Ministrul Educației: Elevii din 7.116 şcoli merg la cursuri, în alte 2.711 va fi aplicat scenariul hibrid, iar copiii din 101 şcoli vor învăţa online – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei Monica Anisiei a anunţat joi, după o şedinţă la Ministerul Educaţiei la care a participat şi vicepremierul Raluca Turcan, că elevii din 7.116 şcoli merg la cursuri, în alte 2.711 va fi aplicat scenariul hibrid, iar copiii din 101 şcoli vor învăţa online, precizând că încă sunt aşteptate date din unele judeţe. (News.ro)

2. Creșterile salariilor în sectorul public și majorările pensiilor, decise fără acoperire în economie, riscă să pună România anul următor în postura de singur stat UE care dă pe salarii și beneficii sociale, în special cheltuielile cu pensiile, mai mult decât strânge din taxe, impozite și contribuții. (Profit.ro)

3. Premierul Ludovic Orban le-a transmis joi miniştrilor să se mobilizeze pentru a avea o formă aproape finală a proiectelor din Programul de rezilienţă şi recuperare. Şeful Executivului a adăugat că, în 10 luni de când este la guvernare PNL, a fost înregistrată o absorbţie de 2,7 miliarde euro. Prin comparaţie, Guvernul PSD a avut o absorbţie de 1,1 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului trecut. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Citigroup a numit o femeie în postul de CEO, fiind prima bancă mare de pe Wall Street care face această mișcare. (International Business Times)

4. Guvernul va stabili, luni, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă, cu măsurile de protecție împotriva COVID-19 care trebuie respectate în 27 septembrie, ziua alegerilor locale. Premierul Orban a precizat că hotărârea va include prevederile legate de ziua votului și ”câteva măsuri de relaxare în anumite domenii”. (Profit.ro)

5. Guvernul a alocat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de joi, suma de 625 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie. (News.ro)

6. Procurorii federali americani au pus sub acuzare 57 de persoane care ar fi furat $175 de milioane din programul guvernului de ajutorare a micilor afaceri afectate de pandemie. (Reuters)

7. Microsoft a anunțat că a detectat atacuri cibernetice din Rusia, China și Iran care vizau persoane şi organizaţii politice implicate în alegerile prezidenţiale din SUA. Hackerii au vizat echipele de campanie ale preşedintelui republican Donald Trump şi ale candidatului democrat Joe Biden. Peste 200 de atacuri au fost legate de grupuri de hackeri ruşi. (WSJ)

Una din Cronica Externa: Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, aflat la o conferință internațională, a declarat că Germania, SUA și alți aliați vestici care cer Rusiei să facă o investigație în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi se așteaptă ca Rusia să accepte vina pentru ceva ce nu a făcut. ”Suntem obișnuiți cu acuzații nefondate”, a spus Lavrov. (AP)

8. Peste 150 de lideri ai unor companii importante i-au trimis o scrisoare comună primarului Bill de Blasio în care îl avertizează cu privire la declinul calității vieții în New York City. Semnatarii avertizează că măsurile luate pentru controlul pandemiei au afectat activitatea comercială, numărul șomerilor a crescut, la fel și al celor afectați de anxietate. (Bloomberg)

9. Conform International Air Transport Association (IATA), transportul unui vaccin anti Covid-19 către 7,8 miliarde de persoane va necesita utilizarea a 8000 de avioane cargo Boeing 747. “Livrarea în siguranță a dozelor de vaccin va reprezenta misiunea secolului pentru industria aeriană de transport mărfuri”, a declarat directorul general IATA. (CNN)

10. Plăcerile oferite de o mâncare bine gătite şi de raportul sexual sunt „divine” şi au căzut victime, pe nedrept, „excesului de zel” din partea Bisericii în trecut, a declarat Papa Francisc într-o carte de interviuri publicată miercuri. “Plăcerile vin direct de la Dumnezeu, nu sunt nici catolice, nici creştine, nici altceva, sunt pur şi simplu divine”, i-a spus Suveranul Pontif scriitorului italian Carlo Petrini. „Biserica a condamnat plăcerea inumană, brutală, vulgară, dar, pe de altă parte, a acceptat întotdeauna plăcerea umană, simplă, morală”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Cinci dintre cele mai mari 10 incendii care au lovit California sunt încă active:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul ucrainean de Externe: NATO “nu face efectiv nimic” împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia – Cronica dimineții
Grindeanu: Sunt șanse reduse ca autostrada Ploiești-Brașov să înceapă în următorii 5 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău