Klaus Iohannis câștigă al doilea mandat de președinte – Cronica dimineții

1. După numărarea a 9.082.402 voturi (99.95% din total) din 18742 sectii din ţară (99,96% din total), Klaus Iohannis a obținut 63,17% din voturi (5.626.706 de voturi), iar Viorica Dăncilă 36,82% (3.280.296 voturi). (News.ro)

2. Primele rezultate ale votului din Diaspora arată un vot zdrobitor în favoarea lui Klaus Iohannis, care a obținut peste 93% din voturi. (Hotnews)

3. Prezenţa la vot la ora 21.00 a fost de 49,87%, peste 9 milioane de români exercitându-şi dreptul de vot, potrivit datelor Biroului Electoral Central. În străinătate procesul de votare continuă până la ora 7:00, numărul celor care au votat fiind de peste 944.000, un record.

4. Klaus Iohannis a declarat, imediat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că România normală a câştigat astăzi şi că este cea mai categorică victorie obţinută vreodată împotriva PSD. (News.ro)

Bonus: Cronica 30  – România în 1992 (Link)

5. Candidatul PSD Viorica Dăncilă a ”câştigat” în cinci judeţe cel de-al doilea tur al prezidenţialelor, cel mai mare scor fiind înregistrat în Teleorman. Judeţele în care a obţinut cele mai multe voturi, devansându-l astfel pe Klaus Iohannis, sunt Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman. (News.ro)

6. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că se va face o analiză în interiorul partidului după rezultatul alegerilor, dar nu intenţionează să demisioneze. ”Dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres pentru că am fost aleasă prin congres”. Dăncilă a mai spus că PSD are nevoie de ”înţelepciune şi mult calm”. (News.ro)

7. Presa internaţională scrie că preşedintele Klaus Iohannis a obţinut o victorie facilă în alegerile de duminică, în faţa contracandidatei sale social-democrate Viorica Dăncilă, cu promisiunea de a păstra parcursul pro-european al României şi de a relua reforma în justiţie. (News.ro)

8. Candidații pro democrație au câștigat alegerile locale din Hong Kong, conform rezultatelor parțiale, după o prezență record la vot, de 70%. Mai mulți candidați ai actualului guvern, pro China, și-au recunoscut înfrângerea. Hong Kong se confruntă de peste șase luni cu proteste violente. (CNN)

9. Michael Bloomberg, fostul primar al New Yorkului, şi-a anunţat în mod oficial candidatura la învestitura democrată, anunţând că vrea să-l ”bată pe Donald Trump şi să reconstruiască America”. (News.ro)

10. Echipa Al Hilal, antrenată de Răzvan Lucescu, a câştigat, Liga Campionilor Asiei, primul trofeu al tehnicianului român la gruparea saudită. Mai multe știri din sport în Cronica Sportivă.

Fotografia dimineții – Klaus Iohannis aseară, la anunțarea exit poll-urilor. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Un film de Cristian Mungiu in top23 al celor mai bune filme din anii 2000
România are cei mai ieftini carburanți din UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău