Ministrul Finanțelor avertizează că taxele vor crește din 2025 dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare din 2024 – Cronica serii

1. Ministerul Finanțelor a dat joi aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor. Proiectul a generat neînțelegeri între PSD și PNL, liberalii avertizând prin vocea lui Nicolae Ciucă că e nevoie de ”clarificări”. În aviz, ministrul Marcel Boloș (PNL) a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB. (G4Media)

2. Exporturile României au crescut cu 2,1%, în primele nouă luni, la 70,291 miliarde euro, iar importurile au scăzut cu 3,4%, la 90,68 miliarde euro. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost mai mic cu 18,4 % decât cel înregistrat în perioada similară din 2022. (Profit.ro)

3. Aproape două treimi dintre români se declară îngrijoraţi foarte mult şi destul de mult de efectele pe care războiul Israel-Hamas le-ar putea avea asupra României, creşterea ameninţărilor teroriste fiind cea mai mare temere. Întrebaţi care dintre cele două conflicte îi îngrijorează mai mult, cel dintre Ucraina şi Rusia sau cel dintre Israel şi Hamas, aproape 50% au indicat conflictul din Ucraina, relevă un sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

4. ICCJ a admis cererea DNA de recurs în casaţie împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009, în care au fost judecate Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Procesul încetase ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Turiștii din România au cheltuit în medie 67,2 euro pentru o noapte de cazare în cursul anului 2022, cu 23% mai puțin decât media europeană de 87,3 euro, potrivit datelor prezentate de Eurostat. Cele mai mari costuri au fost raportate de turiștii din Luxemburg (175,2 euro pe noapte), Austria (153,7 euro pe noapte) și Estonia (128,2 euro pe noapte). (Eurostat)

5. China a intrat din nou în deflație în octombrie, potrivit statisticilor oficiale. Luna trecută, indicele prețurilor de consum, principalul indicator al inflației, a scăzut cu 0,2% de la an la an, contractându-se pentru a doua oară în acest an. (Profit.ro)

6. In SUA, dobanda medie pentru creditele ipotecare pe 30 de ani a scăzut săptămâna trecută cu cel mai mult din ultimele 12. Dobanda pentru un credit ipotecar fix pe 30 de ani a scăzut cu 25 de puncte de bază, până la 7,61%, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii septembrie. (Bloomberg)

7. O întâlnire trilaterală a avut loc joi la Doha între şefii CIA şi Mossad şi premierul Qatarului pentru a discuta termenii unui acord pentru eliberarea ostaticilor Hamas şi pentru o pauză în atacurile din Gaza. (News.ro)

8. Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că au fost comise crime de război atât de către Israel, cât şi de către Hamas în conflictul care a izbucnit în urmă cu o lună. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Max (fost HBO Max) a pierdut 700.000 de abonați în ultimul trimestru, ridicând semne de întrebare privind valoarea oferită de serviciul de streaming, mai ales după comasarea cu Discovery. În schimb, veniturile platformei au crescut cu 5%, în vreme ce veniturile din publicitate au crescut cu 30%. (Wired)

9. Ucraina va reuși să rezolve decizia politică a Ungariei de a se opune demersului său de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul pentru integrare europeană de la Kiev. Ungaria a spus că nu va sprijini integrarea europeană a Ucrainei decât dacă Kievul își va modifica legile privind minoritățile, în special în ceea ce privește educația. (Hotnews)

10. Într-o scrisoare deschisă, angajații musulmani, palestinieni și arabi de la Google acuză compania că cenzurează opiniile pro-palestiniene, în contextul războiul dintre Israel și Hamas. Aceeași angajați critică compania pentru un contract de $1,2 miliarde prin care Google furnizează armatei Israeliene tehnologie, inclusiv soluții de AI. (NY Times)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Julian Assange a fost arestat de poliția londoneză după ce Ecuadorul i-a retras statutul de azilant
Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,7%, în primele nouă luni – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău