Ludovic Orban le promite alegătorilor din PNL că va orienta partidul spre o doctrină liberală conservatoare – Cronica serii

1. Un procent de 97% din decesele cauzate de COVID-19 înregistrate în săptămâna 9 – 15 august au fost la persoane nevaccinate, iar 3.0% la persoane vaccinate cu schemă incompletă, relevă un raport INSP. Aproape jumătate din cazurile de COVID-19 de săptămâna trecută proveneau din Bucureşti, Ilfov, Cluj, Constanţa şi Suceava. (News.ro)

2. PSD cere Guvernului să renunţe la ipoteza în care elevii nevaccinaţi urmează obligatoriu cursurile online, în cazul în care apar cazuri de COVID-19 într-o clasă. (G4Media)

3. Ludovic Orban le promite alegătorilor din PNL că va orienta partidul spre o doctrină liberală conservatoare, potrivit programului de candidat la șefia partidului. Orban promite și o descentralizare accelerată, care să ducă mai multă putere de decizie și mai multe resurse financiare în plan local. (News.ro)

4. Covasna, Ilfov şi Iaşi sunt printre cele mai poluate judeţe din România, alături de București. Harghita şi Galaţi au cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară, conform unui studiu. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Amazon intenționează să deschidă mai multe magazine fizice de mari dimensiuni în SUA, care vor funcționa similar cu supermarketurile. Mișcarea vă ajuta gigantul ecommerce să-și extindă aria de acoperire în vânzările de îmbrăcăminte, articole de uz casnic, electronice și alte domenii. (WSJ)

5. Eficienţa împotriva Covid-19 a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech scade mai repede decât cea a serului AstraZeneca, potrivit unui studiu publicat joi de cercetători de la Universitatea Oxford, care a participat la dezvoltarea acestuia împreună cu firma anglo-suedeză. (News.ro)

6. În primele 7 luni ale anului 2021, au fost înființate 65.458 de firme, 4.545 au intrat în insolvență și 26.034 au fost radiate. Până acum, cele mai multe firme insolvente sunt în regiunea de Nord-Vest a țării – cu firmele de construcții în topul insolvențelor, urmate de cele de transport și baruri. (Profit.ro)

7. Secretarul Apărării în guvernul american a declarat că soldații Statelor Unite vor rămâne în Afganistan până când vor fi evacuați toți cetății americani. El nu a făcut aceeași promisiunea și în ceea ce privește aliații afgani, menționând că vor încerca evacuarea a câți mai mulți cu putință. (WashingtonPost)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au făcut un pas important în direcția obținerii energiei din fuziunea laser. Cu 192 de raze laser țintind o sferă cu izotopi de hidrogen (deuteriu și tritiu) preț de 20 de nanosecunde, s-a ajuns la o aprindere în proporție de 70%. Deși nu s-a ajuns la o aprindere completă, cercetătorii au obținut un rezultat de 8 ori mai puternic decât anterior. (Engadget)

8. Numărul americanilor care aplică pentru a intra în șomaj a atins, din nou, cel mai scăzut nivel de la începerea pandemiei, în martie 2020. În săptămâna care s-a terminat pe 14 august, 348.000 au cerut ajutorul de șomaj, cu 29.000 mai puțini decât cu o săptămână în urmă. (WSJ)

9. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în iulie la 2,5%, de la 2,2% în luna precedentă, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Polonia, Ungaria, Lituania și România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

10. Inflația nu este la un nivel record și nici nu e 5%, aceasta fiind o estimare a Băncii Naționale a României, a declarat Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor. „Nu, inflația nu este la un nivel record și nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naționale”. Potrivit datelor publicate luna aceasta de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie. BNR a anunțat, recent, că a majorat la 5,6% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și la 3,4% pentru sfârșitul anului viitor. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Economia românească a crescut în al treilea trimestru cu 4,3%
INSP: Au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău