Jon Fosse este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2023 – Cronica de Carte

1. Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2023 îi este acordat scriitorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, a anunţat Comitetul Nobel. Jon Fosse este tradus în România la Editura Pandora M în cadrul colecției Anansi. World Fiction, „Numele celălalt. Septologie I-II” fiind tradus deja de Ovio Olaru, iar în perioada următoare vor apărea „Eu este altul. Septologie III-V” și „Un nume nou. Septologie VI-VII”. (News.ro)

2. A fost anunțată a doua selecție a juriului pentru Premiul Goncourt 2023, în cursă rămânând opt cărți, cei opt scriitori nominalizați fiind Jean-Baptiste Andrea, Dominique Barbéris, Gaspard Koenig, Laure Murat, Eric Reinhardt, Antoine Sénanque, Neige Sinno și Jean-Philippe Toussaint. (ActuaLitte)

3. Au fost anunțate cărțile finaliste la National Book Awards (SUA, 2023), pe cele cinci categorii distincte, ficțiune, non-ficțiune, poezie, literatură în traducere și literatură pentru tineri. La categoria ficțiune, sunt nominalizate următoarele romane: „Chain-Gang All-Stars”, de Nana Kwame Adjei-Brenyah, „Temple Folk”, de Aaliyah Bilal, „This Other Eden”, de Paul Harding, „The End of Drum-Time”, Hanna Pylväinen, și „Blackouts”, de Justin Torres. (Publishers Weekly)

4. „Mexican Gothic”, de Silvia Moreno-Garcia (la noi, la Editura Nemira), „Ceilalți americani”, Laila Lalami (Editura Paralela 45), „Sora mea, ucigașă în serie”, de by Oyinkan Braithwaite (Editura Art) și „Asasinarea lui Roger Ackroyd”, de Agatha Christie (Editura Litera) se află pe lista celor mai bune 100 de cărți polițiste și thriller din toate timpurile. (Time)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova, în casa „Tache Dianu”, clădire-monument de la începutul secolului XX. Noua instituţie de cultură cuprinde colecţii valoroase de cărţi, manuscrise, elemente audio-video şi obiecte personale şi de artă aparţinând generaţiei exilului (News.ro); 

-Romanul „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu” (Editura Polirom), de Dan Lungu, va apărea în limba spaniolă, la Amarillo Editora, în traducerea lui Borja Mozo Martín (Link); 

-Spotify a anunțat că va include, sub formă de beneficiu, 15 ore pe lună de acces la ebooks pentru abonaţii Premium din Australia, Marea Britanie şi, din iarnă, din Statele Unite. Aceştia vor putea asculta oricare dintre cele 150.000 de titluri disponibile (News.ro);

-Arts Council England (un organism guvernamental din Anglia) va asigura finanțarea unui proiect pilot care va avea ca obiect reprezentarea persoanelor cu dizabilități în cărțile pentru copiii între 3-11 ani (BookSeller).

6. „Atlasul norilor”, de David Mitchell (la noi, la Editura Humanitas Fiction), „Sfârșierea cerului”, de Ursula K. Le Guin (Editura Trei), „Cosmos”, de Carl Sagan (Editura Herald) și „Fundația”, de Isaac Asimov (Editura Paladin), sunt printre cele mai bune 20 de cărți care împletesc science-fiction-ul cu filosofia. (BookRiot)

7. „Netherland”, de Joseph O’Neill (la noi, la Editura Leda), „Americana”, de Chimamanda Ngozi Adichie (Black Button Books), „Fata dispărută”, de Gillian Flynn (Editura Trei) și „Taipei”, de Tao Lin (Editura Paralela 45), sunt printre cele mai reprezentative 7 romane ale erei Barack Obama, în viziunea scriitorului Andrew Ridker. (Electric Literature)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, cartea „The Running Grave”, de Robert Galbraith (pseudonimul scriitoarei J. K. Rowling); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv „Enough”, de Cassidy Hutchinson, o fostă asistentă a lui Donald Trump. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „Democracy Awakening”, aparținând istoricului Heather Cox Richardson, despre mișcările politice ale momentului. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Adevărul despre vacanțe, de Cătălin Pavel, Editura Humanitas

-Emoții în farfurie, de Ancuța Coman-Boldișteanu, Editura Trei

-Războiul s-a terminat, dragostea mea, de Goran Simic, Casa de Editură Max Blecher

-Armele luminii, de Ken Follet, Editura Rao

-Vorbește-mi despre tata, de Kyung-sook Shin, Editura Humanitas Fiction

-Cuvinte magice. Ce să spui ca să obții ce vrei, de Johan Berger, Editura Publica

-Monștri fabuloși. Dracula, Alice, Superman și alți prieteni literari, de Alberto Manguel, Editura Nemira

-Provocarea Ierusalimului. O călătorie în Țara Sfântă, de Eric-Emmanuel Schmitt, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Institutul Cultural Român a reluat tradiţia acordării Premiului „Marin Sorescu”, înfiinţat în anul 2007, trofeul pe 2023 fiind decernat scriitorului suedez Bengt Berg în cadrul Târgului de Carte de la Göteborg (News.ro);

-Un fragment care a supraviețuit din versiunea originală a romanului „Șoareci și oameni”, de John Steinbeck – mare parte din aceasta fiind mâncată de câinele scriitorului, Toby – va fi pus în vânzare la o licitație, luna viitoare (The Guardian); 

-Au fost anunțați finaliștii Premiului literar francez Décembre 2023, în valoare de 15.000 de euro (ActuaLitte); 

-A fost anunțată a doua selecție a nominalizărilor la Premiul literar francez Femina 2023, pe cele două categorii, romane franceze și străine (Livres Hebdo); 

-Top 10 cărți vizionare despre oameni de știință (The Guardian).

Fotografia ediției: Imaginea care a însoțit anunțul oficial al Academiei suedeze cu privire la câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură. Sursa: Twitter.


Ți-ar mai putea plăcea
Nominalizările Premiilor Radio România Cultural 2022 – Cronica de Carte
Mircea Cărtărescu, laureat al Prix Millepages 2019 – Cronica de Carte