Tensiuni între Emil Boc si ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu – Cronica dimineții

1. În plină campanie de vaccinare, au apărut tensiuni între primari și Ministerul Sănătății. Edilii se plâng că au fost obligați să organizeze și să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului, fără a primi bani însă bani pentru această acțiune. Sâmbătă, primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au avut un schimb dur de replici pe această temă. (Link)

2. Preşedintele ales Joe Biden a spus că americanii au nevoie de ajutoare economice mai mari din cauza pandemiei de coronavirus şi că săptămâna viitoare va prezenta un plan care costă mii de miliarde de dolari. (News.ro)

3. De luni, 11 ianuarie, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care sosesc în Germania după ce s-au aflat într-una dintre „zonele de risc”, inclusiv România, trebuie să prezinte un test negativ la Covid-19 sau să efectueze un astfel de test pe teritoriul Germaniei, imediat după sosire. (Hotnews)

Am lansat Cronica Spațială, scrisă de Daniel. Va fi publicată în fiecare sămbătă: China a anunțat că intenționează să aibă peste 40 de lansări orbitale în cursul anului 2021. Printre ele se numără lansarea primului modul pentru viitoarea stație spațială chineză (Chinese Space Station – CSS) și lansarea navetei Tianzhou-2 cu echipamente, dar și mai multe misiuni umane cu naveta Shenzhou-12. (SpaceNews)

4. Două medicamente împotriva artritei reduc rata deceselor la pacienții Covid-19 intubați la Terapie Intensivă. Datele apar într-un studiu citat de guvernul britanic, în urma unor teste clinice care nu sunt încă revizuite științific. (NYTimes)

5. În această dimineață, echipele de căutare au descoperit locul unde s-a prăbușit ieri avionul Boeing 737-500, în largul coastelor indoneziene. Toate cele 62 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața. 10 erau copii. (BBC)

6. Echipa de campanie a lui Joe Biden a publicat lista donatorilor, persoane fizice și companii, care au donat cel puțin $200 pentru evenimentul din 20 ianuarie, când președintele ales va prelua puterea. Boeing, Microsoft și Google se află pe lista donatorilor, fără a se menționa sumele donate. (Link)

7. Deutsche Bank va plăti peste 87 de milioane pentru închiderea unei investigaţii privind încălcarea legii anti-mită şi a celei privind tranzacţiile cu mărfuri din SUA, au anunţat vineri procurori americani. (News.ro)

8. După Google și Apple a eliminat aplicația Parler din App Store, motivul fiind eșecul eliminării mesajelor care incită la violență. (CNBC)

Una din Cronica Sportivă: Jocul restant din etapa a 12-a a Ligii 1, Viitorul Constanța (locul 8) – Hermannstadt (locul 14), se va disputa astăzi de la ora 19.00, în vreme ce meciurile din returul Ligii 1 vor începe de marți, 12 ianuarie.

9. Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, tânărul în vârstă de 32 de ani din Arizona autointitulat “QAnon Shaman” şi care a devenit celebru în social media după asaltul de la Capitoliu, a fost arestat. Jake Angeli este acuzat că a pătruns ilegal în Capitoliu, prin violenţă, şi a avut un comportament inadecvat. (News.ro)

10. Ministrul austriac al muncii, familiei si tineretului, Christine Aschbacher, si-a anuntat in seara zilei de sambata, 9 ianuarie, demisia la un an de la preluarea mandatului, pe fondul unor acuzatii de plagiat privind mai multe lucrari academice. (Ziare)

Fotografia dimineții – Aplicațiile și siteurile care l-au suspendat, permanent sau temporar, pe președintele Trump:

Ți-ar mai putea plăcea
Lansare cu succes a rachetei SpaceX cu doi astronauți NASA la bord – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Trump amenință din nou China cu creșterea tarifelor

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău