctul de trecere Sighetu Marmației. Alexandru Culac:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Lime aduce 1000 de trotinete electrice la București
Ministrul Culturii: Dosarul Roşia Montană va fi discutat peste o săptămână la UNESCO – Cronica dimineții