Ministrul Educației: Mai puțin de jumătate dintre profesori sunt pregătiţi pentru predarea online – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că mulţi profesori au făcut eforturi pentru a preda online, iar eforturile lor sunt apreciate. Ministrul afirmă că anul acesta şcolar se va încheia mai bine decât cel de anul trecut. Ministrul a adăugat că pandemia a demonstrat că este necesară digitalizarea educaţiei. Întrebat câţi profesori sunt pregătiţi pentru predarea online, ministrul a răspuns că mai puţin de jumătate. (News.ro)

2. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a anunţat că aproximativ 90 de copii sunt internaţi în spitale, având COVID-19, iar cinci dintre ei sunt intubaţi. „Nu există doar SARS-CoV-2 atunci când vorbim de forme grave, sunt, de fapt, afectări plurisistemice, ale întregului organism, pentru că este un virus care circulă în întreg organismul şi declanşează acele fenomene imunologice de care ne temem cu toţii”, afirmă medicul. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi va produce autovehicule electrice. Compania va începe cu o investititie de $1,5 miliarde, pe care o va majora la $10 miliarde în următorii zece ani. (Reuters)

3. Câteva mii de persoane au protestat, marţi, din nou în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, faţă de restricţiile impuse de Guvern. Oamenii au avut steaguri tricolore, vuvuzele, afişe cu mesaje împotriva guvernanţilor şi au scandat lozinci. Cei mai mulţi au cerut libertate şi au pornit în marş. În Bucureşti, protestatarii care au ajuns în faţa Palatului Cotroceni au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Numeroşi protestatar au fost legitimaţi de jandarmi. (News.ro)

4. Marcel Ciolacu a anunțat că PSD e pregătit să intre la guvernare și a cerut alegeri anticipate, spunând că partidul are specialiștii necesari pentru a prelua Executivul. Ciolacu susține că trebuie organizate alegeri anticipate pentru că românii ”au fost păcăliți”. El a negat că PSD ar avea vreo implicare în proteste, spunând că oamenii ”s-au enervat” și au ieșit ”de disperare”. (G4Media)

Una din Cronica Externă: nouă lege adoptată în Spania prevede purtarea obligatorie a măştii inclusiv în aer liber pe întreg teritoriul ţării, măsură care până în prezent era lăsată la latitudinea autorităţilor regionale din fiecare comunitate autonomă, scrie marţi publicaţia ABC. (Digi24)

5. 64.418 români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore, un record, potrivit Comitetului naţional pentru vaccinarea anti-COVID-19. 27.244 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 37.174 de persoane cu a doua. Numărul românilor care au primit ambele doze a depășit un milion și este mai mare decât al celor care au primit doar prima doză. (Link)

6. Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a discutat marți telefonic cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu despre parteneriatul strategic, potrivit comunicatelor de presă ale celor două părți. În comunicatul Departamentului de Stat se arată că secretarul Blinken a lăudat România pentru angajamentul privind creșterea securității în regiunea Mării Negre și pentru că este un aliat puternic NATO. Subiectele de discuție menționate de Departamentul de Stat sunt statul de drept, securitatea energetică și reconstrucția după pandemie. O postare pe Twitter a secretarului Blinken arată că alte teme de discuție au fost lupta anti-corupție și cooperarea în chestiuni de securitate. (G4Media)

Promo: SARTO bespoke anunță o creștere cu 17% a cifrei de afaceri în 2020 și estimează pentru 2021 o majorare cu 30% a acesteia. Performanța obținută este rezultatul consolidării prezenței pe piața vestimentației masculine de comandă prin produse și servicii adaptate noilor nevoi ale clienților.

7. Metrorex a anunţat că s-a finalizat prima rundă de discuţii dintre conducerea companiei şi reprezentanţii sindicatului. În cadrul discuţiilor directorul general al Metrorex, Ştefan Paraschiv, a reiterat ideea că nu vor exista disponibilizări, iar cercetarea celor care au participat la protestul de vineri este suspendată. Conducerea companei anunţă, însă, că problemele financiare ale Metrorex trebuie rezolvate, iar cercetarea penală şi recuperarea pierderilor de la cei cre au blocat metroul continuă. (News.ro)

8. Comisia pentru vaccinare din Germania, cunoscută sub numele de STIKO, a recomandat, marţi, utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca doar la persoane cu vârste de cel puţin 60 de ani, în urma unor noi informaţii privind efectele secundate tromboembolice la creier. (News.ro)

9. Criza sărăciei de Paște din acest an înregistrată în Italia va fi cea mai gravă de la începutul secolului. Pandemia de COVID-19 a împins 5,6 milioane de italieni în sărăcie absolută, a declarat luni asociația de fermieri Coldiretti. „Niciodată nu s-a întâmplat ca atât de mulți italieni să întâmpine dificultăți de Paște”, a declarat Colduretti, estimând că numărul celor care se vor confrunta cu sărăcia în timpul sărbătorilor pascale din acest an va fi cu un milion de ori mai mare decât anul trecut (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Naționala U21 a României a terminat la egalitate, aseară, cel de-al treilea meci jucat la Campionatul European de Tineret, scor 0-0 cu Germania. Echipa României a avut inițiativaîn partidă, dar nemții au mizat pe un egal și au avut câteva ocazii serioase și un penalty ratat. Germania se califică astfel în sferturile competiției, iar România U21 rămâne acasă, deși nu a pierdut nici un meci și a avut același număr de puncte (5), precum echipele calificate, Olanda și Germania. (Lead.ro)

10. Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină un organism sintetic unicelular care se divide şi se multiplică la fel ca organismele biologice unicelulare, o reuşită care ar putea duce la construcţia unor nanocomputere şi a unor noi modalităţi de sinteză şi de administrare a unor medicamente. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Prima statuie din lume dedicată Gretei Thunberg, văzută de mulți ca un simbol al mișcării împotriva schimbărilor climatice, a stârnit controverse cu privire la fondurile dedicate ei, la o universitate britanică:

Ți-ar mai putea plăcea
Mai puțin de jumătate dintre elevii înscriși în clasa I acum 12 ani au promovat la Bacalaureat – Cronica dimineții
Expert Oxford: Atingerea imunității de grup „nu este o posibilă” cu varianta actuală Delta – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău