Ministrul Educaţiei: Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie încheiată. Dacă se prelungeşte greva, vom prelungi şi noi anul şcolar – Cronica serii

1. Deficitul bugetar a ajuns la 27,35 miliarde lei, 1,72% din PIB, pentru primele patru luni ale anului (ianuarie-aprilie), față de 16,33 miliarde lei, 1,16% din PIB, în perioada similară a anului trecut. Pentru luna aprilie, deficitul a fost raportat la 4,6 miliarde de lei, după o medie lunară de 7,6 miliarde lei în primele trei luni (deficit de 22,75 miliarde lei în ianuarie-martie). (Profit.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni că ministerul nu va lăsa niciun elev fără situaţie încheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a VIII a sau a XII a, de a da examenele. „Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale.” (Digi24)

3. Liderii celor trei mari sindicate din educație au anunțat luni, după negocierea cu ministrul Muncii, Marius Budăi, că protestul programat pentru marți, 30 mai, rămâne valabil. Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr au declarat că i-au transmis ministrului Muncii cererile deja cunoscute pentru creșterea salariilor, iar acesta le va prezenta în coaliția PSD-PNL-UDMR și va veni cu un răspuns. (News.ro)

4. Cele trei federații sindicale din învățământ îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească la discuții mâine, la ora 15:30, în ziua în care este anunțat un miting masiv al profesorilor care începe la ora 11:00 în Piața Victoriei și este programat să se încheie la 15:30, în fața Palatului Cotroceni. (G4Media)

5. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, prin noua lege a pensiilor, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe și că se va aplica un impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Nicolae Ciucă a anunțat că „pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Un avocat din New York, cu 30 de ani vechime, a apelat la ChatGPT pentru completarea unui document juridic, iar chatbot-ul l-a umplut cu citate și exemple de jurisprudență inventate. Avocatul va fi acum audiat și riscă eventuale sancțiuni pentru depunerea unei declarații juridice plină de informații false. (NY Times)

6. Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a şasea, care fusese programată în această săptămână, a fost amânată din nou, prin ordin al ministrului Educaţiei. Astfel, examenele vor avea loc în 12 şi 13 iunie. (News.ro)

7. În această vară, turiștii vor găsi plaje mai late și la Eforie, nu doar în stațiunea Mamaia, lucrările de înnisipare sunt pe ultima sută de metri, susține Adrian Abrudan, reprezentant al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. ”Sectorul de Eforie care a făcut obiectul ultimelor lucrări de înnisipare se află pe ultima sută de metri, urmând ca la începutul lunii iunie să se demareze procedura de recepție a lucrărilor.” (Profit.ro)

8. O femeie din Uniunea Europeană obţine, în medie, un salariu cu aproximativ 12,7% mai mic pe oră decât cel al unui bărbat. În domeniul managerial, femeile se confruntă cu un dezavantaj semnificativ faţă de bărbaţi, câştigând cu 23% mai puţin. (News.ro)

9. Potrivit ultimelor date statistice centralizate la nivel european, țările sunt împărțite în 3 grupuri în ceea ce privește nivelul salariului minim. Grupa 1 include țări în care salariul lunar variază între 399 EUR și 840 EUR, top care include România și Polonia. În cea de-a doua grupă sunt incluse țări în care salariile minime sunt cuprinse între 887 și 1.304 EUR/lună, iar în a treia cele de peste 1.700 EUR/lună. (Adevarul)

10. Modificarea kilometrajului unei mașini a devenit interzisă prin lege, odată cu publicarea legii privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România (legea 142 din 26 mai 2023). (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Războiul din Ucraina a devenit cel mai costisitor conflict din istoria omenirii – Cronica serii
Guvernul contestă la Curtea Constituțională moţiunea de cenzură iniţiată de PSD – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău