Medic israelian: Azi, gripa face mai multe probleme decât varianta Omicron în Israel – Cronica dimineții

1. Persoanele nevaccinate din Italia riscă de 25,6 de ori mai mult să fie internate la terapie intensivă (ATI), decât persoanele care au primit cele trei doze de vaccin anti-COVID-19, a informat sâmbătă Institutul Naţional de Sănătate. (Hotnews)

2. MedLife anunță încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron din 175 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR. În doar o săptămână, procentul cazurilor pozitive de Omicron pe loturile studiate a crescut de la 35% la 78%. Dată fiind dinamica extrem de abruptă, există posibilitatea ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni în condițiile unei testări adecvate. (Profit.ro)

3. Tulpina Omicron a coronavirusului provoacă o formă de boală mai ușoară decât variantele anterioare ale virusului, arată noile date din Israel, țară care s-a confruntat cu un număr record de infectări. Medicul israelian Herman Berkovits spune că, în acest moment, gripa face mai multe probleme decât varianta Omicron în Israel, în contextul în care epidemia de gripă afectează țara concomitent cu răspândirea accelerată a noii variante a SARS-CoV-2. (Digi24)

4. Lucrătorii dependenți (din sectoarele alimentate practic exclusiv din taxe, impozite și contribuții) reprezintă 14,1% din populația ocupată. La nivelul anului 2030, această pondere va crește față de anul de bază 2020 cu nu mai puțin de 24%. Acest ritm de creștere este de trei ori mai mare decât creșterea globală a populației ocupate pentru acest interval (care este în jur de 8%). În aceste condiții, ori nivelul general al productivității muncii în sectorul concurențial va trebui să crească pentru a putea susține această creștere, ori va trebui ridicat simțitor nivelul taxelor și impozitelor, se arată într-un studiu coordonat de Cătălin Ghinăraru, expert pe piața muncii. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: În prima zi a anului, un meteor cu o viteză de circa 72.000 km/h a explodat deasupra orașului american Pittsburgh. Potrivit estimărilor publicate de NASA, meteorul avea un diametru de o jumătate de metru și o masă de 500 de kilograme, iar la intrarea în atmosfera Pământului a explodat și a degajat o energie echivalentă cu cea a 30 de tone de TNT. (NASA)

5. Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti era, sâmbătă, de 1,76 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă, când s-a înregistrat o valoare de 1,42 la mia de locuitori, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică. (G4Media)

6. Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în noiembrie cu 7,9%, comparativ cu luna similară din 2020, în timp ce în zona euro avansul a fost de 7,8%, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În România, vânzările au crescut cu 4,3%. (Profit.ro)

7. Autorităţile din Kazakhstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă Comitetul de Securitate. Massimov, care a fost concediat săptămâna aceasta în contextul protestelor din ţară, a fost reţinut împreună cu mai mulţi oficiali. (News.ro)

8. Un cercetător din Cipru a anunțat că a descoperit o tulpină a coronavirusului care este o combinație între variantele Delta și Omicron. (CNBC)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 20 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat în finala turneului de categorie WTA 250 Melbourne Summer Set 1, după ce a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-3, 6-2, pe chinezoaica Qinwen Zheng, locul 126 WTA, venită din calificări. În finala cu numărul 41 din carieră, Halep va juca, duminică, nu înainte de ora 08.00, împotriva rusoaicei Veronika Kudermetova, locul 31 WTA

9. Producătorul german de automobile BMW a prezentat în această săptămână prima maşină din lume care ”îşi schimbă culoarea”, la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas. Conceptul de maşină, numit BMW iX Flow, foloseşte tehnologia de cerneală electronică care se găseşte în mod normal în cititoarele electronice pentru a transforma exteriorul maşinii într-o varietate de modele în gri şi alb. (News.ro)

10. Magazinele care vând băuturi alcoolice și canabis în provincia Quebec din Canada trebuie să le ceară cumpărătorilor certificatul de vaccinare, din 18 ianuarie. (BBC)

Fotografia dimineții – Un stol de grauri zboară pe cer la apusul soarelui la Roma. Tiziana Fabi/AFP/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Anca Dragu: Nicio instituţie din administraţia publică centrală nu va mai cere vreun document emis de altă instituţie publică – Cronica dimineții
Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al USR PLUS – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău