Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare – Cronica Externă

Europa

1. Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru violarea termenilor unei sentințe cu suspendarea din 2014, în timp ce se afla în Germania pentru a se recupera dintr-o otrăvire aproape fatală cu un agent chimic (News.ro). Aproximativ 1.400 de persoane au fost arestate, marţi, în zece oraşe din Rusia, în timpul demonstraţiilor de susţinere a liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, care a primit o condamnare la închisoare. (News.ro)

Bonus: Negocierile pentru refacerea coaliţiei guvernamentale din Italia, a anunţat marţi partidul Italia Viva, care a declanşat criza, agravând turbulenţele politice care au loc pe fondul pandemiei de coronavirus. (News.ro)

2. Oficialii  britanici au detectat unsprezece cazuri din variația sud-africană a coronavirus, care se pare că a apărut prin transmitere comunitară. Acum vor testa zeci de mii de oameni, într-o campanie din ușă în ușă pentru a stopa răspândirea mutației. (TheGuardian)

SUA

3. Președintele Biden a semnat un ordin executiv pentru a crea o echipă care să se ocupe de revizuirea politicilor privind separarea familiilor și care au obligat solicitanții de azil cu aplicațiile în curs să rămână în Mexic și să permit guvernului să refuze green card-urile pentru persoanele care au folosit sau ar fi folosit asistența publică. (Politico)

Orientul Mijlociu

4. Israel și Kosovo au stabilit relații diplomatice formale într-o ceremonie virtuală pe Zoom, o decizie anunțată inițial în septembrie de fostul președinte american Donald Trump. Kosovo a agreat să stabilească o ambasadă în Ierusalim și va fi prima țară cu majoritate musulmană care acționează în acest sens. (Link)

5. Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat la CNN că SUA au un timp limitat să revină în acordul nuclear, pe care l-au părăsit în 2018. El a mai spus că ministrul Afacerilor Europene al Uniunii Europene, Josep Borrell, ar putea pune in acord acțiunile americane și iraniene (CNN). Iran a anunțat că a testat cu success un tip de rachetă despre care SUA se tem că ar putea fi folosită să lanseze arme nucleare. (AlJazeera)

Asia

6. Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit marți pentru a discuta reacția la preluarea puterii de către armata Myanmar, inclusiv măsuri de promovare a voinței poporului burmanez și de a asigura eliberarea liderilor societății civile. SUA și țările europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lovitura de stat, iar președintele Joe Biden a amenințat cu noi sancțiuni. (DW)

7. Un oficial de top al politicii externe a Beijing-ului, Yang Jiechi, a avertizat Washington împotriva depășirii ”liniei roșii” creată de câteva teme, inclusiv reacția la COVID-19, Hong Kong și Xinjiang. Secretarul de stat Antony Blinken a criticat China pe aceste teme, într-un interviu. (WSJ)

8. Twitter a suspendat aproape 250 de conturi, pentru mai mult de 12 ore, după ce ministrul de interne al Indiei a spus că aceștia incitau la violență, conform unui oficial guvernamental. Se pare că multe dintre conturi au folosit un hashtag pentru protestele de masă cauzate de legile agriculturii. (TheGuardian)

Africa

9. Națiunile Unite au declarat că până la douăzeci de mii de refugiați, cei mai mulți eritreeni, care au fugit din taberele aflate în regiunea Tigray din Etiopia, unde se află un conflict armat, Etiopia, au dispărut. Conflictul din Tigray a dislocat zeci de mii de oameni și a stopat livrarea ajutoarelor umanitare, de la izbucnirea războiului în noiembrie. (Link)

Bonus : Numărul rinocerilor vânați în Africa de Sud a scăzut cu 33% anul trecut comparativ cu 2019, conform unui raport al agenției naționale pentru parcuri. Restricțiile de mișcare și izolarea cauzate de pandemie au fost parțial responsabile pentru déclin. (Link)

America Latină

10. Într-o revenire politică, parlamentarii sprijiniți de președintele Jair Bolsonaro au câștigat președinția Senatului țării și liderul în camera inferioară. Victoriile întăresc poziția lui Bolsonaro. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Vladimir Putin a propus ca Rusia și NATO să își inspecteze reciproc bazele militare – Cronica Externă
Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a făcut o vizită fără precedent într-o colonie israeliană din Cisiordania – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău