Leul, record negativ în fața euro: a depășit pragul de 4,85 lei/euro – Cronica serii

1. Cotația Euro a depășit azi pentru prima oară 4,85 lei. Banca Națională a României a anunțat un curs de referință de 4,8552 lei pentru un euro, în creștere cu 0,12% de la nivelul de 4,8492 consemnat vineri. Dolarul a urcat cu 0,29%, la 4,1033 lei pe unitate. (Profit.ro)

2. Grupul parlamentar al PSD a eliminat, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul. Astfel majorarea va fi de 40%, cum arată Legea pensiilor. Un alt amendament al social-democraţilor prevede o creştere a salariilor profesorilor în acest an, nu din 2021, cum a vrut Guvernul. (News.ro)

3. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că şcolile din Capitală vor adapta scenariul 2, în funcţie de infrastructura de care dispun şi trebuie să anunţe, până marţi, ce variantă aleg. Incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este 1,12 cazuri la mia de locuitori în Capitală. În sectoarele 1, 2 şi 6 incidenţa cumulată depăşeşte 1 caz la mia de locuitori, în timp ce sectoarele 3,4 şi 5 sunt în scenariul verde. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Eliminarea afecțiunilor genetice prin modificarea embrionilor umani nu este o tehnică sigură, avertizează experții, care recomandă ca astfel de operații să nu se facă până când tehnologia nu devine mai eficientă și mai fiabilă. În stadiul actual, cred cei 18 oameni de știință care au emis avertismentul, tehnologia poate introduce modificări neașteptate. (Axios)

4. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat azi două proiecte de hotărâre prin care Primăria Capitalei va suportă costurile de testare Real Time PCR pentru elevii înscrişi în anul şcolar 2020-2021 care prezintă simptome de infecţie respiratorie acută, precum şi pentru cadrele didactice şi personalul auxiliar din instituţiile de învăţământ. Este vorba despre 250.000 de elevi şi 24.000 de cadre didactice şi personal auxiliar. (News.ro)

5. Piața de bunuri de larg consum a înregistrat o creștere în valoare de 12% în prima jumătate a anului 2020 față de aceeași perioada anului pecedent. Pe fondul unor prețuri majorate cu 5%, conform Eurostat, gospodăriile din România au cumpărat volume mai mari cu 9% și au ales segmente inferioare de preț. (Profit.ro)

6. Dacia a dat publicității primele imagini cu noile generații Logan, Sandero și Sandero Stepway, după ce zilele trecute publicase câteva detalii ale acestor modele. Potrivit comunicatului oficial, noile mașini vor fi mai mari decât cele din generația actuală. (Profit.ro)

7. Directorul general al turoperatorului Litoralulromanesc.ro a declarat că în acest sezon numărul turiştilor veniţi la malul mării a scăzut cu 30%, iar încasările au fost mai mici cu 35-40% decât în anii trecuţi. Cele mai căutate staţiuni au fost Mamaia, Eforie Nord, Jupiter, Neptun, Saturn, Venus, Costineşti şi Eforie Sud. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: Astăzi, de la ora 21.45, echipa de fotbal a României va întâlni la Klagenfurt, într-un meci din Liga Națiunilor, echipa Austriei, lidera Ligii B, grupa 1. România vine după semi-eșecul de vineri cu Irlanda de Nord, scor 1-1, în vreme ce austriecii au câștigat în Norvegia cu 2-1. În celălalt meci al grupei, Irlanda de Nord va întâlni la Belfast Norvegia. Meciul reprezentantei noastre va fi în direct pe PRO TV (Gsp.ro)

8. Principalul opozant rus al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic de tip noviciok potrivit Berlinului, a ieşit din coma indusă şi urmează să fie decuplat – ”în etape” – de la aparatul de ”vetilaţie”, a anunţat luni Spitalul Charité din capitala germană. (News.ro)

9. India a devenit azi a doua ţară din lume cu cele mai multe cazuri de covid-19, după Statele Unite, după ce a depăşit bilanţul Braziliei, potrivit unei compilaţii, pe baza datelor oficiale. India înregistrează 4,2 milioane de infecţii de la începutul pandemiei covid-19, potrivit Ministerului indian al Sănătăţii. Brazilia înregistrează 4,12 milioane de cazuri, iar Statele Unite 6,25 milioane. (News.ro)

10. După de 6 luni în care activitatea a fost total întreruptă sau spectacolele s-au jucat doar în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale, Teatrul Nottara reia reprezentațiile în cele două săli din Bulevardul Magheru. (Hotnews)

Fotografia serii prezintă noile modele Dacia, Sandero și Sandero Stepway:

Ți-ar mai putea plăcea
Pfizer a anunţat că antiviralul său împotriva Covid-19 are o eficienţă de 89% în prevenirea riscului spitalizării sau a decesului – Cronica serii
Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 a ajuns la 6,3% – Cronica serii