Ministrul de Interne: Activitatea ar putea începe la ore diferite pentru a reduce aglomerația de la metrou – Cronica dimineții

1. Bilanţul îmbolnăvirilor cu coronavirus în România a ajuns la 29, după ce aseară au mai fost confirmate alte patru cazuri. Ieri s-au înregistrat 9 noi cazuri în Bucureşti. (News.ro)

2. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat aseară că se analizează în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă posibilitatea ca, în Bucureşti, activitatea angajatorilor să înceapă la ore diferite, pentru a reduce aglomeraţia de la metrou. 600.000 de persoane circulă, zilnic, cu garniturile de metrou. (News.ro)

Coronavirusul în lume: După 11 zile de încetinire, Coreea de Sud a anunțat 242 de noi cazuri în această dimineață. Ieri s-au înregistrat doar 35 (Reuters). Statele Unite au înregistrat în această dimineață 1000 de cazuri de infectare (Bloomberg). În Italia, 43 de cazuri, adică 0,05% din total, s-au înregistrat la copii până în 9 ani. 85 (1%), la cei între 10 și 19 ani, 296 (3,5%) la cei între 20-29 ani, 470, adică 5,6%, la cei între 30 și 39 ani, 891 (10,7%), la cei între 40-49 ani, 1453 (17,4%), la cei între 50-59 ani, 1471 (17,7%), la cei între 60-69 ani, 1785, adică 21,4%, la cei între 70-79 ani, și 1532 (18,4%), la cei peste 80 de ani. (Corriere de la Sera)

3. Bursa americană a închis pe creștere puternică sesiunea de ieri. Toți cei trei indici au recuperat din pierderea suferită în ultimele zile. S&P 500 și Dow Jones Industrial au crescut cu 4,9%, iar indicele Nasdaq a crescut cu 5%. (WSJ)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că convocat pentru azi o discuţie cu premierul şi cu ministrul Finanţelor pe tema situaţiei create de îmbolnăvirile cu coronavirus. Iohannis le-a cerut românilor să renunţe la deplasările care nu sunt necesare și a avut un mesaj de solidaritate pentru românii din Italia. (News.ro)

5. Sindicatele din sănătate i-au trimis ministrului Sănătăţii un document în care cer sporuri între 55% şi 85% din salariu pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar ce tratează pacienţii cu coronavirus. Sindicaliștii au invocat prevederile legale referitoare la personalul care participă efectiv la limitarea unor epidemii deosebit de grave. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Un adolescent de 17 ani din Seattle, Avi Schiffmann, a creat un website care se updatează automat din 10 în 10 minute cu evoluția Covid -n19 pe glob. Website-ul ncov2019.live a fost vizitat de peste 12 milioane de oameni de la lansarea sa, la finalul lunii decembrie. (TimesofIsrael)

6. Sute de români care au reușit să plece din Italia au ajuns la granița cu România la Nădlac, iar mulți dintre ei au refuzat să intre în carantină. Peste 20 de persoane s-au manifestat turbulent fiind necesară intervenția poliției. Lucrurile s-au calmat ulterior, iar oamenii au fost duși în carantină. (Hotnews)

7. Premierul Ludovic Orban a declarat aseară că cea mai probabilă dată pentru alegerile locale este 28 iunie. Orban a acuzat PSD că nu înţelege democraţia, lipsind de la discuţii. (News.ro)

8. Președintele Trump a propus, în cadrul pachetului de susținere a economiei americane pentru a contracara efectele epidemiei de coronavirus, reducerea la zero a taxelor salariale până la finele acestui an. (CNBC)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple recomandă acum folosirea șervețelelor dezinfectante pentru curățarea produselor sale, după ce anterior avertiza împotriva acestui lucru. Compania americană încurajează dezinfectarea în acest fel a suprafețelor dure, dar atrage atenția să se evite învelișurile speciale și să nu se introducă lichid în deschizături. (CNBC)

9. Joe Biden a câștigat alegerile preliminare ale Democraților în alte trei state, Michigan, Missouri și Mississippi. Rezultatul pentru alte trei state, Idaho, North Dakota și Washington, nu a fost încă anunțat. (AP)

10. Singura girafă albă, de sex feminin, din Kenya, a fost ucisă de braconieri împreună cu puiul ei. Kenya mai are o singură girafă albă, un exemplar de sex masculin născut de girafă ucisă. (TheGuardian)

Extra: Greta Thunberg va lipsi de la manifestaţiile pentru climă de la sfârşitul săptămânii din Franţa, din motive familiale (Link), festivalul de muzică Coachella a fost amânat pentru octombrie (Link),iar Ministrul Sănătății din Marea Britanie (Link) și șeful forțelor armate poloneze (Link) au fost diagnosticați cu coronavirus.

Fotografia dimineții – La metroul din New York, o femeie folosește mânuși de protecție în timp ce se uită la telefonul său aflat intr-o punga. Richard Drew/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Candidata Franţei la postul de comisar european a fost respinsă de două comisii ale Parlamentului European – Cronica dimineții
Sondaj: Nicuşor Dan ar avea aproape nouă procente peste Gabriela Firea la alegerile pentru Primăria Capitalei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău