Ministrul Educației: Jumătate dintre actualii dascăli se vor pensiona în următorii zece ani – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat, luni seară, că există o criză de profesori în sistemul de învăţământ, iar aproape jumătate dintre actualii dascăli se vor pensiona în următorii zece ani. Potrivit ministrului, în prezent sunt aproape 1.000 de cadre didactice care nu au nici măcar studii superioare. Pentru încurajarea angajărilor din Educaţie, Cîmpeanu este de părere că este necesară o creştere a salariilor, precum şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru acest domeniu. (News.ro)

2. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că în momentul de faţă România are un stoc de gaze naturale de peste 75,6% şi a preconizat că în luna noiembrie acesta va depăşi 80 la sută. Popescu a declarat că stocul actual din depozite este mai mare de at cel înregistrat în luna noiembrie a anului trecut. (News.ro)

3. Uniunea Europeană vrea să adopte o legislație care să-i acorde puteri în a solicita companiilor să stocheze provizii și să anuleze contractele de livrare pentru a susține lanțurile de aprovizionare în cazul unei crize precum pandemia de coronavirus. Proiectul de lege ar oferi Comisiei Europene o marjă de manevră considerabilă pentru a declara situația de urgență, declanșând o serie de măsuri intervenționiste menite să prevină penuria de produse în industriile critice. (FT)

4. România a urcat puternic pe lista țărilor cu cel mai rapid internet fix și a revenit în Top 15 mondial. Cu o viteză medie de descărcare de 112,39 Mbps, România a avansat 14 poziții în ierarhia mondială, de pe locul 29 anul trecut. Este cea mai bună poziție pentru România din 2018, când ocupa locul 5, după Singapore, Suedia, Danemarca și Norvegia. (Profit.ro)

5. Gazprom a anunţat luni că a primit un avertisment oficial de la autorităţile de reglementare ruse că staţia de compresoare Portovaia, inactivă, care ar trebui să pompeze gaze către Germania prin conducta Nord Steam 1, nu mai respectă cerinţele de siguranţă. Gazprom a declarat vineri că a detectat o scurgere de petrol în singura turbină care încă mai funcţiona la Portovaia şi că va întrerupe alimentarea cu gaze naturale până când va fi reparată. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Azi se dă startul noului sezon din UEFA Champions League, meciul serii fiind PSG – Juventus. Programul partidelor:

  • 19:45  Dinamo Zagreb – Chelsea 
  • 19:45  Dortmund – Copenhaga 
  • 22:00 PSG – Juventus
  • 22:00 Celtic- Real Madrid 
  • 22:00 Sevilla – Manchester City 
  • 22:00 Salzburg – Milan
  • 22:00  Leipzig – Sahtior Donetk 
  • 22:00 Benfica – Maccabi Haifa

6. Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a anunțat că țara și-a propus să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) până la sfârşitul acestui an, urmând ca un calendar în sensul acesta să fie lansat extrem de rapid. (G4Media)

7. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat că guvernul a decis să țină în funcțiune două dintre cele trei centrale nucleare programate să fie scoase din utilizare în decembrie. “Doar în această iarnă, ca soluție de backup, în caz că va fi nevoie”, a justificat decizia Habeck. (Bloomberg)

8. Mihail Hodorkovski, omul de afaceri rus aflat în exil, i-a îndemnat pe rușii aflați încă în țară să lanseze un val de „sabotaj” împotriva structurilor de stat, cu scopul de a împiedica războiul lui Vladimir Putin în Ucraina și de a-i destabiliza guvernul. (Hotnews)

9. O judecătoare a decis că trebuie numit un expert independent care să examineze documentele confiscate de FBI la începutul lunii august de la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump. Judecătoarea Aileen Cannon a admis cererea fostului preşedinte american de a interzice temporar anchetatorilor să examineze documentele confiscate de la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago. Unele dintre acestea sunt clasate ca „Top Secret”. Este o victorie pentru Donald Trump şi o puternică lovitură pentru Departamentul Justiţiei, care s-a opus numirii unei terțe părți. (Digi24)

10. Meta/Facebook a fost amendată cu aproape $400 de milioane de autoritățile irlandeze pentru încălcarea GDPR. Compania este acuzată pentru felul în care a gestionat datele personale ale copiilor de pe Instagram. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Un cuplu stă pe o porțiune a albiei unui râu uscat în centrul provinciei Hubei din China. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Prețul lemnului utilizat pentru încălzire va fi plafonat pentru o perioadă de șase luni – Cronica dimineții
Firmele din România au plătit dividende de cel puțin 20 de miliarde de lei în ianuarie, echivalentul a 1,2% din PIB – Cronica dimineții