Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare – Cronica serii

1. Liviu Dragnea a fost condamnat de magistraţii ICCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Liderul PSD a fost dus la Penitenciarul Rahova. (News.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohanis a declarat că PNL a obţinut un scor istoric la europarlamentare şi că PNL şi USR PLUS pot pune baza unei colaborări, alternativă la guvernarea eşuată a PSD. El a cerut autorităţilor să ia măsuri pentru ca românii din diaspora să poată vota, calificând drept inacceptabilă bătaia de joc a autorităţilor la adresa românilor din diaspora. (News.ro)

3. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, le-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. El spune că a dispus anchete în ţările unde au fost „situaţii regretabile” şi anunţă că a cerut o analiză pentru a se găsi soluţii privind dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei. (News.ro)

4. Trei analiști importanți au analizat, pentru New York Times, mai multe variante pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, din Statele Unite. Unul dintre ei a rulat 12 modele, iar în toate variantele președintele Donald Trump câștigă al doilea mandat. (NYTimes)

5. Premierul Viorica Dăncilă, care este şi preşedinte executiv al PSD, a anunţat că au fost convocate pentru mâine Biroul Permanent şi Comitetul executiv al partidului. Dăncilă a reconfirmat că nu va demisiona din funcţia de prim-ministru. (News.ro)

6. Grupul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) a obținut 180 de locuri în Parlamentul European (PE), cu 41 mai puține comparativ cu alegerile din 2014, potrivit proiecțiilor actualizate. Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S-D, centru-stânga) rămâne al doilea cel mai mare grup politic din PE, cu 146 locuri, urmată de Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa + USR PLUS (ALDE&R), cu 109 locuri și de Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, cu 69 de locuri. Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) au obținut 59 de locuri, urmați îndeaproape de Europa Națiunilor și Libertăților (ENF), cu 58 de locuri și de Grupul Europa Libertății și Democrației Directe, cu 54 de locuri. (Profit.ro)

7. Bitcoin continuă tendința de creștere din ultima perioadă și a atins maximul ultimelor 12 luni. Cea mai populară criptomonedă a urcat cu până la 10% astăzi, comparativ cu prețul din tranzacțiile de vineri, urcând la un maxim de 8,847 dolari. (Profit.ro)

8. Peste 82% dintre irlandezi au votat pentru ca procedura divorțului să se simplifice. În acest moment, irlandezii care vor să divorțeze trebuie să aștepte 4 ani de „reconciliere” înainte de a fi pronunțată separarea cuplurilor. Divorțul în Irlanda a fost introdus abia în 1995. (Quarz)

9. Sindromul ”burnout”, tradus prin ”epuizare profesională”, a fost inclus în Clasificarea internațională a maladiilor a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care servește drept bază pentru stabilirea tendințelor și statisticilor în domeniul sanitar. (Profit.ro)

10. Legea anti avort votată în statul american Alabama este mai dură decât cea din Arabia Saudită, una dintre cele mai religioase țări musulmane din lume. Mai mult, aproape jumătate din țările arabe, predominant musulmane, din Orientul Mijlociu au legi mai blânde, în ceea ce privește avortul, decât cea din Alabama. (Haaretz)

Fotografia serii – Liderul PSD, Liviu Dragnea, cărând, în noiembrie anul trecut, două valize cu „gogoși” pentru președintele Iohannis. Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Trump: Uniunea Europeana e adversarul Statelor Unite
Lider PSD: „Matematic, PSD-ul în acest moment nu are majoritate” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău