Leul s-a depreciat cu peste 2% și a depășit, pentru prima oară, nivelul-cheie de 5 lei pentru un euro – Cronica dimineții
1. Ministerul Finanțelor a transmis instituțiilor statului un document care informează că va acorda prioritate în fiecare lună la plată cheltuielilor cu pensiile și salariile, urmând ca „celelalte naturi de cheltuieli” să fie acceptate abia după cele decise pentru „drepturi de personal și drepturi sociale”. Documentul e semnat de ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. (Profit.ro)
2. Analiștii Băncii Comerciale Române cred că banca centrală va apăra un nou prag al cursului de schimb, după ce ieri, cursului EUR/RON a atins 5,095 lei marți la prânz, față de 4,975 la deschiderea ședinței, pe fondul turbulențelor politice care urmează primului rând al alegerilor prezidențiale. „Credem că 5,1 este nouă linie în nisip a BNR. Faptul că cursul are o rată mare de trecere în inflație și un rol important în încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă a leului pe termen scurt. Poziția fundamentală slabă legată de deficitele gemene favorizează o depreciere a leului în continuare în pași mici în următorii ani”, arată Eugen Șinca, economist BCR (Profit.ro). Banca Națională a României (BNR) a cheltuit doar luni circa 2 miliarde de euro ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul 1 al alegerilor prezidențiale, au declarat surse oficiale (G4Media). JPMorgan, cea mai mare bancă americană, pariază împotriva leului pe piețele valutare, arătând că politica de intervenție a României pare să se schimbe după alegerile prezidențiale din primul tur. Într-o notă recentă, banca a schițat scenarii care includ o devalorizare de 3-5% și o devalorizare de 15-20%, conform Reuters. „Am argumenta pentru o probabilitate de 50/50 între cele două scenarii de devalorizare, dar evoluțiile de pe teren vor conta, de asemenea, enorm”, scrie Anezka Christovova de la JPMorgan într-o notă către clienți. (Profit.ro)
3. Președintele interimar Ilie Bolojan l-a numit premier interimar pe vicepremierul și ministrul de Interne Cătălin Predoiu, după demisia de luni seară a lui Marcel Ciolacu și decizia PSD de a ieși de la guvernare. (Hotnews)
4. Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat că indiferent cine câştigă preşedinţia României, nu e oportun să „organizăm alegeri anticipate, pentru că suntem într-o situaţie de instabilitate de mai bine de un an”. (Libertatea)
Din Cronica de Tehnologie: Chatboții de AI încearcă să crească implicarea utilizatorilor, în loc să fie mai folositori, spune Kevin Systrom, unul dintre fondatorii Instagram. Fără să ofere exemple concrete, acesta susține că este vorba de o tactică deliberată, pe care dezvoltatorii o împrumută de la platformele de socializare. (TechCrunch)
5. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, despre o coaliţie cu PSD, PNL şi USR la aceeaşi masă, după alegerile prezidenţiale, că nu funcţionează altfel, pentru că este vorba de aritmetică simplă parlamentară şi e nevoie de un PSD la masă ca să avem un 50%. Potrivit lui Moşteanu, o formulă de guvernare cu PSD, PNL, USR condusă de Ilie Bolojan ar fi cea mai bună. (News.ro)
6. Președintele formațiunii extremiste AUR și candidat la președinția României, George Simion, a declarat că, în cazul în care va câștiga alegerile, îl va nominaliza pe Călin Georgescu pentru funcția de premier. În cazul în care propunerea sa nu va trece de Parlament, nu exclude varianta alegerilor anticipate. (G4Media)
7. Candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, George Simion, a declarat că, dacă va ajunge preşedinte al ţării, va susţine reducerea cu două treimi a aparatului administraţiei publice, respectiv 500.000 de bugetari ar urma să plece din sistem. El subliniază că acest lucru nu se va întâmpla ”a doua zi”, ci într-un termen de cinci ani. Simion a afirmat că în perioada care urmează ”vor trebui luate nişte măsuri neprietenoase pe care Marcel Ciolacu le-a amintit doar şi toate guvernările din ultimii ani le-au amintit şi ele nu s-au realizat”. ”Vorbim de faptul că la începutul anilor 2000 erau 800.000 de angajaţi în sectorul de stat şi acum sunt 1.300.000. Ar trebui să ajungem înapoi la 800.000 pentru că în aceşti 25 de ani noi beneficiem de tehnologie, de digitalizare şi putem să profităm de progresul tehnic.” (News.ro)
8. „Lumea nu își poate permite o confruntare militară” între India și Pakistan, a declarat marți purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU. Declarația vine la scurt timp după ce India a lansat lovituri militare împotriva Pakistanului, care a ripostat.
Din Cronica Sportivă: Inter Milano s-a calificat în finala Ligii Campionilor, după ce a trecut pe teren propriu, cu 4-3, de FC Barcelona, în manşa secundă a semifinalelor competiţiei. În tur a fost 3-3.
9. Friedrich Merz a fost confirmat marți în funcția de cancelar al Germaniei cu votul a 325 de parlamentari, dar a fost nevoie de tensiuni, incertitudine și de o a doua rundă de vot, după ce prima încercare din camera inferioară a parlamentului a eșuat. Este pentru prima oară în istoria Germaniei când un cancelar are nevoie de două runde de vot, în parlament, pentru a primi votul de investitură. (Digi24)
10. Cei 133 de cardinali care fac parte din Conclav intră astăzi în Capela Sixtină, de unde vor ieși doar după ce vor alege noul papă. Azi începe oficial conclavul, procesul secret prin care e desemnat viitorul lider al bisericii catolice și al celor 1,4 miliarde de credincioși. (Hotnews)
Fotografia dimineții – Scorul final și statistica meciului care a dus Inter Milano în finala UEFA Champions League: