Miniștrii de externe din Grupul celor șapte (G7) vor veni la București săptămâna viitoare – Cronica serii

1. Creditul neguvernamental a scăzut în octombrie, prima lună în care soldul scade de după mai 2020, când economia era în lockdown în faza inițială a pandemiei COVID 19. Evoluția vine pe seama scăderii soldului de împrumuturi în lei, în condițiile în care finanțarea în monedă națională s-a scumpit accelerat în ultimele luni. Depozitele rezidenților au scăzut și ele în octombrie. Soldul creditului privat a scăzut cu 0,3% sau 1,2 miliarde de lei în octombrie la aproape 3,64 miliarde de lei. Deși scăderea este una minoră ca amplitudine, ea marchează întreruperea unei serii de 27 de luni consecutive de creștere. (Profit.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, că primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 au sosit în ţară în această săptămână. (Digi24)​

3. Lipsa de energie electrică, după bombardamentele masive lansate miercuri de Rusia asupra Ucrainei, a obligat autorităţile de la Kiev să închidă temporar punctele de trecere a frontierei cu România şi Ungaria, a anunţat joi Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina. (Hotnews)

4. Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre posibilitatea unui schimb de prizonieri de război care ar fi legat și de reluarea exporturilor rusești de amoniac către Asia și Africa prin intermediul unei conducte ucrainene, au declarat pentru Reuters mai multe surse. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Compania aeriană AeroItalia va opera zboruri pe ruta București – Florența începând din 19 decembrie, cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână în zilele de luni, miercuri și vineri. Prețurile biletelor încep de la 25 de euro pe sens. În prezent, după suspendarea zborurilor Blue Air, nicio altă companie aeriană nu zboară pe această rută. (Boarding Pass)

5. Miniștrii de externe din Grupul celor șapte (G7) vor veni la București săptămâna viitoare pentru a discuta despre cum să sprijine în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării cu energie în cadrul unei reuniuni, a anunțat ministrul german de externe Annalena Baerbock. (Reuters)

6. Atacurile aeriene rusești împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au provocat miercuri o „până de curent” în sistemul energetic al țării, a declarat ministrul Energiei la televiziunea națională. A fost pentru prima dată când toate cele patru centrale nucleare ucrainene au fost oprite în același timp, a spus el. (G4Media)

7. Parlamentul Ungariei va aproba cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO la prima sesiune a legislativului de anul viitor, a declarat premierul Viktor Orban. Ungaria și Turcia sunt singurele țări NATO care mai trebuie să ratifice aderarea celor două țări nordice. (Bloomberg)

8. Până în 2030, producția de porumb și soia din SUA s-ar putea realiza complet automatizat, estimează Deere. Producătorul de mașini agricole le-a transmis investitorilor în cea mai recentă conferință că tehnologia permite automatizarea completă a producției și că semnele de până acum sunt încurajatoare. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Mercedes va limita puterea motoarelor propriilor mașini pentru a vinde capacitatea completă pe baza unui abonament. Pentru $1,200 pe an, șoferii vor putea folosi motorul la întreaga capacitate, ceea ce ar trebui să aducă un spor de viteză între 20% și 24%. Viitorul abonament va fi disponibil pentru modelele electrice Mercedes-EQ EQE și Mercedes-EQ EQS. (The Verge)

9. Din aproximativ 140.000 de conturi care au plătit pentru a avea Twitter Blue, multe sunt deținute de extremiști de dreapta, staruri porno și imitatori. În medie, abonații Twitter Blue au în jur de 560 de urmăritori. (NY Times)

10. O nouă specie de dinozaur, ”Reptila cu cap turtit din Transilvania”, a fost descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului de o echipă internaţională de cercetători. Acest dinozaur erbivor, numit Transylvanosaurus platycephalus după zona în care au fost găsite fosilele, a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Rata inflației a crescut la 5%, în iulie. Energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar gazele cu 20% – Cronica serii
Cronica serii – Sezon terminat pentru Simona Halep, afectata de o hernie de disc

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău