Liderii europeni au agreat că nu sunt pregătiți pentru un plan european comun de recuperare economică – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Liderii europeni au agreat că nu sunt pregătiți pentru un plan european comun de recuperare economică. (Reuters)

2. Un raport al biroului european de statistică, Eurostat, arată că inegalitatea de gen s-a înrăutățit în perioada 2014-2019, deși crimele, violența, sărăcia, sănătatea precară și poluarea aerului s-au redus. (Reuters)

Bonus: Adjunctul ministrului de finanțe german a anunțat luni că este necesar ca toate instituțiile financiare și băncile să se pregătească pentru un Brexit foarte dur, riscul unei situații dificile fiind foarte ridicat. (Reuters)

Rusia

3. SUA și Rusia au început astăzi în Viena discuțiile privind armamentul nuclear. Se așteaptă discutarea tratatului New Start. (Reuters)

SUA

4. Candidatul Joe Biden va alege o femeie ca vicepreședinte în cursa prezidențială din acest an. Acesta va decide dintr-o listă scurtă de cinci candidate. (AlJazeera)

Bonus: Întâlnirea dintre UE și China pe tema cooperării nu a putut evita tensiunile pe tema pandemiei coronavirus, drepturilor omului, tarifele și practicile comerciale, în contextul ascensiunii Chinei pe plan global. Reuniunea a început luni dimineața, prin video, între președintele Consiliului European Charles Michel, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul chinez Li. (DW)

Bonus: De ce China îl dorește pe Donald Trump președinte încă patru ani? (AlJazeera)

Orientul Mijlociu

5. Oficiali ai administrației Trump și guvernul israelian discută planurile privind anexarea ”graduată” a unor părți din West Bank. Netanyahu a decis ca data de începere a anexării 1 iulie, în pofida criticilor internaționale. (Hareetz)

Africa

6. Guvernul libian a condamnat amenințarea cu o intervenție militară în conflictul libanez, făcută de președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi, pe care o consideră o ”declarație de război”. Sisi, care îl sprijină pe comandantul rebel Khalifa Haftar a avertizat că Egiptul va interveni cu armata, dacă guvernul libian își va avansa trupele în orașul Sirte. (AlJazeera)

Asia

7. China își va stabili o extensie a guvernului central în Hong Kong pentru a superviza chestiunile de securitate națională ale regiunii. Noua lege ar trebui să intre în vigoare la sfârșitul acestei luni. (WSJ)

8. Coreea de Nord va reinstala megafoane pentru propagandă, scoase de pe granița cu Coreea de Sud în 2018 și a amenințat că va pune în circulație și materiale de propagandă împotriva Coreeii de Sud. Seul ia în considerarea instalarea propriilor megafoane ca răspuns. (Link)

9. Talibanii au ucis 291 de oameni din personalul de securitate afgană, în cursul săptămânii trecute, cel mai ridicat număr din ultimii 19 ani. (Barrons)

America Latină

10. Iranul a trimis un transport cu mâncare Venezuelei pentru a deschide un supermarket iranian în țară. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Un sindicat al crimei organizat din România – ”Riviera Maya gang”- a furat peste $1 miliard din scheme de contrafacere a aparatelor de cash din locuri turistice în Mexic – Cronica Externă
Lider Taliban: Un acord de pace cu SUA va fi semnat până la finalul acestei luni – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău