Uniunea Europeană va lansa un nou plan pentru migrație și azil – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană va lansa un nou plan pentru migrație și azil, care va obliga statele membre să împartă responsabilitatea pentru solicitanții de azil. Unele țări au respins un astfel de proiect anterior. (Link)

2. Președintele Belarus, Alexander Lukashenko a depus jurământul pentru al șaselea termen, într-o ceremonie neanunțată, conform presei de stat. El preia mandatul prezidențial, în contextul solicitărilor pentru demisia sa și protestelor masive în toată țara, cauzate de rezultatele contestate ale alegerilor. (BBC)

Rusia

3. Activistul Alexei Navalnîi a fost externat din spitalul berlinez în care era tratat după otrăvirea cu agentul chimic Novichok. Medicii germani au declarat că recuperarea sa ”totală” este posibilă. (Link)

SUA

4. După negocierile dintre democrați și Casa Albă, Camera Reprezentanților a trecut un proiect de lege care extinde finanțarea guvernului până pe 11 decembrie. Dacă va fi aprobat de Senat și de președintele Trump, ar putea evita închiderea guvernului, la începerea noului an fiscal, pe 1 octombrie. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Ministrul de externe palestinian, Riyad al-Maliki, a declarat că teritoriile palestiniene vor ceda președinția întâlnirilor Ligii Arabe, din cauza membrilor Ligii care au normalizat legăturile cu Israel. Separat, două facțiuni palestiniene, Fatah și Hamas, se vor întâlni pentru discuții de reconciliere. (AlJazeera)

6. Ministrul de interne saudit a anunțat un plan gradual, în patru etape, pentru reluarea umrah, pelerinajul islamic în orașul Mecca, care a fost oprit din cauza pandemiei. O aplicație mobilă va reglementa procesul, inclusiv prin impunerea standardelor de sănătate. Arabia Saudită a anunțat reluarea pelerinajului începând cu 4 octombrie, iar pentru vizitatorii din afara regatului, începând cu 1 noiembrie. (Link)

Asia

7. Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Myanmar, Thomas Andrews, a cerut încetarea focului și a condamnat uciderea copiilor în atacurile forțelor de securitate asupra satelor din statul Rakhine. El a solicitat de asemenea ca Myanmar să coopereze cu investigatorii internaționali. (Link)

Africa

8. Președintele Coastei de Fildeș, Alassane Ouattara’s, a anunțat că va merge înainte cu alegerile prezidențiale din octombrie, chiar dacă opoziția le boicotează. Decizia lui Ouattara de a obține un al treilea mandat, ceea ce opoziția susține că ar fi neconstituțional, a declanșat proteste soldate cu morți. (Reuters)

America Latină

9. Morgile mexicane au primit 38.891 corpuri neidentificate în 2019, de la 178 în 2006, când a începutul războiul Mexicului cu drogurile, conform unui raport al organizației neguvernamentale Quinto Elemento Lab. Cele mai multe persoane neidentificate au fost îngropate în morminte comune. (TheGuardian)

Global

10. Ambasadorul Chinei la Națiunile Unite, Zhang Jun, a criticat SUA, după ce președintele american Donald Trump a acuzat China pentru pandemia coronavirus și a condamnat țara pentru vătămarea mediului. În discursul său, Trump a spus că China ”a lansat această ciumă în lume” și a criticat Organizația Mondială a Sănătății ca fiind ”practic controlată de China”. În alocuțiunea sa la ONU, președintele Chinei, Xi Jinping, a subliniat solidaritatea globală și a anunțat un obiectiv privind neutralitatea țării cu privire la dioxidul de carbon până în 2060. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
În acest weekend se va discuta prima etapă a acordului comercial dintre SUA și China – Cronica Externă
A început procesul liderului naționalist italian Matteo Salvini care riscă 15 de ani închisoare pentru abuz de putere – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău