Macron: SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO – Cronica serii

1. Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că din totalul de 27.640 de contestaţii depuse în urma examenului de evaluare naţională, pentru 14.720 de lucrări contestaţiile au schimbat nota prin creştere, iar pentru 9.646 de lucrări notele au fost modificate prin scădere. (News.ro)

2. Piaţa pensiilor private din România a ajuns, la finalul primului trimestru din 2024, la active totale de 140 de miliarde de lei, în creştere cu aproape 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 6,5% comparativ cu finalul anului 2023. (News.ro)

3. Guvernul a împrumutat în primele șase luni din acest an 131 miliarde de lei, 11,6 miliarde de lei din această sumă reprezentând finanțări luate iunie, care a devenit, astfel, luna cu cele mai mici împrumuturi contractate în acest an. Statul a ajuns, cu cele 131 miliarde lei, la 72% din necesarul de împrumuturi anunțat pentru anul 2024, de 181 miliarde lei. (Profit.ro)

4. TAROM a anunțat că a ajuns la un acord cu reprezentanții personalului navigant pentru derularea operațiunilor în regim normal, după ce luni, zeci de curse au fost anulate din cauza ”indisponibilității temporare a membrilor echipajului”. (Profit.ro)

5. Mihai Bordeanu, șeful Automobile Dacia, consideră că devierea circulației rutiere de pe Valea Oltului generează companiei costuri săptămânale suplimentare de transport de circa 50.000 de euro. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mașinile autonome chinezești au parcurs 1,8 milioane de mile (aproape 3 milioane de kilometri) pe teritoriu american. Companii precum WeRide, Apollo, AutoX, Pony.ai și DiDi au primit autorizație surprinzător de ușor din partea autorităților americane. (Fortune)

6. Tribunalul București a decis, marți, că Partidul Social Democrat trebuie să îi plătească lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, despăgubiri în valoare de 25.000 euro cu titlu de daune morale. Procesul a fost intentat „ca urmare a afirmațiilor mincinoase și defăimătoare lansate de partidul condus de Marcel Ciolacu pe tema achiziției de vaccinuri”. (Hotnews)

7. SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron înaintea Summitului NATO de la Washington, care începe azi. (Digi24)

8. Premierul ungar Viktor Orban a scris o scrisoare confidențială pe care a trimis-o președintelui Consiliului European Charles Michel și liderilor UE după vizita sa la Moscova, în care a făcut un „rezumat” al discuțiilor pe care le-a avut cu Vladimir Putin. În scrisoare, premierul ungar insistă asupra faptului că „nu a prezentat nicio propunere și nu a exprimat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei la Moscova și că orice afirmații contrare sunt „nefondate”. (Digi24)

9. Saudi Aramco pariază că motorul cu ardere internă va funcționa pentru „foarte, foarte mult timp”. Grupul petrolier deținut de regatul saudit, care a realizat anul trecut venituri de $500 de miliarde, în principal din vânzarea de petrol, a plătit 740 de milioane de euro pentru 10% din acțiunile Horse Powertrain, o companie dedicată construcției de motoare pe bază de combustibil. Calculul Saudi Aramco și al celorlalți acționari ai Horse, producătorul chinez Geely și grupul francez Renault, este că, pe măsură ce industria încetează să mai proiecteze și să dezvolte propriile motoare cu ardere, va începe să le cumpere de la terți. (FT)

10. Prima mare lucrare de infrastructură rutieră pornită de administrația Bucureștiului în 2024, respectiv reabilitarea liniei 5 de tramvai – ce leagă zona de Nord de centrul Capitalei – a fost sistată începând de luni 8 iulie, pentru o perioadă de 2 săptămâni. Constructorul care execută lucrările i-a anunțat pe bucureșteni prin intermediul afișelor puse de-a lungul șantierului la linia de tramvai și a notificat înainte de sistare, cu 2-3 zile, Primăria Municipiului București. Firma reclama faptul ca din peste 41 de milioane de lei a incasat doar 6,5+ milioane. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Putin: Rusia anexează cele 4 regiuni din Ucraina. Zelenski: Ucraina va depune cerere de aderare la NATO – Cronica serii
Raport ONU: “Superfurtuni”, relocări a milioane de oameni și topirea ghețarilor – Cronica serii