Ministrul Finanțelor: Am cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB – Cronica serii

1. Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,43% din PIB după primele șapte luni ale anului, la 38,6 miliarde de lei, de la 2,34% din PIB, respectiv 37,21 miliarde de lei, la finalul primului semestru, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

2. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB. Boloș, aflat la Bruxelles la discuții cu oficialii europeni, a spus că le-a prezentat acestora proiectele de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli, iar reprezentanții Comisiei Europene au avut semne de întrebare legate de calculele privind impactul bugetar. (Digi24)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare şi a menţionat că România este parte a soluţiei şi contribuie direct la securitatea Uniunii Europene. Iohannis a adăugat că există aşteptarea legitimă de la toţi partenerii europeni să demonstreze solidaritate. (News.ro)

4. România se pregătește pentru a putea, în caz de nevoie, să alimenteze cu electricitate și Republica Moldova la iarnă, prevede draftul de act normativ ce conține măsurile de asigurare a siguranței în aprovizionarea cu energie pe perioada sezonului rece. (Profit.ro)

5. 16% dintre bucureșteni declară că sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare, în timp ce 76% se pronunță împotrivă, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde. Sondajul mai arată că 21% dintre cei intervievați spun că știu pe cineva apropiat care consumă droguri ușoare sau puternice. 70% dintre bucureșteni ar fi de acord cu înăsprirea legislației referitoare la consumul de droguri. Sondajul a fost realizat în perioada 24-26 august, după accidentul din 2 Mai. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: ChatGPT poate fi folosit pentru a compune mesaje politice care targetează anumite grupuri demografice. Asta în ciuda faptului că producătorul OpenAI anunța în primăvară că a luat măsuri pentru ca acest lucru să nu fie posibil, din cauza abuzurilor care pot fi făcute astfel. (Washington Post)

6. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este urmărită penal pentru comiterea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată, ea fiind acuzată că s-a desemnat manager al unui proiect şi a încasat venituri din această activitate (News.ro). PSD susține că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care a devenit oficial „un penal într-o funcţie publică”, ar fi trebui să fie deja exclusă din partid (USR) şi să renunțe la funcția de primar. PSD solicită USR să aplice rapid principiul „Fără penali în funcţii publice” în cazul colegei lor de partid. (Digi24). Același lucru l-a transmis și PNL Sector 1. (News.ro)

7. Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a recunoscut că Ucraina înregistrează pierderi în contraofensiva sa de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia, dar dă asigurări că situaţia este departe de a fi „critică” şi că armata nu are nevoie deocamdată de un nou val de mobilizare. (G4Media)

8. Președintele rus Vladimir Putin ar fi acceptat să facă prima sa călătorie în străinătate, de când a fost emis un mandat de arestare pentru presupuse crime de război de către Curtea Penală Internațională. Kremlinul pregătește vizita lui Putin în China pentru a participa la Belt and Road Forum, care va avea loc în octombrie, unde a fost invitat de președintele chinez Xi Jinping. (Bloomberg)

9. Poluarea aerului reprezintă o amenințare mai mare pentru sănătatea lumii decât fumatul, alcoolul, apa murdară sau chiar malnutriția copiilor, potrivit unui studiu. (Euronews)

10. Reprezentanții Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia au instalat un POS la cutia milei, astfel încât enoriașii pot face donații cu cardul. În plus, veniturile obținute în acest fel sunt și fiscalizate. (Alba24)

Ți-ar mai putea plăcea
România a depășit Cehia, în 2019, și a devenit a 13-a economie din UE – Cronica serii
Cronica serii – Serbia și Kosovo discută un schimb de „terenuri”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău