Măsurile fiscale dispuse pentru sprijinirea economiei în contextul pandemiei situează România și în acest an la coada clasamentului UE – Cronica dimineții

1. Măsurile fiscale dispuse pentru sprijinirea economiei în contextul pandemiei situează România și în acest an la coada clasamentului în rândul statelor din Uniunea Europeană, similar cu anul trecut. Măsurile fiscale au fost calculate în cazul României la 1% din PIB în acest an, la același nivel cu Luxemburg. Mai jos în UE se află doar Estonia, cu 0,7% din PIB. (Profit.ro)

2. Numărul cazurilor de coronavirus a depăşit 200 de milioane la nivel mondial, potrivit datelor centalizate de Reuters. (Digi24)

3. România ar putea reveni la termenul SEX în locul celui de GEN inscripționat acum pe noile cărți electronice de identitate, la finalul celor 6 luni de teste începute la Cluj-Napoca, a precizat miercuri seara Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI. Mai mult, acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen. (Hotnews)

4. Depozitele la termen au plătit și mai puțin în Iunie. Rata medie de dobândă a coborât la 1%, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape patru ani, în timp ce inflația a urcat. Au scăzut și dobânzile la credite la cel mai scăzut nivel de după toamna anului 2017. (Profit.ro)

5. Primăria Sectorului 3 urmărea, prin lucrarea neautorizată de pe terenul Ministerului Culturii în timpul căreia au murit doi muncitori, să modifice accesul auto spre demisolul clădirii Bibliotecii Naționale, pentru ca în final să obțină spațiu pentru amenajarea „câtorva terase”. Doi muncitori au murit și patr au fost răniți, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei luni, 2 august 2021, în curtea Ministerului Culturii. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Alexandru Novac s-a calificat în finala Jocurilor Olimpice la aruncarea suliței, de pe locul al șaptelea. Reprezentantul României s-a apropiat de baremul de calificare încă de la prima încercare, cu o performanță de 83.27 metri, având și cel mai bun rezultat personal al sezonului. Finala probei are loc pe 7 august, de la ora 14:00. (Eurosport)

6. Terapia cu oxigen care forțează plămânii reduce numărul pacienților cu Covid-19 care trebuie să fie puși pe un ventilator, arătă un studiu realizat în Marea Britanie. (BBC)

7. Administrația Biden a aprobat prima vânzare de armament, în valoare de $750 de milioane, către Taiwan. În mod sigur, China, care susține că Taiwan este parte din teritoriul său, va denunța această tranzacție. (Bloomberg)

8. Deși se află de șase săptămâni în carantină, numărul de cazuri înregistrate în Sydney continuă să crească. 259 de cazuri au fost raportate în această dimineață, un nou record. 5 persoane și-au pierdut viața din cauza Covid-19. (Reuters)

9. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, într-un interviu pentru Paris Match, care va apărea joi, că nu va ceda la violențele celor care protestează împotriva vaccinării. “Acțiunile lor sunt un atac la democrație. Câteva mii de persoane și-au pierdut mințile la un asemenea nivel încât susțin că trăim într-o dictatură”. (Bloomberg)

10. Gazele emise de cele 6,3 milioane de vaci din Noua Zeelandă au crescut, în 2019, cu 3,18%, până la 17719 kilotone de dioxid de carbon echivalent, un record. (TheGuardian)

Fotografia dimineții vine din Turcia, unde lupta autorităților cu incendiile continuă. Mishka Bochkarev:

Ți-ar mai putea plăcea
Anul viitor guvernul va avea de plătit dobânzi de aproape 4 miliarde de euro – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Serbia respinge extradarea lui Sebastian Ghita