Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată pe Pământ, din ultimii 142 de ani – Cronica dimineții

1. Proiectul de rectificare bugetară prevede un deficit de 7,13% din PIB, în scădere ușoară față de 7,16% în planul prezentat la începutul anului, în timp ce suma crește la 83,76 miliarde lei, de la 80 miliarde lei inițial. Majorarea sumei deficitului concomitent cu declinul ușor ca pondere în PIB este posibilă în contextul în care evoluția peste așteptări a economiei în ultima perioadă a determinat și îmbunătățirea prognozelor economice pe care este construit bugetul. (Profit.ro)

2. Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată pe Pământ, din ultimii 142 de ani, de când există înregistrările și datele Agenţiei naţionale oceanice şi atmosferice (NOAA) din SUA. Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, din 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020). (News.ro)

3. Compania Naţionala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a cerut înființarea unui grup de lucru comun, la MAI, pentru a pune în aplicare proiectul care prevede reactivarea radarelor fixe, și care în prezent stă blocat în lacune legislative. (G4Media)

4. Guvernul canadian a anunțat că nu mai târziu de finalul lunii octombrie toți angajații din sectorul transporturilor trebuie să fie vaccinați. De asemenea, toți călătorii de pe zborurile comerciale vor trebui să fie vaccinați. (AP)

Din Cronica de Divertisment: Filmul„Respect”, care rulează în cinematografe din acest weekend, prezintă viaţa legendarei artiste Aretha Franklin, din copilărie până la perioada de glorie. Aretha Franklin, care a murit în august 2018, la vârsta de 76 de ani, a participat iniţial activ la dezvoltarea proiectului. Artista se gândea încă de la finalul anilor 1980 la o adaptare cinematografică a cărţii biografice „Aretha: From These Roots”.

5. Insurgenţii talibani au cucerit al doilea şi al treilea mare oraş din Afganistan, Kandahar, respectiv Herat, au declarat vineri oficiali locali, în condiţiile în care rezistenţa forţelor guvernamentale cedează, existând temeri tot mai mari că atacul împotriva capitalei Kabul va avea loc în câteva zile. (News.ro)

6. Planul de ajutor de urgenţă pentru familii, susţinut de administraţia preşedintelui american Joe Biden şi intrat în vigoare în luna martie, pare să producă primele efecte pozitive. Un studiu publicat de Biroul de statistică din SUA relevă o scădere a numărului de copii care suferă de foame. (Digi24)

7. Soția senatorului republican Rand Paul a cumpărat acțiuni la producătorul de medicamente Gilead Sciences, la începutul anului trecut. Gilead Sciences produce remdesivir, antiviralul folosit în tratarea Covid-19. În ultimii zece ani, nici senatorul american, nici soția sa nu au cumpărat acțiuni punctual, doar la o singură companie. (CNBC)

8. Cercetătorii au anunțat descoperirea a două noi specii de dinozaur, de dimensiunea balenei albastre, în nord vestul Chinei. (CNN)

Din Cronica Sportivă: La Castellón, a avut loc tragerea la sorți a grupelor Campionatului Mondial de handbal feminin: Naționala României va juca cu Norvegia și echipele care vor termina pe locurile 3 și 4 Campionatul Asiei din luna septembrie. Campionatul Mondial se va desfășura în Spania, între 2-19 decembrie 2021, într-un format extins, cu 32 de echipe împărțite în opt grupe de câte patru. (Lead.ro)

9. Marşul Bucharest Pride se va desfăşura, sâmbătă seară, pe Calea Victoriei din Bucureşti, până în Piaţa Universităţii, la eveniment fiind permisă participarea a cel mult 500 de persoane. Jandarmeria Capitalei a negat că ar fi permis depăşirea numărului de participanţi, făcând apel la organizatori pentru respectarea legii. (News.ro)

10. MAPN a admis că nu a reușit să localizeze pe radare avionul contrabandiștilor ucraineni care, în data de 7 august 2021, a intrat în spațiul aerian al României pe la Vicovu de sus, Suceava, a ieșit și apoi a fost interceptat de un MIG al ucrainenilor. Aceasta, deși o patrulă terestră a Poliției de frontieră a văzut aeronava, iar Poliția de frontieră a anunțat Centrul de Operaţii Aeriene de la Balotești din cadrul Forțelor Aeriene Române. (G4Media)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj IMAS/EuropaFM: PNL are 45% din intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare – Cronica dimineții
ANRE: Patru furnizori de energie electrică au manipulat piața fiind amendați cu peste €200 milioane – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău