Kelemen Hunor: Este de înţeles poziţia Ungariei privind embargoul asupra petrolului rusesc – Cronica serii

1. Perioada pentru autorecenzare din cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor va fi prelungită cu două săptămâni, până la 27 mai, a declarat vineri preşedintele INS, Tudorel Andrei. (News.ro)

2. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că decizia Ungariei de a nu susţine embargoul asupra petrolului rusesc „este de înţeles”, având în vedere dependenţa ţării de importul de energie. Vicepremierul a mai spus că toţi europenii vor plăti costurile războiului, respectiv costurile sancţiunilor impuse Rusiei. (Digi24)

3. Ministerul rus de Externe l-a convocat vineri pe ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, și i-a transmis o notă privind declararea a zece angajați ai misiunii diplomatice române din Rusia „personae non gratae”, informează MAE rus pe pagina sa oficială. MAE rus subliniază că această măsură reprezintă un răspuns la decizia părţii române din 5 aprilie, pe care o consideră a fi „nemotivată”, de a declara ‘personae non gratae’ zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti. (Digi24)

4. Primirea călduroasă pe care cetățenii din Europa Centrală și de Est au arătat-o pentru prima dată refugiaților ucraineni se diminuează încet-încet, în special în țările mai pro-ruse, precum Slovacia și Bulgaria, unde „privilegiile” refugiaților sunt criticate, iar acum se fac comparații cu criza refugiaților din 2015. (Euractiv). Mai mult de 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie, a indicat joi Înaltul comisariat pentru refugiaţi (HCR) la Geneva. (News.ro)

Din Cronica de Business: Bitcoin a scăzut sub $26000 pentru prima oară din decembrie 2020. Cotația celei mai cunoscute criptomonede a scăzut cu 20%+ în această săptămână. Ether-ul a scăzut la $1704, cel mai scăzut nivel din iulie anul trecut. Criptomoneda a pierdut 30%+ din valoare în ultima săptămână. (CNBC)

5. Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat de mai multe fapte de corupţie. Decizia este definitivă. (News.ro). Poliția Română l-a dat vineri în urmărire generală pe Sorin Oprescu deoarece acesta nu a fost găsit acasă și nici nu s-a predat.

6. Președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că Kievul, și nu Moscova, ar bloca negocierile de pace. Olaf Scholz i-a „amintit” preşedintelui rus Vladimir Putin de „responsabilitatea particulară” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, „extrem de tensionată din cauza războiului din Ucraina”, potrivit unui comunicat remis de Cancelaria germană. (Hotnews)

7. Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar fi o ”greşeală”, la fel ca cea a aderării Greciei la Tratatul Atlanticului de Nord, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. El acuză că atât Suedia cât și Finlanda ”adăpostesc terorişti PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Poliția din San Francisco folosește mașini autonome pentru supraveghere. Acestea filmează în continuu cât se află în mișcare, iar filmările obținute astfel sunt folosite ca probe. Conform documentelor interne, aceste filmări s-au dovedit deja utile în mai multe investigații. (Vice)

8. Elon Musk a anunțat vineri ca acordul său de cumpărare a Twitter a fost pus „on hold”. Ulterior, după ce acțiunile platformei au scăzut, a revenit și a adăugat că dorește să închidă această tranzacție. (WSJ)

9. Disney+ a câștigat 7,9 milioane de abonați în Q2 (peste așteptările Wall Street de 5 milioane) și a ajuns la 137,7 milioane de abonați. Toate serviciile de streaming Disney au acum împreună 205,6 milioane de abonați. (Hollywood Reporter)

10. Mai mulți parlamentari au propus, într-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele și duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Populația României va scădea până la 13.7 milioane de locuitori în anul 2060 – Cronica serii
Deficitul comercial al României a ajuns la 14,02 miliarde de euro – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău