Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a fost revocat de premierul Cîţu – Cronica serii

1. Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor, precum şi decretul pentru preluarea interimară a portofoliului de către premierul Florin Cîţu. (News.ro)

2. Alexandru Nazare a relatat, într-o postare pe Facebook, discuţiile cu premierul anterioare revocării sale de la Finanţe, afirmând că acesta i-a spus că decizia de remaniere nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. În opinia fostului ministru, premierul s-ar fi putut referi la faptul că nu s-a alăturat echipei care îl susţine pentru şefia PNL. De asemenea, Nazare subliniază că Florin Cîţu i-a cerut demisia cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, iar o demisie înaintea unei emisiuni de eurobonduri ar fi afectat condiţiile pe care România le-ar fi putut obţine pe pieţele externe, condiţii şi aşa vitrege. (News.ro)

3. Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, după remanierea ministrului Finanțelor Alexandru Nazare, că „nu există niciun motiv” pentru care a fost făcută această remaniere și că activitatea ministrului era un motiv de „mândrie”. Orban a precizat că premierul nu a avut acordul său sau al partidului. „Vreau să cred că nu e nicio legătură între faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză și a fost remaniat. Vreau să cred, deși îmi e foarte greu, că nu e o răzbunare”, a mai spus Orban. (Digi24)

4. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că certificatul de vindecare pentru COVID este valabil 180 de zile, de la 90 de zile cât era până în prezent, urmând ca această prevedere să vină în concordanţă cu certificatul digital şi cu abordarea europeană în această privinţă. (News.ro)

5. Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286,19 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,9% față de trimestrul IV 2020 și cu 0,1% față de trimestrul I 2020, arată datele provizorii (2) publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Parlamentul European a adoptat joi Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen. Rezoluţia reiterează poziţia cunoscută a PE privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Pentru ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen este nevoie de aprobarea Consiliului European. (Digi24)

7. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. (Hotnews)

8. Guvernul japonez a anunțat că se reinstituie starea de urgență la Tokyo până pe 22 august, adică pe toată perioada Jocurilor Olimpice.Decizia ar putea lăsa, cel mai probabil, fără spectatori probele olimpice. Jocurile Olimpice încep peste două săptămâni. 896 noi cazuri au fost raportate azi în capitala Japoniei, cu 27% mai multe decât săptămâna trecută. (WSJ)

9. Deși preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat la un moment dat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, parlamentarii francezi pregătesc un proiect de lege care va obliga lucrătorii din sectorul sănătăţii să se vaccineze. (News.ro)

10. Înotătorul David Popovici (16 ani) a cucerit joi seară în Italia titlul european de juniori la 100 metri liber cu timpul de 47,3 secunde și, grație performanței ieșite din comun, devine unul dintre favoriții la o medalie olimpică la Tokyo. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Eurostat: România a avut a doua cea mai mare creștere economică anuală pe primul trimestru – Cronica serii
INS: Numărul deceselor înregistrate în luna martie a fost mai mic comparativ cu martie 2019 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău