Ministrul Finanțelor: Și bugetării trebuie să suporte costul crizei declanșate de epidemia de coronavirus – Cronica serii

1. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat că nu doar angajații de la privat, ci și bugetarii trebuie să suporte costul crizei declanșate de epidemia de coronavirus, însă decizia o va lua guvernul. (Hotnews)

2. România a fost inclusă de Organizația Mondială a Sănătății în programul său masiv de testare a patru posibile tratamente pentru coronavirus, numit ”Solidarity Trial”. Acest lucru înseamnă că România va începe studiile clinice cu cele patru tratamente la pacienții cu coronavirus. (G4Media)

3. Angajatorii pot depune începând de azi solicitările pentru obținerea fondurilor necesare achitării șomajului tehnic pentru perioada 16-30 martie. Cererile vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă și de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajați. (Profit.ro)

4. Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat depunerea unui amendament care prevede impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% şi până la 95% (News.ro). Preşedintele PSD Marcel Ciolacu critică propunerea PNL referitoare la impozitarea pensiilor speciale, recomandânsu-i premierului Ludovic Orban să ia proiectul PSD pe această temă, să îl adopte prin Ordonanţă de Urgenţă , iar banii astfel obţinuţi să fie daţi la sănătate. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Zoom nu criptează comunicațiile end-to-end, așa cum pretinde. În schimb, Zoom folosește TLS, același protocol cu care sunt securizate site-urile HTTPS. Asta înseamnă că apelurile, deși sunt protejate alte persoane, pot fi accesate de producătorul aplicației. (The Intercept)

5. Un fragment de proteină (o peptidă) ar putea bloca intrarea virusului în celule plămânilor relevă datele cercetătorilor de la MIT. Aceștia au primit permisiunea de a continua cercetările și testează 100 de fragmente de proteine pentru a vedea care ar fi cea mai eficientă. (Link)

6. Eliberarea către bănci a unei părți din rezervele minime obligatorii în valută constituite de acestea și eforturile BNR de a tempera deprecierea leului au dus la reducerea rezervelor valutare cu 1,7 miliarde euro, în martie. (Profit.ro)

7. Un studiu realizat de britanici arată ca peste 70% dintre pacienții infectați cu Covid-19 și care au avut nevoie de internare la Terapie Intensivă au fost supraponderali sau obezi. Același rezultat apare și în analiza făcută de doctorii olandezi, procentul urcând la 80%. (Link in olandeza)

Una din Cronica Juridica: Human Rights Watch a publicat o listă privind atât dimensiunile juridice ale măsurilor de răspuns la pandemia COVID-19, cât și îngrijorările legitime cu privire la aceste măsuri din perspectiva drepturilor omului.  (Link)

8. Ouăle și sucul de portocale sunt marii câștigători ai acestui început de an, în privința randamentelor, depășind inclusiv aurul. Prețul pentru ouă a crescut cu 250%, iar cel pentru sucul de portocale cu 19%. Petrolul a scăzut cu 65%. (Quarz)

9. Dispersarea de substanțe dezinfectante în aer poate pune în pericol sănătatea oamenilor, avertizează experți din domeniul sănătății, în condițiile în care astfel de acțiuni, efectuate de lucrători îmbrăcați în costume de protecție, au loc la nivel mondial. (Profit.ro)

10. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a sărutat steagul Chinei după ce un avion cu echipamente și medici chinezi a ajuns la Belgrad. (Link)

Cadrele medicale din Praga au recurs la măști de snorkeling pentru a se proteja. Fn Motol/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Două săptămâni de carantină ar face minuni. Cîţu: Nu va exista un lockdown general – Cronica serii
Congresul Statelor Unite a certificat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău